Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

5gvaekv

Ehhez a kopáshoz mit szóltok?

Ez a késszánom anyája...

Virbo

Ez eléggé problémásnak tűnik. [#nyes]

frob

Sziasztok
Megint tettem fel pár képet Strigon ME250 -es maróról, a http://cnctar.hobbycnc.hu frob / strigonME250 mappába
kicsit jobban szétszedtük, mint első körben gondolni mertem volna, de van ami már összeszerelődésben van :) ( jól megaszondtam)
Talán rövidesen már dolgozni is fog, miután a rengeteg rozsdától és vizes sáros trutyitól megszabadultunk a sok lötyögős csapágy kíséretében :)
Eddig egy dolgot kellett teljesen újra gyártatni, még pedig a gyorsjárat munkahengerét, olyan szinten el volt rozsdásodva a belseje hogy inkább nézett ki valami rossz reszelőnek ( belülről) mint bármi másnak.... szerencsére a dugattyú túlélte, csak karmantyú kellett cserélni rajta...
meg ahogy említettem 1-2 csapágy kivételével az összeset....

bárkinek kérdése van még most tegye fel, le tudom fotózni, meg tudom nézni, de pár nap múlva erre már nem lesz lehetőségem...

2si5rj3b

Többször is szóba került már az oldalakon a hántolás művészete, és az ehhez szükséges referenciafelületek beszerzésének problémája.  Kisebb sík referenciafelület létrehozásához egy házi alternatívát írok most le azoknak, akiknek ez tényleg hobbi, és nem sajnálnak időt belefektetni, és persze nagyon jó eredményt akarnak elérni sokszázezres ráfordítás nélkül is, valamint esetleg szeretnek új dolgokat kipróbálni.  Sokat foglakozom elsősorban csillagászati célú optikai felületek készítésével, és a sík felület is gyakran követelmény. (A látható fény hullámhosszának legalább egytizede, vagy akár egyhuszada  (kb. 20-60 nanométer pontossággal. ) Nem kell megrettenni, erre semmi szükség a hántolásnál, nem is kell eddig elmenni. A legpontosabb felületeket ma is az emberi kéz tudja előállítani, teljesen egyedileg, és valóban jót ma sem tudnak sorozatgyártani. A célunk egy ,,ős" referencia előállítása lesz tusírozáshoz. Vágatni kell 3 db. üvegkorongot 200-250 mm átmérővel, a lényeg hogy közel egyformák legyenek, a vastagságuk meg legalább az átmérő tizede körül legyen. (Mint sokminden más is, itthon nem könnyen szerezhető be mondjuk 19 mm vastag üveg, de sokat segíthet egy ismerős ismerőse, vagy nagyobb üvegipari cégek.) A szélüket le kell csiszolni kb. 45 fokban, 1-2 mm szélesen. Ezt nedves kaszakővel, kézzel is meg lehet tenni, de forgó tengelyre fogva könnyebb a munka. Ezután jelöljük őket: pl.  A, B, és C jellel, a lényeg, hogy mindvégig megkülönböztethetők legyenek. Kell még  80-as 120-as, és 300-as finomságú sziliciumkarbid (SIC) csiszolószemcse, kb. 20-20 deka. (Ebből már tuti mindenki kitalálta, hogy csiszolni kell.     )
Egy kávéskanálnyi 60-as szemcsét elterítünk az ,,A" korongon, bepermetezzük az egészet vízzel, hogy nedves legyen, de nem kell elárasztani! Rátesszük a B-t, és az átmérő negyedét meg nem haladó kilengéssel, kényelmes nyomással csiszolni kezdjük őket, oldalra is ,,sétáltatva" a felső korongot, de azt is csak kb. negyed átmérőnyit. Fél percenként fordítunk az alsó korongon, a kezünkben lévőt meg ellentétesen forgatjuk tologatás közben, (de soha nem szabad elfeledkezni az alsóról sem)! Az asztalon fekvő korongot célszerű három felcsavarozott fakorong közé tenni, így nem csúszkál, de forgatható. Először nagyon erősen harsog, de a hang rövidesen tompul, tehát újabb kávéskanál por, és újabb permetezés kell. Kb. tíz perc múlva váltás következik! ,, A" volt lent, most felülre kerül, de most ,,C" kerül alulra, B pedig pihen. Újabb tíz perc, most B alul, C felül,  A pedig pihen. A lényeg, hogy mindegyik korong mindegyikkel csiszolva lesz fönti és lenti pozícióban is, körülbelül ugyanannyi időtartamban, felváltva.  Nem sok idő után mindegyik üveg durva matt felületű lesz. Lemosva, megszárítva látszik, hogy mindenütt munkálódtak-e. ( A fölső pozícióban mindig konkáv, az alsó pozícióban mindig konvex alak felé tendál a felület, ezért kell a pozíciókat is váltani. Nagyon fontos, hogy a túl hosszú mozgások hátráltatják a sík kialakulását, ezért figyelni kell a mozgáshosszakra.) Ha mindenütt már matt a felület, az utolsó poradagot jól eldolgozzuk, ami egyre finomabbra törik, és valamelyest finomítja a felületet is. (Szükség esetén tiszta vizet permetezünk a kialakuló iszaphoz.) Mosás után átváltunk a 120-as porra, és folytatjuk ugyanígy a munkát, majd a 300-as fokozattal szintén ugyanígy.  
Három felület csak akkor illeszkedik tetszőleges kombinációban, ha mindegyik sík. (Megjegyzem, hogy a hántolt tusírlapok ugyanígy hármasával készülnek.) Nagyon jó jel, ha az üvegek tetszőleges kombinációban is szépen csúsznak egymáson a finom porral, és nem tapadnak/akadoznak egyes pozíciókban.  Megmosva, megszárítva őket egy krétavonalat is húzhatunk az üvegre, és már látjuk is, hogy eltolva rajta a másikat, mennyire illeszkednek. Egyáltalán nem nehéz mikron pontosságot elérni, ez inkább türelem kérdése, és ezzel ,,nem egy ligában játszik" egy ,,sík"köszörült felület. Lehet készíteni szferométert is. Ez alapvetően legfeljebb mikron pontos durva mérőeszköz az optikában, de nekünk nagyon elég.  Ez egy mérőóra állvány, amely három ponton, vagy egy gyűrűn fekszik a felületre, középen az óra tapintója (vagy egy mikrométer orsója) a felültre ér. Nullázzuk és egymáshoz képest már lehet is mérni hogy mekkora, és milyen irányú eltérések vannak a felületben.  Konvex vagy konkáv: a korong felül vagy alul többet csiszolandó stb, de mindig mindhármat munkáljuk. Ha három főből összeáll egy csapat, a végén mindenkinek lesz egy sík felülete, amihez nyugodtan lehet akár háromszor hosszabb lécet is hántolni. Mivel az üvegnek elég finom ,,selymes" lesz a felülete, a hántolt acél foltjai látszanak csak a vizsgálatokkor mindig az aktuális eloszlásban.
A művelet persze az üvegen kívül más anyagokkal is működik, de a fémeket például nagyon keserves így alakítani, ezért is hántolják inkább. Azonban pl. egyes kőzetek, kerámiák –gondolom pl. a márvány is, de annyira nem vagyok otthon a kőzetekkel kapcsolatban- ugyanígy megmunkálhatók, és általában a homogén, és nagyon rideg anyagok mindegyike. Referenciát ezekről sajnos nem tudok adni, én kizárólag üveggel dolgozom  -már ugye amikor sikerül beszereznem. Remélem lesz aki esetleg ilyesmire adja a fejét. Ez is egy érdekes elfoglaltság, sok sikert kívánok hozzá!

hostya

Kérlek a mondatok végén nyomj egy-egy ENTERT..
Nem olyan megterhelő, mint olvasni ezt az egybeolvadó "katyvaszt". [#integet2]

2si5rj3b

Üdvözöllek,mert Te vagy az első hozzászóló!
azt viszont nem hiszem, hogy egy enter mondja, meg, hogy mi a katyvasz és mi nem. Ezek szerint nem neked szólt, de azért köszi! [#kacsint]

2si5rj3b

Én nem vagyok az agymosott face generáció tagja, de törlöm is az előbbieket, ha valaki megmondja hogyan kell.
Tudtam, hogy kár feszegetni az ilyesmit...

jani300

Köszönöm a hozzászólást !
Majd visszakeresem az irományom mert már nem emlékszem mit írtam .
Törölni itt nem tudsz ,de nem is kellene , jó az a hozzászólás .
Én elolvastam ,semmi gondom nem akadt vele:)
Nem szabad tragédiának értékelni itt némi kritikát ,előfordul , de jóindulatú itt a közönség nagy része .

hostya

Ne sértődj meg, mert nem sértő szándékkal írtam..

Úgy kezdtem az előző hozzászólásomat hogy: Kérlek..
A végén meg egy.. [#integet2]

A "katyasz"-t a tagolatlan egybeolvadó, nehezebben értelmezhető írásmódra írtam. [#integet2]

TBS-TEAM

Az írás szuper.
Elkészíteni a leírás szerint 3db 250mm üveglapot, na az kihívás az biztos.[#eljen]
József

2si5rj3b

Oké! Köszi!
De egy szöveg -akármileyen hosszú- három bekezdéssel is leírható. Az Írásjeleket kell nézni. Meg értelmezni kell a szöveget. Tudom, hogy előbb kellett volan mérlegelni, de belecsúsztam kissé a lelkes segítési szándékba... Ezután artózkodni fogok. Aki estleg nekifog, de bizonytalan, az E- mailben magtalál ha akar.

kila

Üdv! Köszönöm én is a hozzászólásod. Én a tusír lapok készítése kapcsán már olvastam a 3 darab egymással összehántolásos módszerét, de ilyen gyakorlatias, és érthető leírást a témakörben ritkán lát az ember. Őszintén gratulálok, és még egyszer köszönöm!

2si5rj3b

Hidd el, szerszámgép felújításhoz elegendő pontosságot elérni elég elszánt embernek/embereknek jó hangulatú szórakozás is lehet. (Egy optikai sík létrehozása már más tészta, de azt is lehet szeretni, csak sokat kell piehenni közben.) [#kacsint]

2si5rj3b

Örülök, ha tetszik, ez mind valódi tudósok gndolatainak a terméke. (Pl. Newton, Focault, Kelvin). De a legfőbb dolog ami minket kecsegtet, a lehető legjobb ererdmény  lehetősége. Ezt csak ember tudja megcsinálni, és nagyon szép feladat...

TROMF22

Üdvözlünk a Fórumon!

Példaszerűen kitöltött adatlappal és tartalmas szakmai információval nyitottál.
Hidd el, hogy ezt sokan értékeljük!
Ez a kis "tördelési" malőr ne szegje kedved. [#integet2]