Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

kmil

Nagyon köszi mindenkinek a sok hasznos infót, mely most több újat mondott mint amennyit az elmúlt egy évben találtam. Nekilátok olvasgatni a szakirodalmakat, és igyekszem majd mihamarabb ki is próbálni az ott tanultakat. És jó lenne hamarosan találkozni egy hántoló workshopon. :)

TROMF22

A régi ENERGOMAT mosógépekben még öntvény az ellensúly.
Bontásból, selejtből hozzá lehet jutni, és jó kis hasáb formák nyerhetők ki belőle.
Ja és a csillapítás miatt sem kell aggódni, ezek már megkapták a természetes öregbítést! [#smile]

Csuhás

Azért óvatosan használnám ezeket, mert nagyon rossz minőségű törékeny zárványos anyagból vannak. Szóval felfogó derékszöget már nem mernék belőlük készíteni.

hostya

A (kéreg)felület lemarása után, hántolás gyakorlásra tökéletes. (szerintem)

TROMF22

Azért az elkuncsorgott öntődei selejtnél és a sütő serpenyőnél csak jobb. Gyakorlásnak biztosan megteszi.
A zárványos részek meg kikerülhetők, kidobhatók.
Úgy emlékszem, hogy olyan 200-300 mm hosszú 50-60 széles ~15 mm vastag hasábok kinyerhetők belőle.

7ng7ui4ik

E2N főorsócsapágy hézagellenőrzést szeretnék végezni, pontosabban végzem is.

1:4-es karon 7.5kg terhelés. Mikronos óra, kétfajtával is ellenőríztem.

Ahogy csinálom:
Nincs terhelés az orsón, órán leolvasom az értéket, terhelést ráengedem, órát leolvasom, a különbség a hézag. Fordítok 120 fokot és megismétlem.

Így 0.002mm-t tudtam mérni.

Ez a metódus így jó?

Ha forgatás nélkül ugyanabban a pozícióban mérek egymás után akkor nem mutat változást az óra. Nekem erről az a sejtésem hogy mivel az első terhelés semleges pozícióból hézagmentesre húzza be a csapágyat, és a csapágy magától nem "rugózik vissza" semleges helyzetbe, csak ha fordítok a főorsón. Jól gondolom?

szucst

Szervusz,

Alapvetően jó a mérési metódus, de vagy szerezz be egy másik "ideges" indikátorórát, vagy takarítsd ezt ki+vékony olajjal kend meg, mert ez akad. Belülről wd40 szokott javítani a dolgokon.
Esetleg másik tartományán kell mérni, az is segíthet.
(de Indikátorórád sohasem lehet túl sok, ilyenkor jó ha tudsz keresztellenőrizni)
Ha ezek rendben vannak, kérdés még h nem e túl sűrű a gépben az olaj, meg mennyire hűvös helyen van a gép. Hideg/ meleg csapágyjáték értelemszerűen más.
120 fokonoént is mérhetsz - ugyanazt kellene mérned - de amit a másikon is írtak a csapágyra is rámérhetnél hátha az is mozog a helyén...
Üdv: Tamás

svejk

A tokmány fent van?

Egyébként ahogy Szucst írta az órák egy idő után ellustulnak nagy lesz a hiszterézisük hiába mikronosak.
Ilyen dolgokra sokszor a kis szögtapintósak a legjobbak, igaz azok általában csak századosak de egy osztás tört részét is jól lehet indikálni velük.

7ng7ui4ik

Nincs rajta a tokmány.
1:4es karon 7.5kg-al terhelem az erőkarral.

A képekhez képest a mérőórát is átraktam a nagy átmérőre, ahogy a gépkönyv is mutatja.

7ng7ui4ik

"de amit a másikon is írtak a csapágyra is rámérhetnél hátha az is mozog a helyén..."

Ezt már a másikon sem értettem igazán. Arra gondolsz hogy laza az axiális irányú rögzítés és holzjátéka van az egész főorsónak?

svejk

Ha nincs rajta akkor az olajfilm valóban többet számíthat.
(megjegyzem a gépköny nem így mutatja a mérést, hanem a főorsó tengelyvonalának a függőleges síkjában van az erőkar)

svejk

Főleg nem utolsó sorban a mérőóra talpát a főorsóházra kell rakni!
 Hiszen ahhoz képes kell mérned a csapágyhézagot.

szucst

Háát, úgy kell érteni hogy a csapágy fészke az orsóházban pl ki van verődve, és mondjuk valaki előtted ügyesen visrosszagasztotta a csapágyat... pl...
Vedd le az első pajzsot és ott kezdj nézelődni. Ha mindig a legrosszabból indulsz ki sok időt megtakaríthasz magadnak, és sokkal ritkábban ér csalódás..

7ng7ui4ik

Úgy tűnik megvan.
A mikronos óra mellé beraktam egy másik állványon a szögtapintós századosomat.
A szögtapintós elmozdul kevebess mint egy fél osztást, a mikronos meg se mozdul.
A szögtapintós mindig mozdul amikor a terhelést megkapja, mindig ugyanannyit. Ezek alapján szerintem a csapágyhézag 0.005mm alatt van.

Megnéztem a főorsó axiális játékát is egy finom kis koppintással egy gumikalapáccsal elől majd hátul a főorsón. Itt egy 0.001mm-t mutatott a mikronos óra axiális irányban a két irány különbségében. Szeirntem ez így oké.

Azért merőlegesen a főorsóra tettem a rudat és a terhet mert így könnyebb játszani a súllyal nem mellesleg nem az ágy fölött libikókázok vele.

Igen, az ágyon volt az állvány de nem hiszem hogy az egész főorsó mozdulna el az ágyazathoz képest a terheléskor.

7ng7ui4ik

Erre is rá lehetne nézni, de olyan jó állapotban vannak belül a fogaskerekek, hogy nem gondolnám hogy pont az lenne így meghekkelve.