Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

kmil

Hűűű... A tábláját már régen néztem,  de asszem egy 0-ás. Attól pontosabbra hobbi szinten szerintem nem lesz szükségem.

kmil

Ez elég komoly és komplex feladatnak tűnik. Van a videó megosztón egy srác (VinceBuilt), aki hasonló módszerrel újít fel egy marógépet. Érdekes volt végignézni. Ha gép előtt leszek, megkeresem, és belinkelem.

Virbo

Én citromsárgát használtam már a vége felé. Mikor az sok foltnál az abszolút magas pontokat keresem, vékony citrom festékrétegen jól rányomva az munkadarabot dörzsölöm le fémig az előzőleg kékkel festett foltokat. Ahogy a tényleges magas pontok vannak, azok egy zöldes körvonallal fémszínűre "sikálódnak". Az én megvilágításomnál ezek jól látszódtak.
DE lehet rápróbálok majd a pirosra is. :)

kart emg

Én innen vettem Euro Industry piros és kék festéket, 250ml / 11.5 EUR + ÁFA és szállítás. Így is csaknem olcsóbb volt, mint ha itthon vettem volna csak egy dobozzal. Még nem próbáltam mert túl hideg van és így nehezen terül. Viszont hengert használok: kemény a felülete, elég rossz használni. A rongy/szivacs ilyesmi megoldást azért vetettem el, mert túl sokat "beisz", sok megy kárba. Jó sokszor át kell hengerezni az első terítésnél, majd jelölés után már kevesebbszer, és nem is adok hozzá újat, így egyre vékonyabban fest. Majd ha már alig látszik akkor pótolom. Keresebb puhább hengert, azzal biztos jobban fog menni a festék terítése.

kart emg

Már fél millimétert is lehántolni nem kis feladat, mondhatni meglehetősen nagy feladat. Ennyi anyagot le szoktak marni, gyalulni, esetleg köszörülni. Egy keretes fűrészgép csúszófelületének két vége között van 0.5mm különbség (csavarodás), hossza 450mm. Na ezt tavaly egész évben hántoltam úgy, hogy visszatértem rá időről időre. Gépem is van és Sandvik illetve ukrán hántoló lapkát használok, de a lapka fenése már megevett 2 kínai finomszemcsés gyémántkorongot. Szóval ha 2-3 tizednél többbet kell leszedni az esztergagép ágyából akkor erősen elgondolkoznék legalább az előzetes maráson, gyaluláson, vagy köszörülésen (nem olcsó), amivel rengeteg időt meg lehet spórolni. Ha néhány tizednél kevesebbet kell leszedni a gépágyból, akkor nehezebb a Moglice feltöltő használata, mert annak kell a rétegvastagság. Nem tudom, hogy milyen géped van, de pl. azt is lehet, hogy megemeled az orsóházat, a hosszánt és a szegnyereg talpát is. Ilyet még nem csináltam.

drehás

Van egy elképzelésem a le nagyolásáról,és ha sikerül akkor készítek videót róla,és elküldöm neked ha kell.Láttam egy házilagos köszörülést,amit megmutattam a barátomnak,és úgy látja,hogy lehetséges nagyolásként jó lesz.Amilyen mértékű a kopás a gépen,nem tartok attól,hogy elrontom.Legrosszabb verzió,hogy sok munkával,és pénzel sem lesz lényegesen jobb a mostani állapotnál.Azonban ettől nem tartok.

Csuhás

Szerintem 0.5mm kézzel de még géppel is hántolni teljesen reménytelen talán több hetes munka. Ekkora hiba esetén már valami hatékonyabb megoldás kell, ilyenkor kell valami nagyobb gépet keresni és lemarni, vagy flex-el kell "hántolni", azaz festék kontroll mellett leköszörülni tizedeket. Viszont aki ebbe belevág az nagyon tudja hogy mit csinál mert pillanatok alatt lehet kopott gépből ócskavasat készíteni.

Amikor megvettem a kis gyalun a kos prizmáján kb ilyen mély berágódások voltak. ( hibás olaj szivattyúval használhatták ) Akkor én egy fél méteres köszörült hasábra ragasztottam szalagcsiszoló szalagot és azt tologattam napokig a felületen amíg a berágódások szinte teljesen eltűntek. Hántolót csak ezután vettem a kezembe.

kart emg

Szia!
Érdekel, hogy neked milyn verziód van az ágy házi köszörülésére. Láttam már ilyen videót, kiváncsi vagyok a Te megoldásodra.

Nem pont ide tartozik, de érdekességképpen linkeltem be a következő videót:
sík felület hántolása

kart emg

A fél milliméter csavarodás még csak egy része a bajnak. Mindkét felület domború volt és a végeken még látszott az eredeti megmunkálás. Sejtelmem sincs, hogy hogyan alakulhatott ki ilyen görbület. A domborulat magassága is olyan 0.3mm volt mindkét oldalon. Az egyik oldalt már síkra munkáltam, a másikon jutottam el addig, hogy már "csak" 0.3mm a csavar a két oldal között. Közben bevetettem a flexet és egy kis kézi mototos köszörűt is. A flexet nem tudom elég jól kontrollálni, a kis köszörű pedig túl gyenge. Már a reszelőre is gondoltam, ha kicsit melegebb lesz azt is kipróbálom.

kart emg

A következő videó készítője nagy mestere a kézi köszörűs "hántolásnak": 3 sík etalon készítése. Nem mellesleg a videóban ténylegesen bemutatja 3 sík etalon együttes készítését, mester sík használata nélkül.

drehás

Szia Zsolt!
Küldtem emailt.

kart emg

Megkaptam, köszönöm!
Majd írok választ.

svejk

Találkozott-e már valaki a képen látható "betétes" kúppal?
Ez egy BT40-es motor-orsó a '90-es évek elejéről.
(Japán, Mori-Seiki M300-as gép)
A hangja mintha csak maga az acél lenne, a gyémántos tűreszelő éppen koptatja, más elcsúszik rajta.
Vajon eredetileg is ilyen lehetett vagy később kerülhetett bele?

onagy

A Mori-Seiki MH-50 és MV-65 főorsói gyárilag kerámia betétesek voltak. Köszörűlni ezt is lehet.
O.

svejk

Köszönöm, ez is gyárinak néz ki.
Egyébként a kúp hibátlan állapotban van, csak a csapágycsere miatt lett kivéve az orsó.