Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

kart emg

Nem is veszem annak [#kacsint], pont ilyeneket olvastam. A fázisos kiegészítéssel pedig erre "fázisszög" utaltam.

kart emg

Már bő egy éve, hogy szétszedtem, de emlékeim szerint ez egy soros kapcsolású motor. Nem lehet ezt DC feszültségről PWM -el hajtani ?

000000000

Szia!

Igen lehet. Ezek univerzális soros gerjesztésű motorok, tehát DC vagy AC feszültségről is működnek. Ha jól látom, nem messze élünk egymástól. Javaslok egy időpont egyeztetést, és ha elhozod a motort, akkor bemérem, letesztelem neked minden verzióra, és tervezek neked egy használható motor hajtást hozzá. Azt elöljáróban mondom, hogy egyszerű fordulatszám vezérléssel túl nagy átfogási tartományban ne reménykedj, a névleges fordulatszám fele után ebben a P kategóriában meredeken esik a motor nyomatéka, használhatósága terhelés alatt.

svejk

Működik, de az egyszerű feszültségcsökkentés sajnos jelentős nyomatékveszteséggel jár az ilyen motoroknál.

Legalább egy az előzőekben említett áram vagy a szaknyelvben un. IxR kompenzációt tartalmazó szabályozó kellene neked.
Már a legegyszerűbb verziók is nagyon hatásosak tudnak lenni nyomatéktartásra.

Nekem sajnos csak a kW-os tartományokra való van a polcon, de szokott lenni ilyen tulajdonságokkal bíró DC vezérlő az adok-veszekben.

Virbo

Az olajozó furat közelében van ez a filc tömítés, vagy a szán oldalán egyfajta szennylehúzóként?
Van a csúszófelületen olajozó járat, ami a prizma tetejéig felér?

6agnn8pu0

Én egy egy darabot raktam középre, és a prizma két oldalára egy egy ferde bemarást az olajozótól indulva ami levezeti az olajat a szánra. A szán végére olaj lehúzót, ahogy a képen látszik, ezen kívül raktam egy olajozót a kézikerék fölé,(piros nyíl) mert ahogy te is láttad, oda vagy eljut az olaj vagy nem.

ywathzay

Ahogy a Ferenc képén látod. A filc is csak a szennylehúzó.

Virbo

Köszönöm, ezek szerint kicsit túlgondoltam volna. [#vigyor]
A keresztszán közepén az a nagy csavaros kupak szintén olajozó nálad?

A lakatszekrényre én is fogok tenni szemet, valóban szerencsétlen megoldás van oda...

Virbo

ywathzay

Ami még jó a TOS-ban. A kereszt  szánok felett is van beépített olajozószem (középtájon). Valamint a keresztszán és kéziszán  orsóra az anyán keresztül is lehet olajat juttatni.

6agnn8pu0

Igen, ezen a gépen van olajozó a keresztszánon, ez egy eléggé öszvér E2-es, a táblája szerint R típus, ami nem tudom mit jelent, a keresztszánja a fokozott pontosságú gépnek ilyen, de ez nem az mert a főorsót ékszíj hajtotta, nem lapos szíj, (most már PK-s mikro bordás). A késszán ami rajta van az E3 ról való, ezt kaptam hozzá, rá kellett faragni. Ezen kívül még szegnyerge sem volt, de kaptam hozzá egyet ami valami nagy gépről lett leszedve, kb 25 mm-el magasabb, és 20 mm-el oldalra is eltért. Ma egész nap azt faragtam, és úgy néz ki van remény hogy működni fog vele.ezen a képen látszik, hogy miben különbözik az FP keresztszánja a többitől.

Virbo

Hmm, jó széles a csúszófelület...

Lacibácsi

Ezt a széles keresztszánt a fékdob eszterga kivitelen láttam. Énnél a változatnál a főorsótól lejjebb hátrafelé van egy burkolt fogaskerék kihajtás a belső fogazású síktárcsa meghajtásához. Nem ilyen a géped?

6agnn8pu0

Van rajta kihajtás, eddig semmi infót nem találtam róla, hogy mire való. A honvédségtől lett leselejtezve a gép, nem sokat használhatták, de az látszott rajta, hogy nem volt gazdája.

kart emg

Köszönöm a felajánlást, élek vele. Szimpla PWM vezérlést már csináltam mikrokontroller + valamilyen H-hidas áram kapcsolgató. Kis teljesítményű játékmotorokat hajtottam vele.