Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

2ni23j35s

A síkköszörűben nem egyszerű ágyvezetékek vannak, többnyire valamilyen gördülő elem van beiktatva az elmozduló részek közzé, ezért kisebb a súrlódás is, de e miatt bonyolultabb a megvezetés elkészítése.

ywathzay

Köszörűje válogatja, bizony a legprecízebb köszörűk ágyvezetékesek, mindenféle gördülőelem nélkül, ugyanúgy olajfilmen futnak, és sajnos az évtizedek nagyon is megteszik hatásukat, már csak azért is, mert mindenütt melósok dolgoznak, és sehol nem pattintják szét a gépet, csak a móka kedvéért. Ha meg elkopott, akkor jön az új.

ywathzay

Kérdés hogy mi a követelmény? Igen sok kopás összejön az évtizedek alatt, és ami a legrosszabb, hogy alakhibában jelentkezik a pontatlanság. Ha már síkköszörű, akkor legyen 0.02mm/m az elvárás, de legyen 0.02/0.5m, még ez is könnyen összejön. Tudomásul kell venni, a használattal minden IS elkopik, még a köszörűk is.

fy9k4amuy

Igen, nagyjából ide lőném be a kritériumot, mint amit írtál.

Szeretnék majd valaha egyet a műhelybe. Idomszereket, befogókat csinálni, apró fényes mütyűröket, ilyesmiket. Majd ha nyugdíjas leszek  40 év mulva[#nyes]. Szerencsére ezt nem keresik annyira, mint az eszterga-maró párost, jobban van valaszték, de kíváncsi voltam, mit lehet tőlük várni.

Egy esztergán, marón jobban látszik elsőre is a hántolás állapota, az ágykopás, de köszörűnél a kopó részei el vannak dugva, és nagy az árbeli szórásuk.

mdani2

Az én kis síkköszörűmön az asztal hosszirányban tűgörgőkön fut, keresztirányban pedig hántolt vezetéken. A pálya pedig zsírkenéses. Nincs semmilyen olaj hozzávezetés kialakítva. A keresztirányban van lehetőség olajzásra. Viszont sajnos úgy van kialakítva, hogy az olaj az összefolyik az emulzióval. Igaz eddig még csak szárazon köszörültem vele, még nem üzemeltem be a hűtőrendszert. Miután megvettem, elmostam a felületeket, a görgőket és a kosarakat és újrazsíroztam. A főorsót viszont fel kellett újítani, mert rezgett és nem a kő miatt. Kiderült, hogy ugyan precíziós csapágyak voltak benne, de rosszul volt összerakva. Amúgy 7 csapágyon fut az orsó. Az agyakat és a felfogókúpot is össze kellett köszörülni, mert nem stimmelt a szög és lötyögött. Most már "csak" köszörülni kellene megtanulni, de határozottan egyre jobb felületeket köszörülök a géppel.
 Az orosz 3B642 szerszámélező pedig mindkét irányban tűgörgős az ágyazás és olajkenéses. Viszont az olajzás az elég gagyi, bizonytalan, hogy hova jut el és hova nem. A vezetékek védelme se túl meggyőző. Ez látszott is a vezetékeken, még itt a topikban tettem be róla képet korábban. Ennek is fel kellett újítani a főorsóját, mert nemcsak nem bele való csapágyak voltak rosszul betéve, de még alkatrészek is hiányoztak belőle. Végül Ukrajnából sikerült hozzá egy raktári darabot, ami valami polcon kallódhatott, de sajnos az se volt plug and play és már más konstrukció volt, mert az eredeti az rugó előfeszítéses, ez meg nem. Itt is vannak még rezgés problémák, de ez már a meghajtó motorból jön. Azzal még foglalkoznom kell.
 Amúgy a rezgés a legnagyobb ellenség. A legszebb felületeket siklócsapágyas gépen csinálják. Nekem, ha egyszer lesz helyem és pénzem, akkor tuti lecsapok egy TOS palástköszörűre. Azokat szerelték siklócsapággyal. Gyönyörű felületet lehet vele köszörülni.
 Geometriát még nem mértem, mert eddig csak néhány cm alkatrészeket köszörültem, de majd megnézem. Amúgy a felületi érdesség Ra=0,15-0,25 között szokott lenni világos barna kővel lágy anyagba, de a fényben nézve vannak látható hullámok. Még nem jöttem rá, hogy ezt mi okozza. Lehet szabályozatlanság, vagy kiegyensúlyozatlanság, de akár az ágyban futó tűgörgők hibája is. Passz.
 Amúgy biztos van az a gép, ami hibátlan felületet köszörül, mert pl az esztergán a késszán köszörült és egyenletes a felület bármilyen szögből nézem is.

Csuhás

Magam szerszámélezőt használok sík köszörülésre is, az én gépemen a hossz mozgás két két szembefordított edzett V prizma között futó golyósor volt, de a sok év használat belekoptatta a golyók pályáját a felületbe. A prizmákat nem tudtam kivenni, így végül keresztgörgős vezetést alakítottam ki, ami sokáig jó lesz mert a görgők a pálya érintetlen és nagyobb felületén futnak mint a golyók. Kereszt irányban edzett acél prizmabetéteken csúszik az öntött vas asztal.
Az orsó rész fura kialakítású, valaki kétsoros önbeálló csapágyakat rakott be, nekem pedig fogalmam sincs mi lehetett ott gyárilag. Az sajnos látszik hogy nem köszörűhöz illő a csapágyazás megoldása.

Most van egy tengely toldatom amivel hozzáférek nagyobb köszörülendő anyagokhoz. De ez így még nem jó mert nem tudom a korongokat kiegyensúlyozni, ezért kagylós a felület. Hosszú távon egy fortuna beépítését tervezem, rövid távon pedig egy neten talált ötlettel fogom kiegyensúlyozni korongot. Rezgésmérő helyett lézerpointert használva.  
http://conradhoffman.com/grindbalance.htm

kmil

Elvileg bele kellene férnie, mert méricskéltem úgy, hogy a torony teljesen vissza van húzva. Segít még hely ügyben, hogy fentre került a főorsó motor, és a hidro tápon sem középen van a motor, hanem eltolva az egyik sarokban. Persze a puding próbája az evés lesz, mikor megtakarítom, és üresen bele próbálom. Egy dologtól tartok, hogy a tetejét rá tudom-e majd rakni. Erre nagyon kíváncsi leszek.

kmil

Ja, küldöm a képet.

kmil

Igen, lát az ember csodákat. Csak sajnos már az a tapasztalat, hogy minden amiben olaj van, iszap, meg víz is lesz az alján. Én is úgy jártam a GH-560 gyaluval. Épp,hogy egy kis olaj úszott a bazi sok víz tetején. Egy szerencse volt a dologban, hogy nem volt sehol sem rozsda az olajos vízben. A gyaluból viszont ki tudtam szívni porszívóval az olajat, nem volt gond. De ebből a hidro tápból nem szívta ki csak a vizet. Olyan mint, ha valami sűrű olaj lett volna benne, nem hidraulika olaj......
Köszönöm a lehetőséget a megtekintésre. Biztosan fogok élni vele a közel jövőben. :)

fy9k4amuy

Ez igen! komoly megoldás.

A görgőket Te köszörülted, vagy gyáriak?

Ha Én vásárolnék ilyen köszörűt, ismeretlen állapotban, nekem is a görgős felé húzna az eszem. Az is el tud kopni, de talán fel lehet jobban javítani otthon, mint egy szétkopott siklóágyat.

Csuhás

Félig gyáriak a görgők. Edzett köszörült D14 lineáris tengelyből vágtam le a görgőket ( hűtve, esztergára felfogott flexel ) Cbn késsel esztergáltam rá a kúpos végeket majd a szerszámköszörűn simítottam be a kúpot és a hosszt.

fy9k4amuy

Ettől függetlenül a görgőknek csak a palástja érintkezik, jól gondolom? Szóval a kúpos része és a hossza nem igazán kritikus méret.

Csuhás

Csak a palást érintkezik, a kúp egyáltalán nem, a hossz két tizeddel van az átmérő alatt, hogy ne szoruljon, de elfordulni se tudjon. Sajnos olyan a golyóknak szánt prizma kialakítása hogy nagy kúpos rész kell mert különben felakadna a görgő a sín aljában.

mdani2

Szia!

Ennél az én tápegységem lényegesen nagyobbnak tűnik. Elképzelhető, hogy akkor a tiéd tényleg befér alá. Csak lehet meg kell röptetni a gépet, hogy ráemeld. :)

Üdv Dani

mdani2

Köszi a linket, ez nagyon érdekes, igaz még csak beleolvastam. Nekem van bentley 330425 jeladóm. Hasonló terveim vannak vele, jó látni, hogy másnak is eszébe jutott. Még kell csinálnom hozzá egy mágneses talpat, aztán jöhet a kísérlet. Természetes nem metrikus, szóval még menetfúrót is kell hozzá vadásznom.
 Amúgy mi lenne ez a lézeres megoldás? Ha nagyon nem boldogulsz vele, akkor szívesen kölcsön adom azt, ami nekem van. Igaz kell hozzá egy 24V táp, meg egy szkóp, hogy lásd is, mi történik.