Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

mcj33ckdi

Sziasztok!

E2n esztergához keresek összeállítási alkatrész rajzokat, pl lakatszekrényben lévő alkatrészek, stb.

A gépkönyvébe nem igen vannak ezek nekem, de láttam pár embernek nagyon jó minőségű összeállítási rajz képei vannak fent.

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv,
Ákos

mcj33ckdi

Köszönöm a segítséget, így megtaláltam :)

afjybsise

Sziasztok,

Viszonylag új vagyok itt, de remélem ez a megfelelő topic a kérdésemhez.
Van egy kis asztali fúróm, egy '98-as, valami hagyatékból nemrég elővett TIP márkájú gép, ettől függetlenül ugyanaz a rossz, amit bármelyik piacon, vagy multiban meg lehet venni kicsi pénzért.
Egy 300W, 1400-as fordulatú motor van rajta, amit lecserélnék két okból is. Az egyik, hogy nagyon melegszik, van rajta valami hőkioldó szerűség, de "üresjáratban" forgatva is képes megállítani magát, de ha megmutatok neki egy teszem fel 13-as csigafúrót, akkor ijedtében kiszalad a garázsból.:)
A másik, hogy a legalacsonyabb fordulatát is soknak érzem esetenként.
Nyilván a szíjtárcsa furata, meg a motor felfogatása jelent fizikailag érdekességet, de az nem okoz valószínűleg problémát, inkább arra lennék kíváncsi, hogy milyen teljesítményű motorra lenne érdemes lecserélni a meglévőt?  (nyilván nem érdemes, de egy fázis van itthon és egy pl Dunavecsei 220/380-as gépet frekvenciaváltóval egyelőre nem engedhetek meg magamnak)
Köszönöm előre is, ha van ötletetek. Szép napot mindenkinek!

Csuhás

Nos ezek a fúrók igényesebb munkára nem jók, lötyög az orsó, lehajlik az asztal stb. Ennek ellenére egy 250..500W körüli háromfázisú motort tennék rá (deltában) egy használt vektoros frekiváltóval, így a mostanihoz képest negyed fordulaton is volna nyomatékod, illetve ha kell duplázhatod is a fordulatot.

afjybsise

Köszi a választ, megfontolom a javaslatod. Mindenképp egy normális fúró a célom, ez csak tűzoltásnak vettem.

jani300

Van ezekből 3 szíjtárcsás , két szíjjal ,500w os motorral .
Az valamennyire használható .
Amiről írsz annál el kellene felejteni a 13 as fúrót ,maximum fába tudod 13 as csigafúróval használni .

TROMF22

Ez az a kategória amit [#2430@jani300]  említett:

https://www.sidex.hu/szerszamgep/asztali/promac-370e

Nekem egy kevésbé márkás klónja van, hobbira megfelel.
Eredeti motorjával, a legalacsonyabb áttétellel, előfúrással (D8 mm), kúposszárú, jól élezett fúróval, a D20 mm is fúrható szerkezeti acélba. Persze csak érzéssel tolva, nem hajszolva.

Sajnos újonnan már ez is elég drága. A 70+ kg tömege viszont jelzi, hogy kicsit már masszívabb mint az alatta lévő hasonló kinézetű kategória.

Használtan sikerült vennem vagy öt-hat évvel ezelőtt, aukciós oldalról, az akkori viszonyok között is nagyon olcsón.
Annyira új volt, hogy a gyári konzerváló trutyit is én kapargattam le az oszlopáról.
Egyedüli méltatlan - mondhatni gagyi - része, a középső tárgyasztal mozgatására szolgáló fogasléc, műanyag.
Szerencsére még ezzel sem volt gond.

Ez sem olcsó, de az öt fordulat fokozattól / motor teljesítménytől eltekintve hasonló a fentihez:
https://szerszamgeparuhaz.hu/asztali-furogep-promac-212
Egy ilyen jó állapotú, használt gép már bőven megérdemelne egy motorcserét frekvencia váltóval, ahogyan [#1881@Csuhás] javasolta.

TROMF22

jani300

kisfúró
Erre gondoltam ,ilyenem van is , még akkor vettem mikor újonan 20 alatt volt .
Óvatosan , előfúrva 10-12 ig működik lágyacélban .

TROMF22

Akkor bocs' hogy bele kotyogtam!
Ebben a kisebb méretben még nem láttam három szíjtárcsás / két ékszíjas változatot. Ráadásul már régen fut ...

jani300

Ugyan már ,semmi gond .
Van azért nagyobb is :)
Kicsit több mint egy hónap és valami nyugdíj csak lesz .
Az FO 23 gondolom azután fog elindulni ,nálam .
Kifogtam most nemrég néhány patrontartót ,kart patronkészletet , és egy csomó mindenféle patront , meg kellett venni :)

Csuhás

Hilma 100-as hidraulikus gépsatu, ilyen volt:

Csuhás

Ilyen lett:

zsolt123

Sziasztok, ha üt egy vékony (1204-es) golyós orsó (600 mm-en kb. 1-2 mm-t), azzal lehet valamit tenni? Köszi, üdv., Zsolt
villamosmérnök, rendszergazda, hobby CNC-s