Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

kart emg

Természetesen,neked is el fogom küldeni.

kart emg

Csuhás fórumtársnak tegnap este elküldtem a BS 817:2008 -t, és már fel is rakta a netre, köszönet érte.

szabad paraszt

Szabad kérni, hogy tedd be ide a fórumba is azt a listát? Így a később jövők is láthatnák (pl. én :()

szabad paraszt

Egyébként ezeknek a gránit mérőlapoknak az oldalaik is tutik? Merőleges a mérőlappal és ott is a tetejével egyező pontosságú a sikalapúság?

mdani2

Nem. Ezeknek csak az egyik felületük van megmunkálva. Egy gránit derékszög teljesen más tészta. Ott a típustól függően, két síkra munkált felület van, amik nagyon pontosan merőlegesek egymásra.

Csuhás

Az én mitutoyo lapomnak megmunkált az oldala, de nem finoman felületű így szerintem nem mérőfelület. Kapható egyébként sokféle hasáb, derékszögű háromszög stb alakú gránit amiknek több felülete is pontos egymáshoz képest.

Virbo

Képzeljétek, gyártottam forgácsot. [#taps]
Folyt rólam a víz, annyira izgultam... [#vigyor]

Üröm az örömben, hogy a homlokfelület 4-5 század ütést mutat felszabályozás után is.
Elkezdtem keresni az okát és ezt találtam:

Vajon ez okozhatja a problémát?
A 841-es tárcsa laza volt, az egyik csavarja csak azért nem esett ki mert a csapágy kupakja pont rátakart (a piros kupak "bal felső sarka" a paszta alatt.)
Ha jól értem a rajzot ez felkoppan az öntvény házra és a hátsó csapágyat ennek nyomom neki a hollanderrel. A hátsó hollanderrel állítom a tengelyirányú játékot is jól értem? A 714 az miamanó?

2si5rj3b

A259-es tételszámú nyomcsapágy (a vonal konkrétan a golyóra mutat) feladata a tengely irányú rögzítés, úgyhogy annak hézagmentesnek kéne lennie. Ha mozog amire rátámaszkodik, akkor egyértelmű, hogy nem tudja ellátni a feladatát, úgyhogy jól látod a problémát.
Esetleg a teljes rajzot fel tudnád tenni, hogy teljesen átrághassam? Nekem is E2-N gépem van, de szétszedve sosem volt, és nem is valószínű, hogy mostanában lesz. A 714-es alkatrész fölső és alsó peremén (a vonalkázás szerint) valami eltérés látszik. Lehet, hogy az olajozás miatt olyan, de hiba is lehet.
Egyébként nem sok információra lelek, még a föntebbi rajzot se láttam. Van gépkönyvem, de ennyi. Évek óta nem sikerült kideríteni, hogy pontosan mi az "R" típusjel jelentése, bár a fórumon is volt már említés róla. De a típus történetéről se sok infót találtam.

jani300

Nagyon érdekes megoldású az a 714 es alkatrész .
Nekem roppantó gyűrű szerűségnek tűnik .
Fent lehet rés rajta hogy tudjon olajat kapni a hátsó csapágy .
Még jó hogy nem 710 es :)

TBS-TEAM

A 714 alkatrész a csapágy külső gyürű oldal irányú megtámasztására szolgál.
Fent egy vályat van benne azért, hogy az olaj át tudjon haladni a gördülőelemekhez a kenés biztosítása érdekében.
József

Virbo

Ha minden igaz itt megtalálod a fellelhető összeállítási rajzokat:
http://data.hu/get/6856185/e2n_rajzos.zip

Virbo

Magyarul ha a csapágy utáni körmös anyát ráhúzom azzal a csapágyat feszítem?
Gondolom a főorsón el tud mozdulni a csapágy, úgy volna értelme az egésznek nem?

svejk

- igen, de egyben az axálist is
- igen

A főorsó axiális irányú helyzetének a fix pontja a 841-es alkatrész.
Normál esztergáláskor és fúráskor a nyomcsapágy veszi fel az axiális erőket, balos késsel történő műveleteknél pedig a mélyhornyú.

A főorsó elején ugye hengergörgős van az nem befolyásolja az axiális helyzetet.
hagyományos esztergáknál ez bevett gyakorlat.

svejk

Most került a kezembe egy kép az enyémről.
Mint láthatod itt még nem is a tolóvillára hanem a körmökre csöppen az olaj.
No persze ha van aki utántöltse. :)

Aztán hogy az összerakáskor elhajlítottam-e valahova arra már nem emlékszem :(

TBS-TEAM

Karbantartás beállítás:
1: a Főcsapágyat kell beállítani (273) NN3010K 2soros hengergörgős (337) anyával gépkönyv 6. Gép kezelése 1 pont szerint.
2: (102) anyával beállítani az axiális mozgást (259) támcsapágy elöfeszítésével.

337 és a 102 anya állítása előtt rögzítését minden esetben fel kell oldani!
Megfelelő meghúzás után rögzíteni.
József