Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

svejk

És mekkora a fogasléc osztóköre? [#kacsint]

(amúgy is nem egyszerűbb két fogaskerék estén is azt deklarálni, hogy az áttétel a fogak számával arányos?)

hostya

"És ezáltal lehet 30mm-es hossznóniuszt alkalmazni."

De ez a valóságban NEM így van..[#ejnye1]

- Akkor lenne igaz az állításod ha a "hossznóniusz/skála a fogasléchez kapcsolódó fogaskerék tengelyén lenne, -de nem ott van- hanem a kézikerék tengelyén.. (kép1)

Az E3N gépkönyv kinematikai rajza alapján kiszámítható hogy a kézikerék egy(1) körülfordulásakor hány millimétert mozdul a hosszán.(kép2)
Az is kiderül a rajzról, hogy a fogasléc és a hozzá kapcsolódó fogaskerék is szabványos 1,5 modulú..

Azért hogy legyen egy kis feladvány is...

-A kézikerék egy(1) körülfordulásakor hány millimétert mozdul a hosszán?
(Nem kerek érték lesz az eredmény, de az eltérés elhanyagolható a hosszán esetén...)

xg2w6ib9x

Jó estét!

Egy kérdéssel fordulnék a tanult gépész kollégákhoz:
Tisztítás, illetve karbantartás céljából szétszedtem az esztergám szegnyergét. A szegnyereg talpának felső részén van 14 zsákfurat, amiből 4 be van szegecselve. A másik 10 nyitott, csak szutyok van bennük. A furatok be vannak süllyesztve, de menet egyikben sincs.
Mi a célja ezeknek a furatoknak?
Valahol olvastam olyasmit, hogy esetlegesen beszorult forgácsok befogadása lehet a céljuk, de akkor meg az a 4 miért van beszegecselve?
Furdal a kíváncsiság...

Lacibácsi

Igazad van, elkerülte a figyelmemet hogy van az a 73/31  fogaskerék pár, csak az osztókörre koncentráltam. Pedig megnézhettem volna a gépkönyvben[#wow3]
30,017 mm az egy fordulatra eső út, ha normál fogazatú a 15 fogú kerék. Ez nem számottevő.
Megmérem majd ha lesz időm hogy mennyi a valós elmozdulás.

Van egy új 15 fogú kerekem, akitől vettem jó régen,(ő köszörülte az E3N kerekeit a gyárban) mintha azt mondta volna hogy pontosan ki van küszöbölve az eltérés profil eltolással.Meg kéne mérni ezt az új kereket, bár a gépkönyvben nincs megjegyzés a profileltolásra vonatkozóan.

TROMF22

Arra tippelek, hogy valamelyik korábbi tulajdonos magasítást készített elő. Ezeknél a furatoknál (menetelés után) rögzítette volna a közbetét lapot. Aztán a projekt befejezetlen maradt ...

000000000

Nem értem a profiletolás hatását. Szvsz a 15 fogú kerék amíg kapcsolódik addig egy körül fordulásra mindig 15 foggal tolja el a lécet, függetlenül a léc és a tengely távolságától, vagy akár a profil alakjától. Jól gondolom?

xg2w6ib9x

Köszönöm Ferenc!

Van ebben logika.
Végül is a gép koránál fogva lehetett korábban jó néhány tulaja.
Sajnos volt olyan is, aki a kalapálásban látta a megoldást a problémákra.[#szomoru1]
Amit lehet azért megpróbálom a lehetőségeimhez mérten rendbe rakni.
Köszi a válaszodat, szép napot kívánok!

Üdv: István

svejk

frob

Valakinek ismerős a gép hogy MAHO 700C
tudom hogy sk40 kúp jár bele, de milyen megfogó gomba, olyan sok van belőle... :(

ha valaki használ ilyen gépet bármi információ jól jöhet!
úgy hogy ne tartsa magában :)
köszi!

R.

7ng7ui4ik

Rákosi M1 marógéphez valakinek van esetleg a kúpfogaskerékpárról rajza?

ywathzay

A tiedben sérült? Egyenesfogú?

7ng7ui4ik

Igen az enyémben sérült.
Egyenes fogú van most az enyémben, de eredetileg ívelt fogazású.

ywathzay

A most benn lévő alapján ha mindenáron ívelt fogú kell, akkor nézz szét itt hátha van közte megfelelő. Kéreg edzeni kell a fogakat, és használod amíg tudod. Nem biztos hogy sokkal halkabb lesz. Ha működik  az egyenesfogú kerekekkel, akkor használd így. Egyedileg legyártatni lehet többe fog kerülni, mint amennyiért a gépet vetted.

LakEl

Szia, nekem most van szétszedve a vertikálfej, a gép oldali bronzból van és le volt törve két-három fogból és azt felraktam AWI-val. Ívelt fogazású 1:1 hajtás 21-21 fog a Powerbelt katalógusa alapján a méreteket összehasonlítva 4-es modul, a katalógusba szereplő legközelebbi méret 20-20 fog 4.5 modul, ennek  átmérő mérete 3mm-el kisebb mint a gépembe lévő

Csuhás

3mm-el nem lőnek nyulat, mivel derékszög hajtás, így elég két hézagoló gyűrű, és használhatod azt a kereket.