Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

hp7dtrfu5

Tanácsot kérnék, tömítés ügyben. Éppen eszterga felújításban vagyok, ami annyit tesz, hogy darabjaira szedem, kitisztítom és újra összerakom, közben a villamos részét is felújítom.

Egyes elemek úgy vannak osszecsavarozva, hogy alakos tomítés van közöttük. Az eredeti alakos tomítések természetesen a kukában végzik, mert elöregedtek. Érdemes ezeket újra alkotni, vagy simán helyettesíthetőek valamilyen olajálló szilikonnal/pasztával.

Ha simán helyettesíthetőek, akkor van valami márka/típus javaslatotok? Vagy az első szembejövő OBI-s is jó?

zadtvxh38

Én FBS-t használok általában jó szokott lenni. Bár megjegyzem 20-éve jobb volt.

fisrcxuk3

Én ajánlom az ecetsavas helyett az Elring Dirkót, vagy a Rentz graut ,és van a csapágy boltokban egy gáztöltetű, önkinyomós  , nem ugrik be  a neve ,talán loctite.

ywathzay

1. egy tisztítás az nem felújítás
2. aki nincs tisztában azzal, hogy egy tömítést mivel lehet kiváltani, annak szerintem nem feltétlen kell belekezdenie még ebbe sem
3. kaphatóak kifejezetten olajálló tömítőpaszták, és tömítésanyagok szakboltban, az obi a városi barkácsolók "mekkája"

3ztiz2p39

Normál műhelyhőmérsékletek közt és az általános ásványi olajokhoz, hűtőemulziókhoz tökéletesen elég az F.BS, ez tiszta szilikon.
Mindenféle néphiedelem ellenére az elektronikákhoz is, nem mar az meg semmit.
30 éves elektronikám, vezetékem is van ami köszöni jól van a FBS burok alatt.

Természetesen a tökéletesen tiszta olaj és zsírmentes felület alapkövetelmény ennél is.

Sajnos már lassan ez is megfizethetetlen nem hogy a szupermárkás mindenttudó ragcsok.

hp7dtrfu5

Köszönöm szépen a válaszokat. Végül tanácsra autószereléseknél használt Loctite tömítőpasztát szereztem be.

hp7dtrfu5

1. Ez igaz, habár a villamos részét tényleg kicserélem, szóval az már felújítás szerű.
2. Nem értek egyet, éppen ez a lényeg. Szétszedem és közben pontosan megértem hogyan működik. Ez jó, ez a későbbiekben hasznos lesz. Nem gépész vagyok, sem szerelő, hobbiból meg így tanulok.
A geometriához nem nyűlok, ha meg kiderül, hogy olyat kellene megjavítanom, ami tűlmutat a képességeimen, akkor szakemberhez fordulok vagy sok időt, energiát beletéve megtanulom hogyan kell.
3. köszönöm, tömítőpaszta lett belőle.

m3ayus43i

Sziasztok!
Tud valaki esetleg segíteni ennek a gépnek a beazonosításában? Semmit sem találok a neten rőla...

3wc337ax5

A típusa ott van az adattáblán - ha jól látom "KAM 25".
Mi kellene a NET-ről? Azért egy átlagos élezőköszörű nem a NASA technológiát képviseli.  :)

k6vsiwc2

Sziasztok,

Kopásból eredő problémák miatt szükségem lenne egy olyan elérhetőségre, ahol a szabványtól eltérő csapágygolyót lehet rendelni,a cél átmérő 6,40mm. (THK BTK2510B golyósórsó eredeti átmérő 6,35).
A szakirodalom azt írja, hogy századonként is lehet rendelni,  de böngészési próbálkozásaim egyenlőre nem hoztak eredményt. Mindenhol a szabványos méreteket találom csak. (6,35, 6,50) stb
Előre is köszönöm a segítséget.

8rkg39jcu

Nekem meg van a leírása. Beszkennelve szerintem fent a CNC irodalomgyűjteményben. Nézd meg ott.

bcj5gbmk4

Szia Svejk,
Kérdésedre válaszolva, dokumentáltam végig. Az első rész fent van a video megosztón. A 2. részt még nem raktam össze.
Csepelen hőkezeltettem. De végül nem az lett a befutó, mert elszúrtam. De tanultam belőle. :-)

3ztiz2p39

Értem.
Azért egy link segítene a nézettségen

3ztiz2p39

Golyós fél vagy automata behúzója lesz vagy csak manuális menet?

bcj5gbmk4

Nem szeretem az önpromót de így, hogy kéred, küldöm:
https://youtu.be/4m2yFTWepnE?si=BgvVbRLKLNMCX868
A második rész lehet érdekesebb lesz.
Először sima manuálra gondoltam de most, hogy benne vagyok, kacérkodom a dologgal, hogy gyorsbehúzós legyen-e. Viszont nem igazán van hozzá dokumentum.