Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

szabad paraszt

Meg a covid elött nagyon szerettem volna találni valakit, akivel vagy akinél lehetne hántolást - de valójában gépfelújítást tanulni, mint amit mdani2 is említett. Nem sok sikerrel jártam, sajnos.
Nem azért, hogy biznisz legyen belőle, hanem, hogy hobbistaként felújíthassam a gépeimet, illetve én magam készíthessek ilyen-olyan kiegészítőt, szerszámot. Hovatovább saját gépet is építhessek, ahol nem a szerencsére bízom magam, hanem többé-kevésbbé rendezett alapokkal vágok bele.
Szóval én biztosan mennék ilyen tanfolyamra/klubba/egyletbe :)
A szerencse is úgy hozta, hogy egy Biax is arra vár, hogy kihasználjam.

kmil

Akkor már ketten biztosan vagyunk. :) Az indíttatás nálam is hasonló. Én sem ebből szeretném megkeresni a kenyérre valót, de gépem lenne bőven, amikre ráférne egy kis felújítás. Az is gond, hogy mindíg veszek is hozzájuk a helyett, hogy fogynának. :)
Nagyon jó lenne metanulni azt a képességet (beleértve a méréseket és beállítást is), amivel vissza lehet adni az eredeti tudását, pontosságát egy gépnek. Jelentkezem amint találtam mentort. :)

szabad paraszt

IdézJelentkezem amint találtam mentort.

Komolyan leköteleznél ...

jani300

Én úgy tudom már szerveződött itt a fórumon egy rövidebb hántolási bemutató , tanulás .
Hirtelen csak egy név ugrik be aki volt ott .
Szokott is megosztani dolgokat a témában régebben .

mdani2

Nagyon szép gyűjtemény, jól meg fogsz tanulni síkot hántolni, mire mindegyiket felhántolod 40 PPI-re. Nálam is van sok javítani való dolog, de mostanában mások voltak a prioritások ezért nem foglalkoztam vele.
Majd figyelj oda, hogy az éleknél nehogy lefusson a szerszám, mert ha ott gödör lesz, akkor az egész felülettel kell utána lefelé menni, hogy kijavítsd a hibát. Amúgy meg, ha valahol van egy sérülés a szélén és túl mély, akkor lehet érdemes kihagyni és inkább jelölni, hogy az a fele nem használható. Amúgy is az ilyen lappal érdemes azt csinálni, hogy csak vakon telibe hántolni két irányból és utána alaposan körbemérni és feltérképezni. Mert, ha nagyon mély gödrök vannak benne, akkor lehet, hogy érdemes síkra gyalultatni, vagy netán köszörültetni. A léceknél dettó, de ott könnyebb, mert ha síkra le van fordítva akkor aláfér a hézagmérő lemez.
Azt javaslom, hogy a legkisebbel kezd. Sőt a legjobb az lenne, ha beszereznél egy öntvény hasábot és azt síkra marnád, utána felhántolnád. Nem kell nagy, mondjuk egy 5x15cm 2-3cm vastag hasáb. Ha kész az egyik oldala akkor a másikat is, de ezt már nehezítésként úgy, hogy 5um legyen a párhuzamosság. A következő feladat, pedig egy kis öntvény derékszög merőlegessé munkálása. Ha ezt a kettőt elsajátítottad akkor bátran nekiállhatsz a léceknek és a síkoknak, meg a gépeknek.
A mérésekről pedig minden információt megtalálsz a Conelly könyvben.
A platnikkal és lécekkel kapcsolatban még talán talán annyi, hogy mindig csak azt csináld meg, amelyik éppen az adott gép felújításához kell. Úgy egy kicsit eloszlik a munka velük.
Érdemes olyan géppel kezdeni a munkát, ami kicsi és nem prizmásak, hanem laposak a vezetékek. Nekem pont emiatt van egy pici gyalugépem, amin az összes vezeték lapos. Pont emiatt vettem, mert ezt a legegyszerűbb megcsinálni. Vagy pl egy marógép körasztallal is kezdhetsz. Ott is "csak" párhuzamosra kell munkálni a felületeket.

mdani2

Nem tudom, hogy mi volt az indok, de a kézi hántolás az fizikálisan nagyon megterhelő és rengeteg türelmet, kitartást igényel. Egy 30x40cm platni ha nincs előtte köszörülve, akkor napokig eltarthat, állapottól függően. Ezért javasoltam, hogy egy kis darabbal kezdje bárki, hogy begyakorolja a fogásokat, mert egy 40x50 estől lehet, hogy egy életre elmegy a kedve az egésztől.
Mentort talán olyan helyen érdemes keresni, ahol gépfelújítással foglalkoznak és van egy ember, aki napi szinten ezt csinálja. Az meg külön előny, ha bent a cégnél még meg is tudja mutatni a mérőeszközöket és esetleg méréseket egy olyan gépen, amin éppen dolgozik.

mdani2

Ebben a könyvben nagyon sok jó gyakorlati tanács van:
https://pure.tue.nl/ws/files/4281039/152057.pdf

szabad paraszt

Nagyon koszi ezt a jegyzetet, meg csak az elejet neztem, de mar az hianypotlo.

Virbo

Bennem csak az a kérdés merült fel hogy mihhez hántolja? :)
Kellene egy etalon is nem?

jani300

Honnét lett az első etalon ?  :)

mdani2

Ott a pont! Vagy kell egy gránit lap vagy egy már 40-ppi-re felhántolt platni.
De ha hardcore akkor három ugyan akkora platni és egymáshoz felhántolni őket.[#eplus2]

mdani2

Ha kinyitod a Moore Fundations of Mechanical Accuracy című könyvet, akkor első fejezet "the flat plane" alatt a 21-ik oldalon megtalálod a választ a kérdésedre.

kmil

Én is köszönöm a könyvet. Nagyon szuper! Ilyet kerestem. Jövő héten nyomtatom, és spirálozom. :)/és jól elmentem, nehogy elvesszen/
Én is arra gondoltam, hogy valami kis darabnak állnék neki. El kell mondjam, hogy nagyon nem könnyű egy öntvény darab valamit szerezni. A MÉH telepről már nem lehet venni, körfűrész asztallapot meg nem vágnék el. Szóval még keresek megfelelő próba darabot. Ha más nem lesz, a legkisebb 45 fokos lécem asszem 250mm hosszú. Legfeljebb kezdek azzal. Vagy van még körasztalom is, ahogy említetted. Azzal mondjuk lenne meló, mert jó nagy a felülete.
A hidak és lécek beszerzése is merő véletlen volt. Ezeket venni alig lehet és, ha mégis, akkor viszonylag drágák. Beszéltem több öntödével is, hogy öntsék le minta alapján. Elhajtottak, hogy ilyen darabszámmal nem foglalkoznak. Míg egy ismerősnek meséltem a sztorit, és mondta, hogy neki vannak ezek a hidak, platnik, lécek, és egy BIAX. Végül sikerült vele megegyezni elég jó árban. Ajtókitámasztásnak használta őket, mert jó nehezek. :)

Virbo

Hát ezaz, erről eddig nem volt szó.

kmil

Van már gránit lap is. Már csak azt várja, hogy jól bekenjem kék festékkel. :D