Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

drehás

Üdv Milán!
Gratula! Mi az etalon felületed?Mihez hántolsz?
Én is a tavasszal kezdek gyakorolni,de a nagyok azt mondják kb egy év kell ahhoz,hogy alapszinten megtanuljam.

kmil

Szia,
Van egy gránit mérőlapom, azt használom etalonnak.
Nem adta magát könnyen a dolog, de nem is vártam el. Azt is meg kellett szokni, hogy mikor hogy visz a hántoló. Sokszor nem is ott vitte az anyagot, ahol szerettem volna. És persze a lökethossz is számít. A léc egyik felét én már nem bántanám csak max, ha már több a rutin. Ezt a 8.-ra sikerült elérni.

nyiszi

Sziasztok,
Vettem egy valamilyen köszörő gépet amit felújítottam de nem tudom beazonosítani, hogy milyen gépnek lehet a tartozéka.
Hátha a képek alapján valaki felismeri.
Két link a több képhez:

Ilyen volt:
https://cnctar.hobbycnc.hu/nyiszi/K%C3%B6sz%C3%B6r%C5%B1/Ilyen%20volt/

Ilyen lett:
https://cnctar.hobbycnc.hu/nyiszi/K%C3%B6sz%C3%B6r%C5%B1/Ilyen%20lett/

drehás

Egy jó gránitlapot nekem is kellene vásárolnom,de a piaci árát nem tudom megfizetni,így marad az,hogy keresek egy kopott tusírlapot.
Tavaly készítettem egy hántolót,de a mentorom szerint" aki egy abszolut profi ezen a területen"rossz a fogása,kényelmetlen,és nehéz irányítani,továbbá hosszúnak tartja az egész szerszámot.
Most át kell alakítanom kb 400-450mm lesz a jelenlegi 500 helyett,és a nyél kiképzése is olyan lesz mint a képen lévő.
A kék a saját konstrukció,a fanyelű a barátom kézi hántolója.
A fenőkőnek meg kell egy doboz aminek az alján filclemez van és az pedig petróleumban van ami a kőről oldja a szennyeződést.
Kell még néhány eszköz(műszer) amivel mérni tudom a kopásokat,
de alapvetően ez az év a gyakorlással telik el.A szerencsém,hogy a barátom ebben a szakmában dolgozott 40 évig egy szerszámgép gyárban,de távol élünk egymástól így a közvetlen segítség kizárt,viszont képekkel illetve általam elküldött videóról tanáccsal segít.Ez is nagyon sokat jelent.

Virbo

Ahogy nézem a te hántolódat "derékkal" tolóra kreáltad, azaz az alsó testedre támaszkodik. Jól gondolom?
A barátodé egyértelműen kézben tartós.

drehás

Szia!
Igen így terveztem úgy gondolván,hogy így könnyebb lesz vele a munka.
A barátom szerint"mivel én alapvetően az esztergám csúszó felületeit szeretném felhántolni" ez a fajta szerszám használat nem használható.
Én gyagya vagyok ehhez(remélem csak egyenlőre)de az Ő jobb kézfeje nem nyílik ki teljesen ,és még nyitott helyzetben is ilyen gömböt formál,ezért amit mond az szentírás nekem.

kmil

Igen, gránitot ritkán lehet találni a használt piacon, de az INSZ oldalán viszonylag "emberi" áron lehet venni újat.
Az én kézi hántolómnak is hosszú a nyele, de egyenlőre nem vágom le. Majd ha már beletettem egy pár üzemórát. :)
Akkor Te jó helyzetben vagy, egy ilyen tudású baráttal. A korrepetálás még az utazást is megéri szerintem. Sokat segíthet, ha a barátod is szán rá egy kis időt. Én biztos mennék. :)

Virbo

Nincs sok tapasztalatom, de én úgy foteltudománykodtam meg anno, hogy ilyesmi hántolót a viszonylag nagyobb felületekhez használnak.
Nem tudom elképzelni, hogy egy keresztszán prizmát, vagy ilyesmit hogy tudnak így megcsinálni. Meg azt is amit mondasz, hogy egy eszterga ágyazat is viszonylag magasabban van. Persze lehet hogy nem látok tovább az orromnál... [#rolleyes]

A hántolóidat neked kell használni, jó az ha a barátod tud segíteni az elindulásnál meg a szakmai fogásoknál, de ne félj kipróbálni más formát sem. Lapos szár-kerek szár, gömbvégű nyél-"reszelőnyél", rugalmas szár-merev szár... Válaszd azt ami neked a legjobban kézre esik.

A szakmai trükkökről meg szívesen olvasnék. :)

kmil

Amit még ez alatt a rövid idő alatt még tapasztaltam, hogy a festékkel is lehet szenvedni. A videó megosztón olyan könnyen el tudják hengerezni, és már mehet is rá a munkadarab. Nos, nálam ez nem így volt. Rendeltem tégelyes tusírfestéket, de nekem kicsit sűrűnek tűnik. Alig tudom elhengerezni, és akkor is vastag lesz a réteg, valamint nem homogén a vastagsága. Egy párszor rá kellett tenni a lécet, aztán letörölni, majd újra rátenni, hogy a megfelelő film legyen a lapon. Esetleg megpróbálok hígítani egy kis mennyiséget a festékből, hátha akkor jó lesz.

drehás

ok rendben.
Ha lesz valami kép,video,vagy rajz,vagy egyéb trükk amit mond leírom ide.
Egyenlőre még szeretnék egy kopott 4-500mm hosszú,és minimum 250mm széles tusir lapot,asztalt vásárolni.Ha esetleg tudsz ilyenről ami nem túl drága,szólhatnál.
Jelen pillanatban van egy 0,02mm 200mm hosszú gépbeállító vízmértékem,2db precíz hasáb kb 120x40x30 menetekkel telefúrva
néhány indikátor óra ,tapintó óra 0,005mm .Most kell majd a prizmák párhuzam méréséhez egy mérőeszközt készítenem a barátom elmondása alapján.De vannak egyszerűbb dolgok is amik
számomra csak akkor lettek logikus és egyértelműek amikor a barátom elmondta.Pld a faék esete. Az én esztergám egy EU400 amin elöl hátul 2-2 csavarhely van rögzítésre.A hántoláshoz nincs lecsavarozva,de viszont ahhoz hogy pontosan be tudjam állítani ,a hárompontos alátámasztást kell alkalmaznom.Aki már állított be asztalt vízszintbe ilyen 4 csavaros megoldással az tudja hogy a légbuborékot egy 0,02mm vízmértéken milyen nehéz középen tartani.Az eszterga felújításomnak ez az egyik kezdő pontja lesz.

drehás

Bocs,ez a Virbo-nak válasz.

drehás

Még azt felejtettem el,hogy jelen pill a legkisebb MOGLICE mennyiség 250gr amit rendelhetsz,de ehhez a Teflonos leválasztót ha megveszed,együtt 60 ezer HUF.
Próbálom kinyomozni a hazai gyártású utánzatot ki készíti de nem egyszerű. Ha esetleg megtudom,és szükséged lesz rá megírom.

Csuhás

A festék hengerezése nekem sem vált be, én egy nejlon  harisnyába kötött rongy gombócot használok. Jól rányomva több menetben keresztezett mozgatással jól eldolgozható a festék.

Más: Valaki használ a jelölő festés előtt piros festéket a kontraszt növelésére? Mennyit javít a láthatóságon, érdemes vele próbálkozni?

drehás

Köszi Emil utána nézek a gránitnak.
Nekem a célom az esztergám felújítása ,és ehhez kezdtem el tanulni ,és utánolvasni,valamint gyakorolni.Egyenlőre nem tudom mekkora lesz a hántolás során keletkező hézag,mert a MOGLICE megfelelő vastagsága is fél miliméter felett inkább a miliméter vastagság megfelelő.(nem én mondtam.)Ha nagyobb lesz a keletkezett anyaghiány akkor vagy a rézlemez,vagy a TEFLON.Azonban ez megint új tananyagot jelentene,mármint ragasztást ami ARALDIT-al történik erőteljes érdesítés után,és a felulet behántolása.Ez fizikailag is nehéz ,mert minden alkalommal szán fel,szán le,és az a tény,hogy a TEFLONT nem előretoló késsel hántolják,hanem amikor úgy mond visszafelé húzod a kést akkor veszi le az anyagot.Ha nem így teszed a világ minden anyagát elszúrod ,mégsem lesz jó a felület.
A festék témára majd rákérdezek.

drehás

Még elfelejtettem megkérdezni,hogy a Gránit lapod milyen pontossági osztályú? Egyáltalán az 1 0-ás mire jó ?