Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

MoparMan

Virbo

Szerintem a mérés hozzá tartozik a gépfelújításhoz, szerény véleményem szerint maradhatna a diskurzus. :)

r2u4n063m

Csatlakozom, olyan érdekes szakmai tartalmak kerültek elő, amik előre visznek, és eddig még nem feltétlen találkoztam vele a fórumon.

7ng7ui4ik

"(Mint ahogy a korábbi példában, az orsócsapágyazással kapcsolatban is leírtam a gyakorlati megközelítést is.)"

Szerintem az is egy gyakorlati megközelítés lenne hogy ha azt mondom hogy a mikronos órám a jelen körülmények között 0.005mm-t, vagy a százados szőgtapintós órám egy fél rovátkát sem mozdul el akkor az elfogadható érték-e. A körülmények tudatában.

Pl: 0.005mm-t mutat az óra, ez kvázi lehet jó mert ha azt mondom hogy 0.005mm-t csal az órám és 0,01mm a csapágyhézag még az is elegendő. Nem a gépkönyv szerint, hanem a való életben.
Ha ebben a példában az órám már alapból 0.010mm-t mutatana akkor már lehetne sejteni hogy valószínűleg laza, mert rosszabb esetben már 0.015mm lehet a mérési hiba miatt.
Másik eset, 0.020mm-t mutat a műszer ez biztosan sok.

És itt nem arra vagyok kíváncsi és a kérdés sem arra irányult hogy az általam mért 0.005mm az tényleg annyi-e, mert lehet hogy 0.006mm, mert ennyire változott az ideálishoz képest minden körülmény. Azért az csak egy indikátor hogy mit mutat a műszer, mégha csak saccolni is lehet azt hogy mennyit csal a valósághoz képest.

Bocs hogy ezt írom de nem igazán véltem felfedezni építő szándékot a hozzászólásaidban, inkább azt hogy mindenki el van tévedve a világban.

hostya

Nyugi..
Egyszer csak..[#vigyor2]  majd elfogy a gumicsont.. [#integet2]

MoparMan

az igen. a fingreszelés az már nem [#kacsint]

7cim5mm0

"És itt nem arra vagyok kíváncsi és a kérdés sem arra irányult hogy az általam mért 0.005mm az tényleg annyi-e"

Egy a lényeg:
Ha nem vagy rá kíváncsi, ne mérd ezredes műszerrel.
Az 5 helyett a 6 20% eltérés. Itt nem számít, de van ahol igen. Ha tényleg kíváncsi vagy rá, mérd úgy, hogy a mért érték valós legyen.

Az építő szándékot olvasd ki légy szíves a sorok közül.
Itt be is fejeztem, mindenki örömére. :)

7cim5mm0

Szerintem kultúráltan beszélgettünk a mérésről, ami ide tartozik.
Ha nem tetszik töröld ki az egészet.
A színvonal emelésében segíteni fog...

kart emg

Lényegében egyetértek azzal amit írtál és itt a topikban jó páran egyetértenek abban (elnézést kérek attól, aki nem), hogy az etalonok fontosak és használatuk nélkül nem lehet pontosan mérni (a pontosságot is meg kell adni). A véleménykülönbség részemről abban áll, hogy milyen helységben és körülmények között lehet pontosan mérni.

Spekulációkra nem akarok túl sok helyet vesztegetni, de azt megjegyzem, hogy statisztikus módszerekkel nagy hibával terhelt mérésből is lehet a mérés hibájánál pontosabban mérni. A mérőhasábok esetében pl. lehet mérni a hasábokból kombinált hosszúságokat, és jó pár kombinációt megmérve és az eredményhalmazt elemezve az egyek hasábok hosszát meghatározni szórással együtt.

mex

Az elején érdekes, tanulságos volt, most már csak arról szól, hogy lehet arcvesztés nélkül kijönni a témából...

mdani2

Igaz ez digitális óra, de ha valakinek van mérőhasáb készlete sorozatban, akkor mondjuk meg lehet nézni, hogy mekkora elmozdulásnál indul meg az óra mutatója és mekkora a hiszterézis. Viszont, ha a mikronos óránál már igencsak érdekes lesz, hogy mennyire párhuzamos a mérőóra mozgása a hasábokkal.

szabad paraszt

Szerintem ne hagyjátok abba. Ebböl a "fingreszelesbol" meg "arcvesztes elkerulesböl" többet tanultam, mint ... sokat, nem akarok minositeni.
Ilyen diskurzusokra lenne szükség mindig, mindenhol, aztan megtanulnank a kompromisszum fogalmat is.
Többet ért ez, mint egy félmondatban odavetett "azt ugy nem lehet" mondás, ami eléggé gyakori a forumokon és kishazánkban is.
Annak örülnék még nagyon, hogyha azt is végig beszélnétek, hogy miképpen kell párhuzamosra, derékszögbe "reszelni" vasdarabokat házi körülmények között.
Kart emg: ha megépíted azt az autokolimatort, akkor arra indíts kérlek egy hogyan épült topikot. Elöre is köszönöm, mindenki nevében, akit ez lázbahozna.

jani300

"Annak örülnék még nagyon, hogyha azt is végig beszélnétek, hogy miképpen kell párhuzamosra, derékszögbe "reszelni" vasdarabokat házi körülmények között."

Ezért készítettünk levélnehezéket műhelygyakorlaton úgy 73 körül talán .
De hogy legyen konkrétum én a legnagyobb felület síkba munkálásával kezdeném , durvább felülettel , ehhez állítanám derékszögbe sorban az oldalakat .
Tettem fel videót egy oroszról aki eszterga ágyat ,és komplett esztergát készített szinte semmiből ,semmivel .
De igazából itt nem volt sikere .
A napokban készült el a főorsóházzal .

szabo janko

Neked van igazad . Beszélnek itt mindenféle dolgokról de az alapokkal meg nincsenek tisztába . Fémipari alapképzés , gépészeti ismeretek , elektronikai alapok és egyből öttengelyes gépet akarnak építeni. Én műszerésznek tanultam 1973-ban mechanikát elektrotechnikát és szabályozás technikát is oktattak melette gyakorlaton forgácsoltunk. 2008 ban építettem az első CNC marógépemet a válság idején mert akkor volt rá idő . 2010 körül lett működőképes (a mai napig használom) , szóval két évig tanulgattam mire jó lett. Szóval ne akarjon senki mikronos pontosságú dolgokkal foglalkozni ha hobbista.

kart emg

Szia!
Kollimátor: rendben.
Reszelés témakör: apám Szolnokon tanult, mezőgazdasági gépszerelő volt a képesítése, de nem sokat dolgozott így. Viszont a szakiskolában kovácsoltak, pl. megkaptam tőle a keretes fémfűrészét melyet ő készített (érdekes, hogy árúba is szokták bocsátani ezeket pl. vaterán, szerintem kár eladni az ilyet), másrészt egy nagy villáskulcsot reszelővel készítettek talán 27-30-as kulcsok, szép darab, ma is használom a műhelyben. Tőle tanultam a reszelés alapjait. Ebben a könyvben "Fémipari alapképzés" az alap lakatos munkák be vannak mutatva képekkel illusztrálva. Gyakran lehet kapni a vaterán vagy antikváriumban (pl. antikvarium.hu, regikonyvek.hu, antikva.hu) vagy elő is lehet jegyezni.
Üdv.