Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

Virbo

Nem sértődöm.[#kacsint]

Sokat gondolkoztam hogy csináljam, Csuhásnál láttam azt a megoldást amit mondtál.
Emiatt is próbáltam minél kisebb rést hagyni a lehúzó háza és az ágyazat között.
De nem tudom melyik verzió lenne a jobb.

Lacibácsi

Rézlemez is jó de a figra kft forgalmaz kabelschlepp vezetéktörlőket pl BA18 vagy BAS18 ezt érdemes a filc elé tenni, ez lehúzza a koszt és a filcben lévő olaj folyamatosan ken. Érdemes szánkenő olajat használni, ég és föld a különbség az egyéb olajok hátrányára. Jó a meglátásnak tartom Varga Lászlótól hogy a filc magába szedi az apró fémszemcséket és utána csiszol...
http://figra.hu/download/torlok.pdf

Szalai György

,,melyik verzió lenne a jobb"
Merevebb NBR vagy H-NBR gumiból, alakosra préselve, nagyon kis rádiuszú lehúzóéllel.
De nem biztos, hogy megéri a sok fáradtságot.

Szalai György

Talán még PUR-ból lehetne házilag önteni valami lehúzóprofilt, az elég kemény hozzá.
Szilikonból puha lett, és rádiuszos a lehúzóél, alászorul a forgács.

Virbo

Hello, ismét Én. [#vigyor]
Szán olajozás 2.0:
Keresztszán prizmakenésre van ötlet? Én ilyesmire gondoltam, de a betétléc felől ezt bajos megoldani.... [#rolleyes]

PSoft

Vagy...nyomigázni valami oda való rugalmas(abb) filamentből. [#kacsint]

svejk

Az MVE esztergákon is volt a filc előtt egy a prizmára rászorított acéllemez (lehet volt alatta bronz is) ami mint egy spakli eltolta a forgácsot.
Már ha eltolta és nem akadt alá, utána már jobb lett volna nélküle. :(

Ezek gumik dettók.
Persze újonnan jó de ha egyszer alákerül valami akkor inkább ott se lenne.

Koláék megmondták a filc a tuti csak időnként cserélni kell és mindig legyen olajos.
A direkt szánkenőolaj valóban más, tuti anyag!

Alapvetően pedig tudomásul kellene venni hogy ezek a gépek -főleg nem az edzetlen ágyasak- nem az örökkévalóságig fognak tartani, bármennyire is szeretnénk.

Virbo

Itt a srác hasonlót csinált.

Arra gondoltam hogy ha felülről támadok, akkor nem olajozószemet tennék, hanem egy nagyobb menetes furatot aminek az utolsó része lenne kisebb átmérőjű a prizma és a lapos rész felé. Ezt egy menetes kupakkal lehetne lezárni, így kapnék egy kis olajtartály ahonnan ráér kifolyni a cucc. Mint a szánszekrénynél lévő megoldás.
Meg ahogy itt is van: [#t269p237#]

Ezt a furatot lehet úgy is pozícionálni ugye hogy a prizma csúcsánál nyitott legyen picit, akkor nem kell keresztbe fúrni.

És hogy mit rugózok ezen ennyit? Mert ez a hobbim... [#vigyor]

svejk

Akkor használj kenőbelet az elég nagy szabadságot ad az elvitelre és szép lassan fokozatosan ken.
(úgy rémlik az MVE-nél is úgy van megoldva a szánkenés)

Virbo

Ez sima kanóc elvezetve ahogy szimpatikus? :)

svejk

Lágy rézcsőbe szokták belehúzni, aztán lehet a helyére hajtogatni.
Előnye még, hogy az olajtároló edénytől magasabb helyre is elvezethető, felszívódik.

De azért az E2N-nél nem nagyon lenne helye neki.

No és innen már csak egy ugrás az automata szánkenő.
Azt már végképp úgy csövezhetnéd 4-es csövekkel hogy a gépre rá sem lehetne ismerni. :)

Virbo

Múltkor kellett 4-es cső a szánszekrénybe. 60mm. Bronzkerben vettem. Szálat. Van még 4,9m... [#nyes]

svejk

Miért? Talán 40 mm-elment a vágásra?[#csodalk]

Virbo

Egyszerűbb volt "odanézni" egy tízcentis darabot mint a méteressel szórakozni. Szóval el. [#nyes]

Istvan0728

Az E2N esztergámhoz kaptam egy csomó csapágyat (főorsó csapágyat is hármat) de sajnos egyik sincs az eredeti csomagolásában. Szemre, nagyító alatt nem látszik sérülés rajtuk, ha kézzel megpörgetem őket szépen futnak. Érdemes-e próbálkozni a beépítésükkel vagy inkább kuka? Van-e valamilyen hobbista által is alkalmazható módszer a "jóságuk" megállapítására?   (Tudom, hogy az új minőségi a biztos, de elégé húzos árban vannak [#conf])