Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

kmil

Annyi a gondom, hogy ha felöntöm nívó közepéig olajjal, úgy kihordja, hogy utána már nem is látszik az olaj az ablakon.

7cim5mm0

Elvileg az csak áramlás figyelő ablak. Nem a nagy, hanem az előtoló hajtóművön a kicsi is.(ha egyről beszélünk)
Lefolyik, de a gép visszatölti, van oda vezeték. (Ha nem szedték ki.)

kmil

Köszi szépen!
Utána járok, meg ki is kell tisztítanom az előtolót, mert olyan olajat engedtem le belőle, mint a folyékony vaj.

7ng7ui4ik

A felfekvő felületeket mivel tisztítottad meg hogy ilyen szép fényes lett? Csak az olajszűrmazéktól tisztítottad meg vagy fel is lett fényesítve valamivel?

kmil

Jó sokáig fém dörzsi amit a gépészek használnak + WD40. Aztán kb két húzás 1200-as papírral, majd a végén ronggyal meg WD40-el még jó sokat masszíroztam.

7ng7ui4ik

Mármint a Scotch-Brite-ra gondolsz?
Nem kopik le túl sok belőle ha ilyen tüzetesen kifényesíted?

Virbo

Nem hiszem hogy a fém dörzsi komolyabb kárt tudna tenni benne.
Azért a hántolásnál is csa pár ezred ami lejön és ott azért nyomod is az éles szerszámot...

kmil

Nem azt a típust használtam,  de akár az is jó lehet.
A fényesség nem volt cél. Az csak a következmény lett. A rozsdától és szennyeződéstől akartam megszabadulni. Nem gondolnám, hogy ha 45 év alatt nem kopott el a hántolás egy ideje olajzás nélkül, akkor most ezzel nyírnám ki. Szerintem működő olajzással örökös lesz a gép.

7ng7ui4ik

Első körben én is ezt gondonlnám, bár más fórumon nem ajánlatosnak titulálták a szánok csiszolgatását/fényesítését.

Bár sosem hántoltam még, olajzsebeket sem, de azt gondolom hogy egy ilyen szán felületének az a jó ha kvázi tükörpolír, és mellette vannak olajzsebecskék.
A marógépem hosszszánján is van ugyanilyen olajjárat mint ezen a gyalun ( talán mert kábé egyidősek), tehát mellette szerintem lehetne töksima, csúszós a felület, az inkább segít mint árt.

jani300

Az egyik csiszolgatás ellenes én voltam , vállalom .
Több hozzáfűzni valóm nincsen azon kívül amit ott írtam .
Talán azért annyi hogy nem fényesnek kell lennie hanem alakhűnek .
Az hogy a szennyeződéseket el kell távolítani az nem kérdéses , a részleteket rábízom arra aki dogozik a karbantartáson .
 A saját gépeimet pedig én is a belátásom szerint kezelem .
Mostanában megint felmerülhet a méhtelep lehetősége jó pár tonna "vassal" kapcsolatban .

7ng7ui4ik

Méhtelep előt mindenképpen gondolj a hobbistákra, amennyiben van lehetőséged.

jani300

Hirdettem már sok mindent ,
Nem rég ment el valami amit több éve hirdettem meg .
Nincsen már energiám tukmálni senkire .
De egy állítható osztófej csúcsot még felteszek ,de az a megszokottal ellentétben fényes lesz :)
De ha elvinnél egy 340/1500 as mve padot motor nélkül , nyugodtan kereshetsz :)
Azt sem fogom senkinek bizonygatni hogy nincsen kopása a szánrendszernek .
Ja , tökéletesen tisztában vagyok a méhtelep eladási és vételi áraival , az ezekre történő célzásoktól szeretném ha megkímélne az úri közönség ! :)

jani300

Más ...
Nemrég voltam egy nálam kb tíz évvel fiatalabb haver műhelye előtt .
Azért előtte , mert a kifele nyíló ajtó egy nagyjából egy méter magas falat takar , ami "vasból" van .
Hozzám még a rosszabbik helyen is azért ha óvatosan is , de mászás nélkül lehet bejutni :)
Vannak rossz pillanataim , ha olyankor cseszegetnek akkor szoktam képeket feltenni :)

7cim5mm0

Pár éve én kértem az MVE-t csak nem adtad.
Nem is ez a lényeg, mert azóta lett másik.
Ennek viszont (főleg ha még jó is) a telepen biztosan jobb sorsa lesz, mintha valaki használná...

jani300

Nem azt vinném most se .
De ismerős vitt a méhbe ugyanilyet , akkor írtam a fórumra , de már rég levitte . Nem láttam ,de azt mondta jó volt .
3,5 tonna , nem emlékszem mit ígértél érte , leírnád esetleg ha még emlékszel ?