Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

jani300

Szerintem az elsők közt dobtam fel hogy három tusírlapot kell készíteni ......
De szívesen megnézném amit ajánlottál .
Engem is érdekel a téma , de azt már rég feladtam hogy eredeti állapotra hozzak egy gépet .
A durvább hibákat természetesen meg kell oldani , de a többivel együtt lehet élni .
Némi gyakorlat , gondolkodás is érhet néha annyit mint 3 hónap hántolás . (És akkor még meg sem említettük hogy mi az eredmény ,esetlegesen)

Virbo

Ezt a könyvet hol lehet fellelni? [#vigyor]

Messer

jani300

Ha már jártál ötödében ...
Bulizd ki hogy válogathass a selejtek közt ,habár az még nem 50 éve pihent anyag ,de gyakorolni jó .
De több eszközöd van mint nekem :)
Meg is lepődtem ám !

mdani2

Jó üzletet csináltál. Én is nyitva tartom a szemem kisebb lécek iránt, majd csak lesz...

Mondjuk kérdezősködj körbe a vastelepeken. Szoktak öntvény rúdanyagot árulni. Igaz nem tudom, hogy pontosan milyen minőségben, talán GG-80 a jelölés? Veszel egy 80as átmérő 20 cm darabot, szalagfűrésszel kiszelsz belőle egy hasábot és meg is van a gyakorolni való anyag...

A Timár vasker pl árul ilyet. De pl, pl lehet az kisebb gépsatu talpa, vagy mint írtam egy szögasztal. Vagy elmész valami nagyobb szerszámgép kereskedőhöz. Ott is szoktak lenni mindenféle hiányos géptartozékok... Vízben ázott is jó, csak öntvény legyen.

mdani2

kis dolgokkal kell kezdeni. Pl egy felfogó derékszög behántolása, vagy gépsatu talpának behántolása a vezetékével párhuzamosra.

Aztán nehezítésnek jöhet egy V-prizma pár behántolása úgy, hogy tökéletesen egyformák legyenek. Ha ez már megy, akkor ki kell választani a felújítandó gépet és elkészíteni az ahhoz szükséges mérőeszközöket. Kimérni a gyári gépkönyv szerint a hibákat és kinézni a conelly könyvből, hogy milyen stratégia szerint kell nekiállni. Aztán utána már csak csinálni kell. [#kacsint]

Én legutóbb egy osztófej talpát hántoltam síkra. Még fotók is voltak itt róla.

jani300

Ha komolyan érdekel öntvény anyag , van nekem .
200 KILÓ KÖRÜLI DARAB .
Szerszámmaró keresztasztal  , de nem T hornyos .
Hasra ütve 1200x350 kúléméret .
Ketten is ellesztek vele anyagnak .
Egyébként lehet méhtelepen venni .
300+FA tól a csillagos égig az ár .

kmil

Nem jártam sajnos, mert egyik sincs hozzám közel. Az egyikkel több mint fél órát beszéltem. Mesélt az öntvényekről is miközben lebeszélt a tervemről. Elvileg a mai lemezgrafitos öntvényeket már nem kell évekig pihentetni.

mdani2

Lehet mesterségesen is öregíteni. Be kell tenni a sütőbe és a fagyasztóba váltogatva. Egyébként vannak a neten leírások, hogyan öregítik a szerszámgépek vázát. Nem emlékszem pontosan de olyan 100-200 fok között napokon át talán?

Itt egy cikk, ami pl az öregítést tárgyalja:
https://www1.eere.energy.gov/manufacturing/resources/metalcasting/pdfs/age_strengthening.pdf

kmil

Rendben, köszi! Megnézem a Tímárt. Van egy pont a közelemben.
A feleségemnek van egy vastag talpú öntvény serpenyője. Már arra is szemet vetettem. :) :)

kmil

Még egy kérdés. Ha a hidal fel vannak hántolva, azok megőrzik az alakjukat, vagy minden használat előtt végig kell menni rajtuk. Gondolom ellenőrizni nem árt használat előtt. Hallottam azt is, hogy lógatva kell őket tárolni. Ebben lehet igazság?

mdani2

Igen, megőrzik. Valóban lógatva tárolni a legjobb, de a saját talpán is elvan. Direkt azért van úgy kiképezve. Használat előtt érdemes ellenőrizni, de használat után is. Ez is elhasználódik, időnként újra kell hántolni. Vagy, ha bármilyen gyanús minta képződik. Az öntöttvassal az a gond a gránittal ellentétben, hogy ha valahol megütődik, akkor az egy dolog, hogy keletkezik egy gödör, de körülötte kidudorodik az anyag. Onnantól kezdve nem lesz jó. A Moore könyvben a 30. oldal.

Virbo

Az is baj hogy b.szott nehéz.
Tavaly volt egy csákó aki hidakat árult, vettem tőle egy másfeleset. Megérne egy misét a kisteherautónyi híd amiket az én körömmel együtt hozott, volt nála legalább 25-30 különböző méretű. És kettő kivételével mindnek volt gazdája aznapra... [#zavart2]
Na mindegy, lényeg az hogy pár hónapig pihent nálam, de be kellett lássam hogy azt egyedül nem tudom mozgatni, így árában ment el. Szerintem olyan méteresig még működik különösebb segédeszköz nélkül, de nem tudom elképzelni hogy egy daruval is akár mennyire macera hatvanhatezerszer festeni egy nagyobb léccel...

Jó lenne megnézni hogy lehet egy kisebb léccel nála hoszabb felületet jól megcsinálni.

jani300

Nekem van kétméteres .
Elbírtam volna ,akkor még ,de féltettem azért vittük ketten .
Szerintem néha kell ellenőrizni a naggyal is .
Másolhattál volna szerintem róla egy filigránabb hegesztettet . Azt lehet ellenőrizni felhasználás előtt .
Gondolom legalábbis .