Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

szucst

Szervusz,

Szerintem...
Ha ismered a géped hibáit tudod így is használni. Kisebbre kell előfúrni és ki kell esztergálni... nem csak a te géped lógatja a szegnyereg hüvelyét.

A másik vonal hogy számolsz:
Meddig bírod ki gép nélkül, kell-e ágy köszörülés(ca 150..200), vagy gépcsere...

A felújítós rész csak úgy megy ahogy lent írták, szerintem pontatlan ágyra kár illeszteni, nagy munka és nem lesz jó az eredmény.

fy9k4amuy

Sziasztok!
Köszi a választ mindenkinek!

Ma volt alkalmam méregetni kicsit a szegnyerget.Látható a képen, hogy milyen kopás van az ágyon. Hogy ez sok-e, vagy átlagos egy 50 éves, elvileg nem agyonhasznált gépnél, mondjátok meg Ti, én nem láttam elég esztergát ehhez.

Ágy1
Ágy2
Ágy3

Ez a kopás kb 0.3mm mély a mellette lévő érintetlen felülethez képest. A prizmás részén a kopást nemigen tudom mérni, max a tetejéhez, amiről úgy tudom, az nem köszörült, ahogy a hossz-szán prizma teteje sem.

A szegnyereg talpán már van egy teljesen jó hézagolási megoldás. Talp

Megmértem a hüvelyt, azon 1-2 század kopás lehet, de igazából egy régi MOM mikróval mértem, még abban is lehet egy kis pontatlanság. Ami érdekesebb, az az öntvény része. Ha jól gondolom, gyárilag nagyjából 0.02mm játék lehet(ett) a hüvely és az öntvény között. Ez kb meg is van, a tokmány felőli 5cm-en kezd el kitágulni, a végére kb 0.1mm átmérő-különbségre, ebből adódhat a kottyanás.
kép1
kép2

Az látszik, hogy az öntvényben kopásmentes maradt az a rész, ahol a reteszhorony fut, így ha más nem, az jutott eszembe, hogy készítek a hüvelyre kicsit elforgatva egy másik retesz-horony csatlakozást, így egy picit szorosabb lesz a dolog.

Az oldalsó szorítódiót meghúzva eltűnik a lógás, de jóval nehezebb lesz tekerni.

jani300

Ne  tekerd ki egészen a járóhüvely ,inkább az egész szegnyerget told közelebb a tokmányhoz .
Az segít ha finoman meg szorítod a rögzítőt ,
Ha kupec lennék , megkérdezném mit kérsz a leharcolt esztergádért :)
De egy ilyen szövegre már nekem is a zsebemben nyílik a bicska   :(
Szépek egyébként a szán prizmái !

szucst

Szervusz,

Az ágy prizmái szerintem szépek, egyenletesnek tűnik a lenyomat is, valószínűtlennek érzem a 3 tizedet.
Méréshez:
Vagy síktárcsába fogj egy hidraulikaszárat kicentrírozva, kb 0 ra vagy mérőtüskét a főorsóba, mindenesetre ismert legyen az ütése adott szöghelyzetekben és ehhez méricskéld függőlegesen és vízszintesen a szán és szegnyereg kopásait.
A prizmák tetején levő sík nem okvetlenül fut bármivel is.
 A mérésnél előre v hátra tekered, hol fogod meg, minden számíthat ( ha lötyög, kopott) majd rájössz.

Ha mégis pár százados az ágykopás akkor mehet a lepucolt szegnyereg előre és felfúrod + új járóhüvely lent már írták hogyan.

Úgy általában (amit Jani is ír): szerszámgépeken darab és szerszám kinyúlásokat minimálisra kell venni mindenhol-> erőkar/ remegés/ kihajlás stb
Olyan közel állni a szánnal hogy éppen elforogjon a darab, és a szegnyereg járóhüvely mindig kb alaphelyzetből kezdjen dolgozni - nyílván amit össze lehet hozni...

fy9k4amuy

Szia!

Sajnos van benne pár tized mm a legmélyebb részén, még ha nem is látszik.
Úgy csináltam, hogy a mágneses óratalpat előre tettem a tokmány alá, ahol érintetlen a sík szegnyereg ágy, és lerögzítve, óvatosan forgatva a talp tengelye körül legyezve méregettem. Szeretnék majd egy szögtapintós órát is, azzal lehet jobban kijön, nem tudom.(Volt már, csak ellopták)

Egyelőre megnézem milyen elforgatott hüvellyel, meg a hüvely melletti rögzítőt félig megszorítva. Igazából megfelel minden alkalmi munkámra, csak hát na, szeretném ha a gépeim tökéletes állapotúak lennének.

Gondoltam már rá, hogy kérek pár árajánlatot ágyköszörülésre, meg főorsó köszörülésre, még talán anyagilag is azt mondom, lassan összerakosgatnám rá, de igazából egy hasonlóan precíz nóniuszos, kb. ugyanekkora méretű, de főorsófékes és nagy áteresztésű(35-40mm+) típus lenne, ami még inkább passzolna nekem. Valami S32 vagy SV18, vagy az újabb fajta 52es áteresztésű típusok, mert néha kell 26-30as  hosszú köracélokat menetelni.

jani300

Sokat dolgozott ,szépen is .
Csak az elvi bukfencért kár !
A hegesztés minősége is kivétel .
Pedig majdnem teljesen végig néztem .

mdani2

Volt egy kis időm, megcsináltam a mágnestalpat a gyorsulásmérőnek. Jó erős mágnest találtam hozzá. :) Igaz a gyári fej, az V alakban van, hogy hengeres testre is fel lehessen fogatni, de nekem így is jó lesz. Nem túl nagy az érzékenység: 25mV/g. Próbaként feltettem a köszörűorsó motorjára és még néhány helyre a gépen. Érdekes módon van a járásban egyfajta lebegés, nem állandó az amplitúdó és fülre is hallani. Viszont az egész műhelyben csak ez az egy motor ment, szóval nem tudom, hogy mivel alakult ki interferencia. Minden esetre elég kicsi a jelszint, mert a motor oldalon, ahol legnagyobb volt a jel, ott mértem olyan 2.5mV körül. Lehet ez kevés lesz az oszcilloszkópnak. Szó, ami szó, működik, majd folytatom a kísérletet. Le kellene szabályozni a követ, kiegyensúlyozni padon, visszatenni... előtte/utána mérés és kiderül, hogy mennyit változott. Lehet nem ártana egyet kő nélkül, csak az orsó magában is.

0dvb3bmc2

Kis segítséget kérnék! Nincs valakinek Kovopol FHP 17 gépkönyve? Sehol nem találok, viszont felújításhoz jól jönne.
Kösz
Zsolt

fy9k4amuy

Hú, ez aztán kicsi/különleges/ritka gép!

Miért esett erre a választásod? Nem 675P-t sikerült keríteni pár hete?

0dvb3bmc2

675-is van, meg még néhány más szépség. Már besokaltam velük, csak nehéz eldönteni melyik mennyen a háztól.

fy9k4amuy

Hát, ha engem kérdezel, egyértelműen ez a kis orosz.

Elég picike, hiányos is, nagyon korlátozottan használható.
Célgépnek jó lehet átalakításra.

0dvb3bmc2

A Kovopolra gondolsz. Eredetileg Cseh gyàrtmány, ritka madár, de nagyon pontos, precíz gép. A svájci Schaffner F6 koppintása, igazi remekmű. Nem sok minden hiányzik róla, csak festeni kellene, sajnos az eredeti dukkó nagyon romos.

TROMF22

Lehet szavazni?
+1 szavaztat, maradjon a Kovopol!

Persze az is számít, milyen munkákra szánod.
Mert a munkatere elég kicsi:
Asztal hosszanti előtolása: 250 mm
Keresztasztal előtolás: 105 mm
Függőleges asztal előtolás: 160 mm

Ha ez nem kizáró tényező, akkor - hiányossága ellenére - a legmodernebb, legkomolyabb géped lesz.

0dvb3bmc2

Ismered esetleg a Kovopolt?

TROMF22

Sajnos közelebbről nem.
Most hogy felbukkant nálad, rákerestem amit csak a neten elértem, és igen szimpatikus lett.
Nagyon meglátszik rajta a "származása".