Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

Lacibácsi

Érdemes szűrni a tanító jellegű hozzászólásokat...

Itt is a lényeg, az eredeti probléma siklott félre.
Főorsó csapágy állítás volt a kiinduló kérdés. Aztán elment a beszélgetés abba az irányba hogy ezt nem lehet megmérni... meg hogy ez nem is olyan fontos hobbi esetben.

Itt egy NN nagy pontosságú csapágy hézagának az állításáról van szó, ami ha nem megfelelő akkor tönkre is tehetjük a csapágyat.(pl. ha szoros, nulla hézagú akkor berágódik, melegszik, kopik. Ha pedig nagy a hézag akkor előfordulhat a görgő csúszása a terheletlen oldalon -gördülés helyett- és sokszögűre kophat a görgő.)

Az E3N esetében 0,005 mm az ajánlott hézag. A gépkönyv így írja: "A mérések pontosabbá tétele végett ajánlatos 1/1000 beosztású műszert használni"

Fél század a hézag, ezt szerencsésebb ezredes órával mérni mint századossal. Itt az a lényeg, hogy legyen egy minimális csapágyhézag, se szoros, se lötyögős nem jó.
Azt gondolom hogy a mérési, beállítási módszert el lehet a gépkönyvnek hinni. Saját tapasztalat is ezt mutatja. Illetve volt szerencsém hosszan beszélgetni a SZIM szerviz osztályának a vezetőjével, aki kijáró szervizesként kezdve végig járta a ranglétrát. Úgy tűnt hogy van tapasztalata és mintha értene ahhoz amit csinál[#kacsint]

A mérőórákhoz még annyi tapasztalat, hogy valóban tudnak érzéketlenek lenni, én is vittem órás ismerőshöz. Ő mondta hogy precízen be kell állítani a fogaskerekek hézagait, sokat el lehet vele szórakozni hogy jó legen.

jani300

Reszelés , alapok

A satu magasságának a testalkathoz történő állítása (dobogó)
A reszelési alapállás megtanulása
Reszelő síkban történőtartásának gyakorlása
Melyik oldalát használjam a laposreszelőnek , karreszelőnek
Reszelő választás

Ezek dedós dolgoknak tűnhetnek , de itt már eldől hogy mekkora erőbefektetéssel és egyáltalán végezhető e eredményes munka .
A reszelés tanulása pedig itt kezdődik ,ha ez nincs meg akkor szenvedés , és ebből fejlődnek ki a flexes :) emberkék .
Akkor az ellenőrző eszközök , derékszög , fényrés használata , tapintó körző stb .

Megint sok voltam gondolom ,de hát ez válasz az alapoktól egy kérdésre .

mex

IdézAzt gondolom hogy a mérési, beállítási módszert el lehet a gépkönyvnek hinni.
Ez a lényeg!!!
A többi meg vas?kukacoskodás.

rokonok

Na jó de a reszelő zsírról sem kell megfeledkezni. :)

jani300

Az csak a kanyarfúróhoz kell :)
De ne csodálkozz ha jónnek a pirosak :)

7cim5mm0

Köszönöm, de nem tudom, hogy miről beszélsz.

Egyszer leírom, hogy ha igazán komolyan akarnánk venni a gépkönyv előírásait, akkor hogyan kellene.
Az nem jó, azért mert senki nem tudja otthon megcsinálni, meg egyébként is mit kukacoskodok...

Aztán leírom, hogy igazából annak, hogy 5 ezred, vagy 1 század, házi körülmények között, semmi jelentősége nem lesz, az megint nem jó, mert az nem elég precíz hobby célra.

Most már tényleg azt mondom, hogy akinek annyi méréstechnikai
ismerete nincs, hogy milyen körülmények között milyen műszerrel mit lehet valós méretnek elhinni egy mérésből, azzal nem vitatkozok.

Nem erőlködök tovább, szóval ha mutat az ezredes óra valamit, azt akkor el kell hinni. :)

7cim5mm0

Belátom, hogy igazad van.

Ehhez a témához a sarki fűszeres is jobban ért nálam,
ezért a 1447 hsz.-től kérem az összes hozzászólásom törlését, nehogy valakit félrevezessek.

Köszönöm!

Virbo

Ha megengeded inkább ne töröljék.
Sokan sokat tanultak belőlük - és a további hozzájuk kapcsolódó hozzászólásokból, köztük én is.

De én akkor sem tartom életszerűnek hogy minden gépet behurcoljanak temperált mérőlaborba. Illetve azért egy gépkönyvi előírást csak jó lenne betartani, hiába 50-60 éve íródott. Valahonnan ki kell indulni...
(Halkan megjegyzem évente legalább kétszer van 21 fok a műhelyben... [#rolleyes][#vigyor])

szabad paraszt

Csatlakozom Virbohoz! Nincs igaza! Ne toroljon semmit.

ebalint

kart emg

Ez a fórum nem kívánságműsor, és nem lehet témát rendelni. Akiknek van hozzászólni valója megteszi, akár igaza van akár nem. El lehet így diskurálgatni többünk okulására. Az ember abból is tanul, ha a saját véleményét kifejti mások számára érthető módon. Ez nem is olyan egyszerű. Akinek nem tetszik a műsor, lapozzon tovább. Én is ezt szoktam TV-zés közben.

MoparMan

rendben, akkor csináljátok. ezt is elengedtem [#kacsint]

jani300

A szerszámgépek felújítása igen összetett dolog , akár több szakmát is átfog .
Nem láttam itt problémát mostanában a hozzászólások közt .
A szakmai büszkeség ,sértődés előfordul , nem kell abból tragédiát csinálni .
A mikronos méréseket én se értem ,de szerintem van itt helye .
Na :) Szép napot mindenkinek [#integet2]

7cim5mm0

Én a magam részéről befejeztem, nem zavarok itt vizet. :)

kmil

Sziasztok,
Ma elkezdtem gyakorolni a hántolás tudományát. Mivel Energomat mosógépet nem találtam, és a MÉH telepen sem tudtam egy darabot kikanyarítani valamilyen öntvény géptestből, így gondoltam a legkisebb (25cm es) tusírlécen kezek gyakorolni. Egyenlőre itt tartok az egyik lapjával. Sorrendben a képek az alap állapottól.