Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

jani300

Igen ! [#eljen]
Így még esztétikus is lesz !

jani300

Szerintem semmi képen nem szabad azt az öntvény fúrással tovább gyöngíteni .
És nem kupecek vagyunk , használhatónak , jónak kell lennie .
Nem baj az ha látszik a javítás !

KoLa

Ez is jó megoldás lehetne de, ugye valószínűleg azért tört el mert életlen fúróval előtolással fúrt a dógozó',éveken át.
Az előtolás iszonyú terhelést tud rátenni erre az erőkarra az oszloptól számítva, a teherkar viszont rövid, a csúszóház magassága,nem tudom kiszámítani de,itt van erre a feladatra Antal Gábor barátunk, minden képlet a fejében van.
Ő biztosan megmondja hány tonna.
Két 10es csavar csak kapugarancia.

jani300

Lehet kicsit durván fogalmaztam !
Gondolom nem ismered ezt a gépet , viszonylag komoly nagy gép .
Szerintem az enyém régebbi ,és drabálisabb az a része ,majd megnézem azért .

Csuhás

Valami hasonló az oszlopos fúrógépem, bár lehet hogy ennek csak a kistestvére. Átgondolva KoLa megoldása jobb mint az én ötletem.

4d52ifwte

Vagy 25 évvel ezelőtt pontosan így volt elrepedve egy hozzám került fúrógép.
És is meghegesztettem úgy ahogyan leírtad. Nem volt öntvénypálcám, de fatertól örököltem egy doboz Foxsas 2A saválló pálcát, azzal csináltam.
Már régóta más gazdája van, de azóta is rendben működik.

jani300

Csináltam néhány képet , volt ebből jó emeléssel tervezett is .

Többieknek ,nem pakolok ,és nem eladó semmi :)

jani300

Egy kép kimaradt .
Itt a második képen látható egy hasonló megoldású de kisebb fúrógép .
Kérdés ,mit csináljak a törött résszel ?
Van ugyan kidolgozott megoldásom ,ráteszek egy asztali felsőrészt ,de hát az egy asztali gépbe kerül :)

jani300

No akkor már úgyis mindegy ,itt egy teljes kép az FO 23 ról .
A színekből is látható hogy két külön darab ,és a motor alapján egyértelműen az ötvenes évek terméke .

PSoft

Azon gondolkodom, mi az amit...nem látok a képen. [#papakacsint]

jani300

A kék co és a bulgár futómacska , na azoktól jobbra van még vissza néhány négyzetméter betonozás Tehát nyugi , látszik az utolsó fosnak is a kereke , jövő héten pakolászás .
Visszanyerem a műhelyem ,és az életem ! :)

PSoft

Ha végeztél...jöhetsz hozzám is! :) [#wave]

mdani2

Sziasztok!

Kicseréltem a csapágyakat az E3N osóházában. Az összeszerelésről csináltam egy videót. Ne szóljatok, ha valami kimaradt, mert már késő. [#eplus2]

Amúgy a gép 80-as évek elei és még MGM Radax csapágyak voltak benne. Szerintem a főorsó csapágyait leszámítva minden az eredeti volt. Egy mélyhornyú csapágyat találtam ami zajos volt, a többi nem tűnt különösen rossznak. Emelett három reteszből készítettem újat, mert elég lötyögősek voltak az eredetiek.
 Egyébként élvezet volt rajta dolgozni, mert a tervező gondolt a szerelhetőségre.

Üdv Dani

Szalai György

Kicsibe kezdem. Nem is igen mernék nagyobba belevágni.
Vedett-szedett esztergakés köszörülő feltét. Valamire jó lesz.
Vettem a múlt évben. Pár napja szedtem apró darabokra. Kívül-belül ragyogóra pucoltam és ma végre összeraktam.
Volt pár buktató.
Az öntvények furataiban a tengelyeket kúpos csapszegek rögzítik. Azokat nem mindegy, hogy melyik végéről próbálom kiütni. Tévedni meg nem lehet. Összerakásnál sem. Ráadásul nem is pontosan a tengely középvonalán halad keresztül, ezért a tengely pozíciója sem mindegy. Tökölni kellett vele mire visszastimmelt a helyére.
(A legnehezebb része az volt, hogy körmös kulcsokat kellett vennem és az csak a hatodik szerszámüzletben létezett.)

A nóniuszok skálagyűrűje szerintem ezüstözött.
Azt hogyan lehet felújítani, ha megkopott? Gyártanak erre valami galván cuccot? Vagy csak simán úgy hagyja mindenki gépfelújításkor?

PSoft

IdézAz öntvények furataiban a tengelyeket kúpos csapszegek rögzítik. Azokat nem mindegy, hogy melyik végéről próbálom kiütni. Tévedni meg nem lehet. Összerakásnál sem.

Van egy réges-régi leleményes "találmány" ezen problémák orvoslására...szemüveg??? [#kacsint]

Amúgy, szépen megszakértetted. [#eljen]
Külön piros pont, -a szememben- hogy közben...nem került elő a szürkeföstékes' doboz.