Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

mcj33ckdi

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, azért vannak itt szakértőbbek.

Vettem egy hagyományos marógépből CNCsitett gépet(Bernardo BF25).

A problémám az hogy, oldalmaráskor a felületi minőség nem szép, csatoltam róla képeket.

Próbáltam előtolásokat, sebességet állítani 8-16 maróval 2-4 élűvel is, illetve 1élű 3mm maróval is

(Én cseréltem főorsó csapágyakat, az nem kotyog, precíziós satut tettem fel, jól leszorítva, szánok nem kotyognak)
Vettem hozzá patron készletet 0,02mm-max ütéssel

Nem sejti valaki, mi lehet a gondja?

Előre is köszönöm a segítségeket! :)

TBS-TEAM

Ékléceket után kell állítani kotyog az X-Y-Z  [#vigyor0]
József

hostya

Mivel utólag CNC-sített, gondolom nem golyós-orsós az asztalmozgatás.. (van némi holtjáték az orsó-anya kapcsolatban)
Próbálj meg -lehetőség szerint- ellenirányú marást alkalmazni.
Meg fogsz lepődni a felületminőség változáson..

mcj33ckdi

Helló!

Hiwin Golyósorsósra lett átalakítva, mindegyik tengely mozgatás. Próbáltam ellenmarással is de akkor felkeni forgácsot a felületre utána meg azt vakarhatom le :/

6mrgeizbx

Palástmaráskor káros rezgések lépnek fel főleg ha a szerszám kevés éle dolgozik egyszerre.... ez látszik a mart felületen.

Vetesi75

O.K. hogy (gép/szerszám)merevségi probléma, de ha kevés vágóélnél előjön, akkor a soknál is elő fog jönni a többszörös vágóerők miatt. Sajnos az alkalmazott paraméterekről semmit nem tudunk, de van az a forgácsvastagság, ami alá már nem célszerű menni, mert amennyiben egy nagyságrendbe esik a rugalmas deformációval, az már nem forgácsolás csak dörzsölés...  Lásd a képen: hol vág, hol nem. Megoldás: javítani a leválasztott forgács alaki tényezőjén - kisebb fogás, nagyobb előtolás. Egy csíkos felület szerintem még mindig esztétikusabb, mint egy rágott...

vadember

Ez a gép valójában egy koordináta asztallal ellátott fúrógép. Marógépnek árulják, de a merevsége vagy inkább rugalmassága miatt nem alkalmas rá, mint a te példád is igazolja. Ez a felület a váz rugalmas remegésekor jön létre.

hostya

-Hűtés-kenés volt..?
Mert ugye az elengedhetetlen alu megmunkáláskor..

-A másik tanácsom hogy ha szép felületet akarsz, akkor mindig hagyjál a nagyoláskor 0,1-0,2mm simítási ráhagyást, majd a végén egy menetben simítsd, -lehetőleg csavart hornyú minél többélű,és minél nagyobb átmérőjű maróval-

-A Bernardo gépek nem a merevségükről híresek..[#rinya]

-Nem kell hajszolni a magas fordulatszámot..

-Az előtolás sebességét úgy kell megválasztani a maró(élszám) figyelembevételével, hogy a fogankénti előtolás (forgácsvastagság) értéke legalább 0,03-0,08mm legyen.
-Ha alacsonyra választod a forgácsvastagság értékét
 akkor a szerszám, a géped merev(telen)sége miatt nem forgácsol, hanem csak dörzsöl, majd egyszer-csak belekap az anyagba..

- Az a felfogás hogy: nagy fordulat+kis előtolás=jó felület csak az esztergálásra/finomfúrásra igaz.. -palástmarásnál másképpen alakulnak a forgácsolási viszonyok-

mcj33ckdi

Helló.
Nem volt nagy kenés először anélkül ment majd fujtam rá vagó sprayt.

A legszebb felület 2800 fordulat és 40mm/min nél lett most 0,2mm fogással

A szánok nem kotyognak, fogaskerék áttétel van a főorsónal esetleg az kelthet rezgést.

ab

Ami szerszámot használtál a próbák során, fotózd le kérlek.
Tervezéstől a kivitelezésig. Alkatrész-, gépgyártás, automatizálás.

hostya

"A legszebb felület 2800 fordulat és 40mm/min nél lett most 0,2mm fogással"

Még most sem tudjuk hogy mekkora átmérőjű, és hány élű marószerszámmal, ill. egyen; vagy ellenirányú marással készült a lentebbi felület..?

"A szánok nem kotyognak, fogaskerék áttétel van a főorsónal esetleg az kelthet rezgést."

Úgy látom hogy Te még mindig a GÉPedben keresed a hibát..
A géped már megvan, és az olyan-amilyen.. (ez tény, és el kell fogadni..)
A technológiai adatok változtatásával azonban lehet javítani helyzeten..

mcj33ckdi

Hali.
Ezekkel próbáltam, illetve Tin bevonatos 16mm átmerővel

Ezek 6-8-10-12 marók

Próbálkozok, bár azt is megkaptam hogy barkácsgép

B.Zoltán

Sieg-2 maróval, ami hasonló gép.
4 élű 10-es maróval 1500 ford., a fogás lehet 0,5, vagy 0,05mm, akkor is ilyen a felülete.

A maró használt, a fotó a csíkokat nagyon kiemeli.
Ránézésre szépnek tűnik, de nagyon nehéz lefényképezni ezzel a telefonnal.
Ha olyan az anyag, akkor maró forgásával szembe csúnyább felületet ad, de visszafelé szépen kifényesedik.

B.Zoltán

Még annyit, hogy én csak kézzel tekertem, mert nem CNC  ,hogy ezért-e kisebb hullámok akármennyire próbálom egyenletesen hajtani, vannak benne, ha meg-meg állok akkor csúnyán.

Léptetőmotorral megy?
Nem lehet, hogy a léptetőmotor túl darabosan, vagyis zajosan megy és annak a vibrálása látszik a maráson?
Milyen mikrolépés van beállítva, és milyen a vezérlője?

mcj33ckdi

A marókról a képek lemaradtak :D