Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

Virbo

Sokat gondolkoztam hova is tegyem, de talán ide illik a legjobban
.
Új kínai vs használt gép témaköre...
Mit válasszon az ember, ha gépet akar venni. Új "gagyi" kínait, vagy - ne legyünk naivak - használt "tökéletes állapotú" gépet (amit iparba terveztek, ennek megfelelően volt használva).

Jelenleg az új kínai vonalat érinteném.
Ismerősöm gondolt egy merészet és kínából, közvetlenül a gyártótól rendelt/gyártatott/vett gépeket. Amennyire megállapítható egy normálisabb, "nevesebb" gyártótól, elvileg nem sufnidzsunka. [#vigyor]
"Nagy" maró, Morze4, 1,2 vagy 1,5kW (hirtelen nem is tudom), 800-as asztalszélesség, 300+++ kg. Z orsó előtolással, olajfürdős sebességváltóval.
"Műszerész" eszterga, 250 elforduló, motor 750W, 500-as csúcstáv.

A gépek beüzemelés, helyrerakás alatt vannak, a marógép kb a helyén, az eszterga még raklapon.
Általános tapasztalat: amolyan "kínai" összeszerelés: sok laza csavar, sok helyen sorjás élek, összeszerelés után festett (sok helyen rosszul maszkolt). Mire el tudtam menni beletettek pár munkaórát a takarításba, amit lehetett szétszedett (mert szét kellett). Az öntés után visszamaradt és lefestett (!) homokot kibányászta. Elmondása szerint az eszterga főorsó háza volt igen durván homokos... (sajnos képeket nem készített...)

Gyors megtekergettem, illetve a maró asztalára ráóráztam, festettem. Y irányba 5-6 század (200 széles talán az asztal, pontosan nem tudom, de ilyen nagyságrend), X irányba 2 (800 hosszon). A festés igazolta a hiba irányát. Nincs kimérve ezen kívül semmi.
Általánosságban a maró elég csendes, induláskor nem "csattan", az utólagos asztal előtolás kicsit zörög, de marha jó a villámjárattal. [#vigyor] A kezelőkarok pozíciói bizonytalanok vagy inkább picit lityi-lötyi. A szánokra rá lett állítva, érezni hogy a prizmák nincsenek párhuzamba, tipikus a "vége felé szorulós érzés. Nóniuszok kb negyed fordulatnyi kotyogással A főorsó kb félúttól már kottyan egy laza tizedet a házában. A Z oszlopot nem néztem/mértem.

Virbo

Az eszterga.
Húdekicsi az E2N után, azért ebbe csak annyi vas van amennyi feltétlenül kellett... [#kacsint]

A főorsóház öntvényén tonnaszám a rajtamaradt és lefestett homok. Ráfestések itt-ott ahol nem kellene. A késtartó belső felülete az botrány. A tokmány viszont 16-os átmérőnél 2 századon van, ez egész jó a Sanyitól.
Mivel raklapon van mérni nem sok értelmét láttam, de rátettem a lécet (természetesen meghúztam kővel előtte amit kellett). Hááát.... :D Pontosságról nem tudok nyilatkozni, de ezért fura a festési kép a prizmáknál. A keresztszánt tekerve szintén érződik hogy nem párhuzamosak a prizmák....
A kezelőszervek meglepően jók, a sebességváltás nehézkesebb picit talán, de az előtolás kapcsolók meg a lakatszekrény az jó. Sőt, lehet valami áttétel bent, mert a normál előtolás és menetvágás között egy kar vált, menet közben is lehet (ugye a vezérorsón végigfut egy horony, így egyben vezérorsó is), így egy kvázi "gyorsjáratként" lehet használni. :)

Több kép a gépekről: https://cnctar.hobbycnc.hu/Virbo/Kinai%20szerszamgepek/

Összességében ezeket a gépeket nem javaslom szétszedés és takarítás nélkül használni.

szabad paraszt

Az új ipari gépek ma is és tegnap is baromi sokba kerülnek/kerültek, szóval hozzászólásomban ezt most nem is firtatnám. Sajnos a hobbi/kisipari gépek gyártása kínába költözött. Hirtelen a Wabeco jut eszembe, ami még mindig egy német csaladi vállalkozás és a legolcsóbb esztergályuk (tulajdonképpen két konstrukció van és a felszereltségben varialnak), szóval a legolcsóbb, tényleg esztergának kinéző gépük kb: 4000EURO, az durvan 1,5MHUF. A HBM-nél ugyanezért a pénzért egy kicsit nagyobb (600mm helyett 900mm) gépet kapsz.
Emlékszik valaki, hogy régen, mondjuk a 80-as években egy hasonló méretű Emco mennyibe került?
Ui: tényleg elképzelhető, hogy itthon (ha a fenti pénzeket és méreteket nézzük, azaz nem több tonnás) a legjobb választás egy jó állapotú E3N, de hát azokat már nem gyártják és fogy.
Lényeg, hogy 500Ft-ért nem lehet olyan gépet venni sehogysem, ami "azonnal munkára fogható".

szabad paraszt

esztergályuk = esztergájuk
nagyon bocs

RJancsi

"vezérorsón végigfut egy horony, így egyben vezérorsó is" [#nyes] Gondolom az egyik "vonó"-orsó akart lenni.

Lacibácsi

"a legjobb választás egy jó állapotú E3N"   Egyetértek!

A nyolcvanas évek legvégén vagy a kilencvenes évek legelején a  BNV-n kiállított még a SZIM. Néztük az E3N-t vágyakozva, akkor mondták hogy 400ezer forint. Kerestünk vagy 6500 forintot akkoriban. Na ez kb 60 havi fizetés[#circling]
Ha most veszünk 60 havi bért,  mondjuk 15millió lenne az új E3N. Tudom hogy nehéz pontosan arányítani, de a nagyságrend látszik. A termelőeszköz mindig drága volt.

A tömeges felszámolások rég megszűntek, a nem kínai új gép magán embernek megfizethetetlen.

Az E3N edzett ágyas, NN görgőscsapágyas főorsó, hossznóniusz,tudja vágni a 19 menetet 1 zoolban,széles fordulatszám tartomány, finoman kezelhető előtolás kapcsoló, rengeteg tartozék, gyors patronbehúzó, magassági szán, gömbesztergáló, késkiemelős menetvágó késtartó, kúpvonalzó, fék,stb...

Nagy átmérőkre nem annyira való, de ha nem sietünk elboldogul.

Néha hirdetnek ezekből egészen újszerű gépeket is, azt gondolom érdemes lecsapni rá akinek a lehetősége engedi, és ipari gépet szeretne hosszú távra. Alkatrész is előfordul hozzá, mivel magyar gép.

Szalai György

Látszik a fotókból, hogy ahol működési szempont nem indokolta, ott hozzá sem nyúltak  a durva öntvény felülethez, öntési sorjához.
A mai ipari kategóriás gépeken jellemző-e, hogy az öntvényt igényesre munkálják ott is, ahol nincs illesztési funkciója?
A régi gyártású, nagy nevű gépeknél adott ilyesmire a készítő?
Vagy csak a svájci órákra jellemző, hogy ott is igényes, ahol nem mindig látszik?

Szalai György

Elő is vettem a következőt. Ennek sincs baja, csak retkes és csúnya.
Sajnos a tengelyanya kisebb méretű, mint az előzőben volt, igy hétfőn mehetek vissza a SZÖGKER-be, kisebb körmöskulcsokat venni.
Megfoghatatlan. [#nemtudom]

svejk

"A főorsóház öntvényén tonnaszám a rajtamaradt és lefestett homok."

A múltkor raktam össze egy magyar FPa asztali gépet.
Dettó, de itt még mindenütt le sem volt rendesen festve belülről.
Néhol, a zegzugosabb helyeken 4-5 mm vastagon volt rajta a megkövesedett homok.
Cirka egy jó nagy marékkal kijött belőle.

svejk

Talán kivetették veled a múltévi bentragadt szabijaidat? :)

Szalai György

h834gd4mi

Készünek a géptáblák az E2N-re.
Ha már felújítás ez is ráfér...:)

Bicska

Menő [#eljen][#eljen] Végül maratásos technika?

Szalai György

Hát ez gyári minőségnek néz ki. [#taps]

h834gd4mi

Szitanyomás 2 komponensű festékkel.