Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

gsz03b27r

A motor gyártó a hőterheléseket méretezi.
Egy csapágymodosítás igen NAGY változás.
Normál porvédő nélküli csapágyhoz képest a
2RS csapágy 1500f/perc ~ +20C° hőmérséklet emelkedéssel jár
az üzemi hőmérséklethez 25C° külső hőmérsékleten.
Kérdés: Belefér a tengely hosszirányú hőtágulásába ami jelenleg normál csapágyra készítettek?
Biztos nem.
A mélyhornyú csapágyak oldalirányú terhelhetősége nagyon kicsi, és ahogy nő a hőmérséklet úgy fog oldalirányú terhelést kapni ami + hőmérséklet emelkedéssel jár, ami idő előtti meghibásodáshoz vezet.

Az ékszíj változtatása is érdekes kérdés, mert a klasszikus fogazott ékszíj + rezgést visz a rendszerbe.
A + rezgések + hőfejlődéssel járnak a gép csapágyaira.
[#fejvakaras]

fwg7s098t

Egy ezeréves Dinamó gyártmányú motornál szerintem az a hőtágulás amit a zárt csapágy belevisz a tengelyhossz változásába simán elhanyagolható... A csapágyfészek kisujjból eliminálja ezt a hatást.[#nyes]
A fogazott szíj hatásáról, meg kár is szót ejteni.
Egy főorsó vonatkozásában ezeket a tényezőket alapvetően figyelembe kell venni de itt élettartam csökkenést nem fog okozni, ebben látatlanul is biztos vagyok.

8irerv4i

Ez a gyalu motorja ?
Mitől biztos az hogy nem ez az eredeti dahlander motor ?
Csak ügy öregesen felmerült bennem ez a kósza ötlet .
Van azon a motoron adattábla ?

kgw0eik66

Gyaluról és a védelemről jutott eszembe: Ma egy kb 25cm hosszú 5mm vastag acél lapot kellett elvágnom. Keretes fűrésznek nagy volt, marót nem volt kedvem horizontálba átszerelni, és egyébként se kedvelem a fűrésztárcsákat, így felfogtam a gyalu asztalára és egy hss leszúró késsel elkezdtem ketté gyalulni. Kentem, de egyszer mégis csak összetorlódott úgy a forgács hogy elakadt a kés. Itt pedig jött a gyalum beépített biztonsága, a kos csak két fém lap összeszorításával csatlakozik a himbához, ezen a gyalun nincs menetes orsó amivel a kos előre hátra tologatható volna. De a példa mutatja ez így van jól ugyanis nem tört le a kés hanem csak a kos csúszott meg. Volt időm leállítani a gépet majd óvatos fogásokkal eltávolítani a "dörzshegesztéssel" oda ragadt forgács galacsint.

7ng7ui4ik

Az enyém olyan hogyha nincs meghúzva a felső kar a kos fölött akkro is viszi magával a himba, csak lötyögős.

bcj5gbmk4

Sziasztok,
Egy újabb jó kis videó a hántolásról.
https://www.youtube.com/watch?v=DbLtc799QmQ

cd0rbg5h7

Egy kicsit haladtam az Aciera 22va működőképes állapotba hozásával.

c6ejs57g

Sziasztok,

Uj helyre koltoztem, es itt nincs 3 fazis bekotve. Van egy E2N esztergam, es egy ME1000 marom, amiket idonkent hasznalnek, de amilyen arak hallok a 3 fazis bekotesre elgondolkodtam, hogy nem lehetne -e a gepeket 230V-os 1 fazisos rendszerrol hasznalni lecserelve a hajtomotorokat. Ezek eleg kis teljesitmennyu ipari gepek 2,2kW-os motorral. Lattok erre barmi eselyt?

Udv, Laci

8irerv4i

Mostanság a frekiváltó a divat .
Haver árult esztergát .E2N-t éppen .
Mérnökök vették volna meg ,és mondták lehetetlen egy fázisról használni .
Hát megoldottam , egy kapcsoló egy dupla teljesítményű motor , gomb segédfázisnak ,kondi .
A földön pörgött egy négy kilóvatt körüli motor , segédfázissal üresen elindítva .
Avval párhuzamosan kötve kapcsolón keresztül az eszterga deltába kötött motorja .
Indul , iránytvált kontrázni azért óvatosan lehet .
Az egészet letakartam egy nagy kartondobozzal had mérnökösködjenek ,ha már lehetetlen ...

Üzemelés :  elindul segédfázissal a puffer motor , először .
Utána már lehet indítani az eszterga evvel párhuzamba kötött motorját , irányt vált bármi .
Nem egyfázisú motor kerakterisztika a végeredmény !
Ezt meglehet fejelni előtét autótrafóval , akkor hozzá sem kell nyúlni a szerszámgép villamosságához .

Ha van nagyobb motor , elfekvőben .akkor ingyen van ez a cirkusz .
De az amik használnak forgóátalakítót ,egyfázisról háromra , ezt itt a fórumon tudtam meg . Jóval később .

jhgutfw6

Ha a hálózatfejlesztés (és a járulékos korszerűsítés, teljesítménynövelés) árából levonod a két gép átépítésének a költségeit, akkor is sok, de valamivel barátságosabb, és növeli az ingatlan értékét.

8irerv4i

Ja , az autotrafós megoldással egy kusong üzemel nálam, 5,5 ös főmotorral .
3X400 Volttal . De ez deltában indult gyárilag előre ,na az lehetetlen egyfázisról , ott azonnal repül még a 25 ös olvadóbetét is a betápon .
De csillagba kötve is bőven elég ,legalábbis nekem , a motor teljesítménye .

c6ejs57g

Koszi a gyors valaszt. Korbejarom meg a temat, amit irtal, es valszeg kerdezek majd (ha mar tudok ertelmeset :-) )

ffibr3g7v

Ezt érdemes megnézni 230v 1f -ból 400 v 3f csinál a motor- generátorral. Janinak írom, ha még megspékelnénk nyomógombos
segéd fázis indítással, szerintem az is működne...

ffibr3g7v

Vagy, kétfokozatú bekapcsolás,
1 fokozat- segédfázis indítás
2. fokozat- motor-generátor üzem...

8irerv4i

Üdv !
Sokat kellene írnom a témában ....
A videóról :
Nálam is 15 kw os villanymotor működik ,de nem egészen így .
Szerintem is szinte lehetetlen egyfázisról elindítani közvetlenül , de az amik úgy használják ,szinte ugyanebben a felállásban .
Amikor ezt először szóbahoztam a fórumon ,kiderült Svejk ismerte ! Az én szememben ez akkor nagy szó volt ,mert nálunk ez nem közismert dolog .
Berántós dolog nem jöhet szóba ,az azért nagyon bóvli .
Az általam kidolgozott módszer :
Hálózat egy 230/400 voltos autótrafóra dolgozik .
A nagy motor csillagban indul , a két 400 voltos kapocsról , egy segédfázis nyomógombbbal .
Tehát két fázis ,segédfázissal a harmadik fázisnak .
A nagy motor előtt közvetlenül van csillag delta átkapcsoló , felpörgés után átkapcsolható .
Deltában lehetetlen elindítani , fröccsen rögtön a bizti .
Ennyi röviden .

Most amit én használok ott a csillagpont nem földpotenciálon van , és még több érintésvédelmi anomália is lehet , csak saját használatra csinálom !

Kicsit tovább ragozva :  Maga a 15 kw os motor is vetekszik árban ,a hálózat átalakítás költségeivel .
Csak meglévő elfekvő anyagból van értelme a próbálkozásnak is .
Nem igen akartam részletekbe bocsátkozni ,mert nem egy elfogadott téma ez mostanság .
Manapság még egy sima asztali fúrógépre is frekiváltó kell ,hogy minek az nem az én gondom .
Mostanában azért inkább rámennék egy ledobot nagyobb napelem inverterre , ha módom lenne rá .
De már a korom miatt is maradok ennél a megoldásnál ami ,nekem teljes mértékben megfelel .
Ha esetleg olyan helyzetbe kerülnék ,hogy a pénz egyáltalán nem számít ,már indulna is a hálózat fejlesztés :)
És ugye napelem is .
De szerintem ilyen gondom sem lesz már :)

[#integet2]