Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

fy9k4amuy

Bocsánat, igen arra.

Érdekes gépezet, gondolom az elején lévő nagy karral gyorsan lehetett mozgatni az asztalát, mint egy síkköszörű-félén. Kíváncsi lennék, mire csináltak anno ilyen pici gépecskéket.

Ha műszakilag gyönyörködni akarsz rajta, meg szabadidődban festegetni, szerelgetni, akkor jó választás, de nagyon kicsinek találom a munkaterületét még hobbi-forgácsolásra is, ha csak nincs valami réteg-munkád, amihez pont ez kell. Vertikálfeje nincs, úgy láton.

Nekem a sajátom után, ami szintén nagyon kicsi így utólag (500x350x380 mozgás) az tűnt fel elsőre, hogy kb nincs olyan pici osztófej, körasztal amit erre fel tudnál tenni, egy mikro-satun kívül.

szabo janko

Nekem is volt egy de az TOS volt . Én csináltam hozzá függőleges fejet. Már régebben eladtam.

0dvb3bmc2

Alapvetően köszörűnek szántam, élezéshez, síkoláshoz. Nagyon pontos a csapágyazása, és ebben az esetben vertikàlfej sem promt kell. Majd idővel találok. Ezt is kb 2 évig kerestem, mire találtam.

TROMF22

Ne viccelj már!
Én még a köszörűt is elvinném a közeléből.
Egy ilyen ötlet még akkor is bűn, ha esetleg nem olyan a főorsó csapágyazása, mint az eredeti Schaffnernek.
A szánokról nem is beszélve.

0dvb3bmc2

Mi a gond a köszörűvel? A Gamet csapány ütése nagyobb mint a dupla hengergörgős P41-es, legalább is az esztergából kiindulva, az Arad gépekben is Gamet van. A legtöbb köszörűben ennél sokkal gagyibb megoldások vannak. Az asztala is pontosan fut, ezért kerestem ezt a típust. Nekem a méretével sincs bajom, nap mint nap marok, de ritka ahol 200mm-t meghaladó darabom van. Sima 100-as gépsatut használok vagy párhuzam szorítókat, szóval kis gép kis munka.

fy9k4amuy

Igen, csak a többi csapágynak nem 500-1000font darabja, szerintem arra gondol!

ywathzay

Egy normális köszörűben elől-hátul min. P4 párosított ferdehatásvonalúak vannak.

Scythian

Üdv Urak!

Román gyártmányú FU36 marógép hajóművében szeretnék olajat cserélni, de a silány fodítású gépkönyv épp csak arra nem tér ki, hogy hol a fészkes fenében van a leersztő csavar, illetve honnan lehet feltölteni. Tudna valaki némi infóval szolgálni?
Toni

a5w9fbbhs

Tisztelt Urak!
Egy Tungsram LK-26 vákuumszivattyú felújításához nagyon jól jönne egy gépkönyv. Kallódik esetleg valakinél egy példány? Köszönöm előre is!
Üdvözlettel:
Gendur Richárd

di9cys7gy

Tisztelt Fórumtársak !

E3N esztergához keresnék keresztszán anya készítéshez rajzot, ha esetleg valaki készített már ilyet.

Köszönettel mindenkinek.

jani300

Sose tudni milyen felkészültségű egy kevés hozzászólással rendelkező fórumtárs .......
Ezért megkérdezem ,tudod hogyan kell egy ilyen anyát elkészíteni ?

di9cys7gy

Tisztelt Fórumtárs.
Köszönöm válaszod, és őszintén nem is számítottam csak és kizárólag ilyen válaszra.
Kaptam már segítséget a fórumon, de sajnos ez a válasz stílus a jellemző.

A megítélés nagyon fontos, jobban mint a segítség.

Köszönettel: Farkas Lajos

UI: hobbista létemre nem vagyok egy "penge" de igyekszem

jani300

Tisztelt Fórumtárs !

Több alkalommal leírtam már hogy szerintem hogyan kell egy ilyen anyát elkészíteni , nem is csak egy módja van a javításnak .
Mivel ezek egyedi darabok ,nem feltétlenül lehet rajz alapján elkészíteni .
Én meg már belefutottam olyan dologba , hogy nálam nagyobb tudásút próbáltam tanítani ,azért kérdeztem .
A válasz részletessége ,azon múlhat ,kinek írom , azért kérdeztem .
Nem érzem úgy hogy kioktatón vagy sértőn írtam volna .
Egy kérdést tettem fel ,csak .
Én sem vagyok forgácsoló ,de némi tapasztalatom azért talán van .
Az hogy rajzot kértél , az miatt kérdeztem vissza .
De ha ügy érzed megsértettelek ,hát bocsánat .
Akkor megkérdezem ,szerinted egy általános rajz alapján elkészíthető ?

TBS-TEAM

József

Csuhás

Szervusz Lajos!

Jani300 véleményem szerint kellően udvarias véleménye teljesen igaz. Egy rajz alapján készült anya igen nagy valószínűséggel használhatatlan lesz. Többek között azért mert az évtizedes használat kopása miatt máshol van mind a szán mind az orsó.

Egyébként a javítás szokásos módja vásárolt trapézmenetes orsó betoldása a kopott menet helyére, majd az régi bronz anya felfúrása és új vásárolt menetes anya beillesztése és beforrasztása. ( Ha osztott anya akkor az utolsó lépésben kell ketté vágni )