Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

rokonok

Elnézést, hogy beleszólok az itt folyó csevegésben.
De már láttam hasonlót ehhez.
Csak ott a téma a tranzisztoros és a csöves közti különbség volt. A végén egymás nyakának estek.

7cim5mm0

Az anyagminőségről annyit, hogy az olcsóbb 0-s hasábokat néhány év állás után kidobhatod akkor is, ha soha senki ki se csomagolta.
Most akkor én is kérdezem, hogy tudod-e hogy miért?

A számítás köszönöm, de nekem is megy. (A korábbiban nem adtál meg hasáb anyagot.) :)

"Érzékelthető az is, hogy minél nagyobb méretet, vagy méréstartományt kívánok mérni, annál problémásabb a temperált környezet hiánya."
Szerinted eddig miről beszéltem?

"De itt a vitát kiváltó mérés mikronos, esetleg százados tartományokról szólt, hogy képes-e otthon a garázs sarkában kimérni egy ütést vagy sem. Képes."
Ugyan nem ütésről volt szó, de igen, erre mondtam, hogy a műszer mutat majd valamit a mikronos tartományban. De az nem mérés. Csak egy különbözeti értéket fogsz látni, ami akár állandó is lehet.

"De annyiban kiegyezhetünk, hogy az a hasábkészlet 1.000-ás hasábja az 1.000 mm-től nincs "annyira" messze."
Persze. Az 1 mikron hibát mondtam érzékeltetésképpen. Most meg mindenki ezen lovagol.

Azt nem akarja felfogni senki - visszakanyarodva az eredeti problémához - a csapágyhézag méréséhez, hogy a hézag mérésekor a tényleges értéket kell megállapítani.
Nem a műszer ismétlési pontosságát, hiszterézisét, stb. Innentől kezdődnek a bajok...

7cim5mm0

Egyébiránt igen.
Az E2N nem az ultraprecíziós kategória, aminek a mikrokátorral kell nekikezdeni.

Segíteni szerettem volna az első hozzászólással abban, hogy a kolléga feleslegesen ne töltse az idejét.
Aztán ez lett belőle...

szabad paraszt

Mi a helyzet az optikai mérörendszerekkel?  Ugyanazok a korlátaik, mint a mozgó alkatrészeket tartalmazó müszereknek? Temperált környezet, stb. Pl: amikor kalibrálnak egy nem igazan mozgatható dögnehéz gránit asztalt, azt hogyan lehet hitelesnek nevezni?

mdani2

Az eszterga főorsó csapágy hézagának a mérésénél nem egy abszolút érték kell, hanem elmozdulás. A temperált labornak akkor van jelentősége, ha egy abszolút értékre lennénk kíváncsiak. Szóval szerintem, ha van egy mikronos óra, ami nem kopott, nincs megszáradva benne az olaj, akkor meg lehet mérni a gépkönyvben megadott módon a csapágyhézagot. Ha kalibrált ha nem és a +-1-2 um mérési hiba nem fog számítani. Amúgy is 120 fokonként kell mérni és az átlagot számítani.
 Egyébként meg nem olyan nagyon drága elvinni egy kalibráló laborba és ellenőriztetni egy mérőórát: https://www.kalilab.hu/hu/araink

A lényeg, hogy legyen "measurement confidence". Ha az nincs akkor nem ér az egész semmit. :)

kart emg

Szia!

> Azt nem akarja felfogni senki - visszakanyarodva az eredeti > problémához - a csapágyhézag méréséhez, hogy a hézag
> mérésekor a tényleges értéket kell megállapítani.

Ez egy elég erős kijelentés, nem hiszem, hogy csupa buta ember szólna hozzá a fórumhoz, no persze rajtad kívül. Itt igazából a mérés hibája körül forog a diskurzus. Nem igaz, hogy ha nem a hitelesítő laborban megadott paraméterektől eltérő helyen végzünk mérést, akkor az kukába dobandó. A mérőműszernek önmagában van egy leolvasási és ismétlési pontossága, és arra is adható becslés (sőt, ki is mérhető), hogy ha például változik a hőmérséklet, akkor mennyire változik a mutatott érték. Korábban kiszámolták, hogy a mérőhasáb mérete mennyit változik 10C hőmérsékletváltozásra. Kiderült, hogy nagyon kicsit a mérőhasáb pontosságához képest.
És mindez igaz akkor is, ha előző nap egy kalibráló laborból hoztuk el a mérőórát (20C hőmérsékleten mértek), és másnap 35C műhelyben végezzük el a mérést, a laborban hitelesített műszer már is "pontatlanná" válik. El lehet menni az egyre nagyobb precizitás irányába, és a hőmérséklet, nyomás, páratartalom mellett figyelembe venni a tengerszint feletti magasságot, a Hold helyzetét a Főldhöz képest, stb. Azonban ezek hatását is meg lehet becsülni és mivel a szóban forgó mérési körülmények között kicsi a befolyásuk, ezért elhanyagoljuk. De ettől még hatnak.

Én egyébként temperált hőmérsékletű laborban dolgozom és nanométer pontossággal is tudok mérni, ha szükséges.

Visszatérve a csapágyhézag mérésre temperált laborban, kissé nehézkesnek tűnik a kivitelezése. Ugyanis bemelegített csapággyal kell(ene) elvégezni, ergó az orsó, a csapágy és a csapágyház nincs hőmérsékleti egyensúlyban a környezettel. Akkor mit is mérek tulajdonképpen a 20C-ra temperált hőmérsékletű laborban? Nem mellesleg hőt sugároznak és ez felmelegíti a mérőórát. Innentől kezdve pedig kezd hit kérdéssé válni, hogy ez a hatás jelentős vagy sem. Ugyan olyan típusú hitkérdéssé, hogy ha a mérőrámat házi körülmények között mérőhasábokkal hitelesítem (akár 20C-on), akkor bízom benne, hogy pl. néhány Celsius fok hőmérséklet változásra még a pontossági osztályon belül ugyan akkorának mérem vele a mérőhasábokat.

Üdv.

7cim5mm0

Hasonlóak a korlátok.
Ha nagyobb hosszat kell mérni, sokszor nem a műszer, hanem a darab eltérése lesz a kritikus.
Az asztalokat azért csinálják gránitból, mert az kevésbé deformálódik a hőmérsékletváltozás hatására.
A hitelesítés kalibrált műszerrel történik, annak tudod az alaphőmérséklettől eltérő esetben is a hibáit.

7cim5mm0

A 1460; 1465-ben kb. leírtam én is, hogy a szóban forgó gépnél kár ezt a pontosságot erőltetni.

"Az eszterga főorsó csapágy hézagának a mérésénél nem egy abszolút érték kell, hanem elmozdulás. A temperált labornak akkor van jelentősége, ha egy abszolút értékre lennénk kíváncsiak."
Tökmindegy, hogy elmozdulás, vagy méret. Ha jól akarnánk csinálni, és ennél a gépnél a valóságban szükség volna az 5 mikron tartására, akkor temperálni kellene.

De mivel valójában nincs ilyen igény (hobby szinten pláne nincs), ezért tök fölösleges az ezredes műszert piszkálni is.

Megmérni se lehet, mert az nem a valós érték lesz. Tájékozódni lehet házi körülmények között...

7cim5mm0

"Ez egy elég erős kijelentés, nem hiszem, hogy csupa buta ember szólna hozzá a fórumhoz, no persze rajtad kívül."
Ha már itt tartunk, ennek a mondatnak a vége is az.

"Ugyanis bemelegített csapággyal kell(ene) elvégezni,"
Itt van némi tévedés ebben az esetben.

Kár, hogy nanométer pontosságú műszerekhez nehéz hozzájutni. Pedig ha azzal mérnénk a csapágyhézagot, biztos akadna aki megmagyarázná, hogy ő tudja otthon mérni.
Feladtam. Mindenki gondoljon/mérjen amit akar...

abgby6va7

Figyelj. Nekem is van volt kollégám aki ha kell mér nekem lézer-interferométerrel. Ott csak elhiszed már a mikront. Túlmisztifikálod egy kicsit. Hidd el, sok pontos műszer van kint "hobbista" körökben is. Például, én is vadászok már egy ideje egy autokollimátort mondjuk. Előbb-utóbb fogok is találni.

A temperált környezetről meg az a véleményem, hogy a műhelyemben jelenleg 17°C van 50% pára mellett. Sugárzó hő... amennyire a hűtő-fűtő klíma az. A mérőeszközeimet napfény nem éri. Akkor mennyire vagyok messze a labor körülménytől?

dtb

Milyen jó is lett volna, ha mindannyian azt ragoznátok, hogy kedves hobbista, igy és igy tudtok legpontosabban ilyen mérést csinálni otthoni körülményelk között... Erre, és erre figyeljetek, ha "pontosak" akartok lenni, és ezt így tudjátok leellenőrizni...
Ez az egész így olcsó farokméregetés szakmai köntösbe bujtatva. Nem pont erre van kitalálva ez a fórum. Szerintem.

abgby6va7

Persze, mert itt az egész abból indult ki, hogy a "hobbista" otthon nem tud mikront megmérni. Mi meg páran próbáltuk érzékeltetni, hogy azért a mikront még meglehet a "garázs sarkába is".

mdani2

Ha kettőt találsz akkor szólj nekem is! :D Ha nem akkor építünk:

7cim5mm0

Rendben, akkor mérd, engem nem zavar.

Valamelyik hozzászólásodban írtad, hogy a te mikronod, meg Virbo kolléga mikronja nem biztos, hogy ugyanaz.
Erre próbáltam kilyukadni.

Nem az az érdekes, hogy mit hiszek el, hanem hogy a mért méret mekkora.
De mindegy is, nem akarom folytatni.

7cim5mm0

A szándékom az alábbi volt:

- Egy barkácsműhelyben ne erőlködjön a kolléga mikronok mérésével. Csak időtöltés...
 - Hosszirányban emelje az orsót,ahogy a gépkönyvben van.
 - A gk. által megadott hézagot nem kell véresen komolyan venni, az adott gépnél. Egyrészt mer nem tudod mérni, másrészt mert felesleges, és hobby szinten szükségtelen.
 - A szögtapintó hibáját leírta előttem más.

Ezel nem volt hasznos tanács a prpobléma megoldását illetően?

A többi valóban elvi méréstechnikai beszélgetés.

(Az hogy én nem tudok otthon mikronokat mérni, és ezért belém is kötöttek azonnal, biztosan az én fogyatékosságom.
Akkor vegyük úgy, hogy örülök annak, hogy van aki nanométert is tud. Van hova fejlődnöm... :))