Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

Virbo

Van fasza kis emelőd, zseblámpa, tükör, nőgyógyászfej... Nem lehet leolvasni a méretet? [#vigyor]

paradipiro

Ahhozelőbb el kell jöjjön a hétvége, hogy kijussak a géphez. Ha lehetne, egy füst alatt beszerezném, és most hétvégén mar cserélném is.

Szasza43

Szia,

Ha a csapágy méretet tudod, abból a rajzon megtudod mérni a szimering méretét.

paradipiro

Sikerült megtudnom a szimering méreteket:

Behajtó tengely: 25x47x7
Kihajtó tengely: 30x52x7

paradipiro

Ilyen az én szerencsém.. :D Nem jó fülest kaptam.
A fedeleket kiszedve és mérve, az alábbi méretek a helyesek:
behajtás: 25x42x10
kihajtás: 30x47x10

Szalai György

Tláltam egy videót.
Megvilágosítana valaki, hogy milyen tornagyakorlatot végez az ember avval a kézi görgővel?
Meg hogy miért kb. 10 cm-es szakaszon vizsgálja az egyenességet a tologatható talpra szerelt szögtapintós mérőórával?

Gyati

Gyémántport dörzsöl bele.

Szalai György

Köszi a választ. Másik video.
9 perc környékén, egy vastag üveglapon keresztül, moare sávokkal vizsgálódik.
Vagy az nem közönséges üveglap?
Vagy nem közönséges fénnyel világítja?

Virbo

Az optikai síküveg. A felület síklapúságát lehet azzal nézni az általa lefedett szakaszon. Ajánlott valami spéci lámpa hozzá (úgy tudom normál fénynél kevésbé látványos). A sávok helyzetéből lehet megállapítani a felületi hiba milyenségét.

Optical flat a kiinduló keresőszó. :)

Szalai György

kart emg

Úgy van, ahogy írtad. Az alsó leppelt fémfelület tükörként működik. Az optikai sík pedig az etalon. A kettő küzütt a fény nagyon sokszor ide-oda verődik és a kilépő sugarak interferálnak. Ezért láthatő egy sötét-világos csíkrendszer. Ha teljesen egyenes és egyenlő szélesek lennének a sávok akkor a fémfelület is nagyon sík lenne. Egy valamire való optikai sík legalább a He-Ne lézer hullámhossza (lambda=632,8nm) 1/20-nál síkabb, ami olyan 30nm. Egy jó optikai sík etalon legalább lambda/50--lambda/100 síkságú, azaz 12-6nm hullámosságú. A különleges fényforrás azért hasznos, mert az interferencia csíkok helyzete függ a fény hullámhosszától, a napfény 400-750(800)nm tartománya látható. Ez elmossa az interferencia csíkokat. Ha pl. kisnyomású nátrim lámpát használnak,akkor csak 589 és 589,6nm -es fény éri a felületet, a sávok sokkal jobban lesznek láthatók.
Üdv.

Virbo

No, főorsó ütés/nemütés témakörre, vagyis hogy egy új főorsó hogy is néz ki....

Lacibácsi

Ilyesmi eredményre számítottam. [#kacsint]

jani300

Szerintem még mindig megvan nálam a párja :)
Nagyon hasonló állapotban :)
Hirdettem is jó régen de hát az állapota miatt nem kellett .

Virbo

Igen emlékszem. Akkor azt mondtad nagyobb mint az E2N-é.. [#nemtudom]