Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

7cim5mm0

kart emg

A nanométeres mérési lehetőséget nem ajánlás képpen írtam, hanem azt akartam kifejezni, hogy van fogalmam arról, mit is jelent a jelenleg elérhető legnagyobb mérési pontosság közelébe jutni. Közben pedig arról írok, hogy nem labor körölmények között is lehet értelmesen mérni, akár néhány mikronos pontossággal is.

Üdv.

kart emg

Szia!
Az építőrendszer, amiből az autokollimátort építi a videóban nagyon-nagyon drága játék. Az autokollimátor minden mehanikai alkatrészét el lehet egy (hobbi) forgácsoló műhelyben készíteni, Lencsét és okulárt is lehet venni pl. távcső- és mikroszkóp boltban. Egy nehezen beszerezhető optikai eleme van, a féligáteresztő prizma avagy tükör. Aránylag olcsón találtam az aliexpressen, ha egyszer eljutok odáig, megépítem.

onagy

Egyszer én is kerestem itt, hajdanán egy Prima CO2 lézer sugármenetét/tükröket kellett beállítani. Vettem az usából, megoldottam.
Mindenre nem gyógyszer az se.
Ha valaki ballbar-t építene, na abba a buliba én is beszállnék.
O.

mdani2

Igen, a Thorlab-s os cuccok tényleg nagyon drágák. Nem is amiatt írtam. Annak idején sokat keresgéltem, hogy mi is ennek a szerkezetnek a működési elve és akkor leltem erre rá. Csak gondoltam, hogy megosztom, ha már szóba került. Biztos el lehet ezt készíteni hobbi műhelyben, csak az optikákat kell megvenni. Az a helyzet, hogy nagyon ritkán szokott felbukkanni ilyen műszer. Több cég is gyárt, de gondolom baromi drága lehet egy ilyen.

kart emg

Én néztem ebay-en: 1000 USD nagyságrendben indul az ára.

Ami az optikai elemkészleteket illeti, a flexibilitás a lényeg, átépíthető, minden kompatibilis mindennel. Kísérletek építésére való. Ha kiforr valami amiből érdemes eszközt fejleszteni, akkor vissza kell térni a feladatnak megfelelő spéci optomechanika tervezésére/gyártására.

Virbo

Nézd, én nem erőlködtem a mikronok mérésével, azzal Te kardozol jobbra balra.

Az egész abból indult ki, hogy valaki meg merte jegyezni hogy az órái mást mutatnak mikor emelgeti a főorsóját. Én is megjegyeztem hogy találkoztam ilyennel: szögtapintós vs. bármi más.
Nem sokra rá (még akkor mikor tapasztaltam hogy valami nem kerek), a barlangomban bátorkodtam megnézni, hogy vajon az óráim hibái miatt volt-e a jelenség.
Írtad hogy a mikronos órám sz@r a többivel együtt. Itt jeleztem hogy a mikronosat elengedtem (valóban nem százas), de a százados óráim hozzák a mérőhasábjaim százados és kétszázados lépcsőit. Erre kezdtél kötekedni hogy nem temperált meg hitelesített meg a mikronok így úgy. Arra továbbra sem kaptam választ, hogy mi az elvi hibám a mérésben, mert azt hogy nincs hitelesítve az órám - holott jól hozza a százados lépcsőket - és a hasábaim, számomra nem elvi hiba, maximum a rossz eszközök problémája. Közben megjött a válasz az eredeti kérdésemre, miszerint balfasz voltam és nem vettem figyelembe a szögtapintós óra szög alatti problematikáját.

Viszont ismét megkérek bárkit, aki hajlandó elvonatkoztatni a temperált mikronoktól, írja meg legyen kedves mi az elvi hiba az alábbi "saccolásban":
Stabil sík alapra helyezett hasábokat tolok át az óra alatt. A mérési pont és a hasáb helyzete ugyanaz, fapálcikával van mozgatva és "lenyomva"a felületre (nehogy levegőn "ússzon" meg) a hasáb. Az óraállványom stabil, a hasábjaim nincsenek szétcseszve, különben nem is erőlködnék. Többször ismételve az órák ugyanoda állnak be.
Ha a hasábok közötti 1 illetve 2 százados méretlépcsőket minden órám ugyanakkora elmozdulásnak mutatja, jelen esetben 1 illetve 2 századnak, akkor tekinthetem az óráimat az 1 illetve 2 százados elmozdulási tartományban egymáshoz és a hasábomhoz képest pontosnak?

A főorsó emelési irányát valóban nem figyeltem, de jelen vitasorozat vége felé úgy gondolom "saccolni" jó volt így is.

Virbo

Ennek a tükörnek mennyire kell 50-50%-ban átengednie?

kart emg

Szia!
Gondoljuk át: a fényforrás után átmegy a szálkereszt lemezen, majd a nyalábosztó tükrön reflektálódik (R). Ez után visszaverődik a síklapra tett tükrön (úgy veszem, hogy sík felületet mérünk), majd újra áthalad a nyalábosztón, "transzmittálódik" (T). A nyaláb teljes átvitele T*R = R*(1-R), ami akkor a legnagyobb, ha T=R=0.5. Tehát nem muszáj 50:50 arányúnak lenni, de célszerű. Az is szempont még, hogy a lámpa után helyezett osztásos üveg láthatósága jó legyen az okulárban, kb ugyan olyan jó, mint az okulár elé tett másik  üvegen bekarcolt mérővonal. Lehet vannak eltérő dizájnok, de amit eddig áttanulmányoztam ott 50:50 arányú nyalábosztó volt.

Üdv.

kart emg

A bejegyzésed második felére reagálok. Amikor szóba került, hogy laborban lehet csak pontosan mérni, beugrottak egy orosz (?) fazon videói. Kissé hezitáltam, helyénvaló-e itt idézni, de most már nem tudom megállni:

baltával mikrométert

Számomra döbbenetes amit ez a fickó művel, jó értelemben. Akinek felkelti az érdeklődését érdemes még néhány videóját megnézni.

Kipróbáltam a mérési módszerét: van egy köszörültetett 1000 mérőlécem, vettem egy szovjet 400-ast (mint a videóban) és több kisebb ilyen-olyan beszerzésből. Nagyon tanulságos volt a méricskélés otthon a sufniban.
Üdv.

abgby6va7

Ez mondjuk nem is adja nagyon tragikusan drágán. ~150 e. Mondjuk nem postáz Magyarországra.

https://www.ebay.com/itm/325034061200?hash=item4bad8a2d90:g:er8AAOSwu75h~qNm

kart emg

Köszönöm, hogy kerestél egy ilyet. Most már nem tervezek venni, inkább megcsinálom idővel, ez egy jó kis kihívás. Nomeg ennyi pénzt inkább olyan munkák megcsináltatására adok ki, amit otthon nem tudok.

7cim5mm0

"Ha a hasábok közötti 1 illetve 2 százados méretlépcsőket minden órám ugyanakkora elmozdulásnak mutatja, jelen esetben 1 illetve 2 századnak, akkor tekinthetem az óráimat az 1 illetve 2 százados elmozdulási tartományban egymáshoz és a hasábomhoz képest pontosnak?"
A 1460, 1465-ben leírtam. Igen, egymáshoz képest lehetnek pontosak.
Nem a mérési menettel van a baj, hanem azzal, hogy nem tudod, hogy mekkora hibát viszel be a rendszerbe.
De ha nem haragszol, tényleg hagyjuk inkább a témát...

7cim5mm0

Van egy ragyásra rohadt 300-as I gerenda darabom.
Ha gondolod kölcsönadom egy ellenőrzés erejéig, de csak akkor, ha a mérőhasábokat tűzi fogóval fogod. :)

kart emg

Köszönöm a felajánlást, olyan nekem is van. Viszont szívesen kipróbálnék egy olyan mikrokatort, mint amit ebben
síklap a videóban használ.

Üdv.