Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

József

Virbo

Itt mi az alapvető probléma? Bár az a hosszanti horony... [#conf]

mdani2

Berágódás... Pont  így néz ki a kis gyalugépemen a kos csúszófelülete is. Szerencsére nem olyan mélyek a nyomok, szerintem le fogom majd marni. Mivel dobozos kialakítású ezért nem fog nagy gondot okozni. Csak a leszorító lécet kell majd lépcsősre kialakítani, hogy kövesse a változást.

Csuhás

Majdnem ilyen volt a kis gyalumon a kos csúszófelülete, csak ott állás közben még meg is rozsdásodott. Elég keserves kézi munkával hoztam helyre. Egy sík acéltömbre fogtam rá erős kötésű durva csiszoló szalagot majd pár napig tologattam a felületen, végül hántoltam. Egy két nagyon mély karc megmaradt, de azok inkább olajhoronyként viselkednek. A gyalunak szivattyús kenése van, és valaki nem vette észre hogy elromlott. Nincs munka közbeni képem, de kb ilyen volt, ilyen lett:

Csuhás

Több összetevős a dolog. Például lehetne szélesebb és hosszabb a csúszófelület. Illetve a fő ok a felületnek csak a közepét kenő olajhorony. A horonyhoz egy eldugott zsírzószem tartozik. Sajnos az előző tulaj (is) ezt komolyan vette, így zsírt próbált bejuttatni a felületek közé. Jó beavasodott zsír volt a horonyhoz vezető furatban. Szerencsére az előző tulajnak valami gyanús lehetett és időnként a hozzáférhető felületre cseppentet olajat is. Érdekes módon a durva bánásmód ellenére meglepően szépen mozog a gépasztal minden berágódás érzet nélkül. Sajnos a geometria elment majdnem 0.3 tized lejtése van az asztalnak előre a két széle között. Hossz irányba csak előzetesen mértem, de ott 0.05 körüli a hiba de a három másik csúszó felület tűrhető állapotú. Átgondolva mindenképpen le kell marni legalább az egyik felületből, majd maradva a hagyományos anyagoknál, bronz lemezt ragasztok fel a felület megújítására.

ii5d35wcx

Sziasztok!

Keresek KSZ-100 szelepköszörűhöz gépkönyvet. Hátha van valakinek?

Valamint keresek hozzá szánt is ha valakinek lenne.

Üdv: Sándor

szabad paraszt

Elnézést, hogy ezt itt kérdezem meg, de ezek a Biaxok megszoktak jelenni jó áron is a használtpiacon, vagy alternatiív forrásért kell imádkozni?
Az új, az borzasztó drága, amit ebay-en és társain láttam használt, az csak nagyon drága volt.

Virbo

Hát erre mit mondjak? [#nemtudom]
Alapvetően bármilyen hántológép viszonylag ritka, ennek megfelelően nemolcsó. Nem mozgok ilyen körökben, de az utóbbi fél évben talán 2 evig és két biax volt a hirdetési oldalakon. Az első biax számomra elérhetetlen magasságokban, az evigeket meg 0 tized másodperc alatt megvették.
Ez a biax a második amit itthon találtam, szerencsére a kolléga nem meggazdagodni akart rajta. :)

ii5d35wcx

Sajnos a BIAX nagyon drága és nagyon ritkán találsz eladót.
Nekem is van ,de nem válok meg tőle, míg élek. Enélkül nem tudtam volna a gépeimet felújítani. Még számold hozzá, hogy a pengék is milyen horror áron vannak.Ezekkel a fecskefarkokba is beérsz kényelmesen ,a nagyokkal meg " rabolni " is lehet.

Virbo

Ha megtennéd megosztanád a kisebb pengék szélességét és rádiuszát?

Én hántolólapkából szeretnék elkövetni valamit, jól jönne némi iránymutatás gyárilag hogy néznek ezek ki.

ii5d35wcx

Szia Már küldöm is!

A vizszintes írás a szélesség a függőleges a rádiusz.

Egy kis élezési technika.

designr

Telefonról nézem a képeket..A csavaros rögzítésűt kivéve forrasztva vagy ragasztva vannak a lapkák a száron?

ii5d35wcx

Szerintem valami ragasztó, mert forraszanyag maradék sehol nem látható. Nagyon preciz kialakítású!

Bár ezen az oldalon egy hozzászóló azt írja , hogy Sandvik lapkából csinált fix pengét ezüsttel forrasztva.Lehet hogy jó.

https://www.hobby-machinist.com/threads/making-biax-blades.39258/

Virbo

Mondjuk ezt a középen végigfutó olajhornyot nem annyira értem... [#rolleyes]
Vajon miért látták ezt így megfelelőnek? [#zavart2]

Virbo