Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

4d52ifwte

Milyen gránitlapod van, hogy tört a széle?

Virbo

Valami mérőgép alap volt. Van egy sértetlen is, de ezt könyebb mozgatni. [#vigyor]
Ahogy nézegettem geometriában nem roszabb mint a sértetlen. Még a törésnél sem.

Csuhás

Elkészült a saját változatom a csörömpölő fogaskerekek kiváltására, metrikus 5mm szíjjal. Felhasznált anyagok 3db 24 fogú, egy 60, és egy 48 fogú bordás kerék és három szíj 370, 400, és 425mm Ezekkel tudja az összes metrikus menetet, ha pedig valami egzotikus kell akkor mehet vissza a cserekerék.

Csuhás

Sokat elmélkedtem a szerszámköszörűm asztalának javításán. A probléma az volt hogy az évtizedek alatt a golyók íves árkot koptattak a sínek felületébe, így az asztal középen 0.07mm volt lentebb mint a széleken. Jó sok fejtörés után, miután nem tudtam a síneket kiszerelni végül is a görgős átalakítást választottam. A görgők jórészt a sín érintetlen részén futnak, így visszaáll az eredeti geometria. Sajnos a sín kialakítása miatt csak erősen letört sarkú görgőket lehetett használni. Ilyen persze nem kapható, így edzett lineáris tengelyből szabdaltam le, esztergáltam, majd a megmunkált felületeket átköszörültem. Készült egy pár görgő vezető műanyagból, illetve az asztal mozgató fogasléc alá került 0.6-os lemez mert ennyivel került magasabbra az asztal. Most készültem el vele, az első futólagos mérések alapján lényegesen pontosabb lett a mozgás. Annak ellenére hogy a görgők vonal mentén érintkeznek, illetve darabra is többet raktam be a mozgatás nem igényel érezhetően nagyobb erőt.

ywathzay

Hogy te milyen ügyes vagy![#taps]
A szán milyen felülettel tud felfeküdni erre a fura sínre?

Csuhás

Itt az oldal közepén láthatod egy nagyon hasonló gép csapágyazását. Két pár "V" alakú sín között golyósor vezeti az asztalt vízszintesen. Ezeket a golyókat cseréltem görgőre.

6rk75uezn

Szép munka!
Talán a gyárban is ezt a verziót kellett volna válaaztani akkor nem lett volna ennyire kopott.

mdani2

Szuper lett. Én az enyémen még nem mértem a kopásokat, de szépen lassan kezd összeállni a gép. Már szinte minden a helyén van. Ami még hiányzik az a motor visszaépítés, elektromos rendszer átvizsgálás és a legnagyobb fejfájás a főorsó újraépítése. Sajnos ezzel beszívtam és nem tudom én megcsinálni. Szétszedésnél kiderült, hogy normál acélkosaras csapágyak vannak benne, amik tele voltak pumpálva zsírral. Ez szépen meg is égett. Ez még nem lett volna gond, mert amúgy is tervben volt a csapágycsere... Viszont hiányzik két távtartó gyűrű a csapágyak közül, az egyik oldal csapágyház meg lett perselyezve, de a furat túl szorosra lett köszörülve és nem tud szabadon mozogni benne a csapágy külső gyűrűje. Ez pedig a rugó előfeszítés miatt nélkülözhetetlen. Közben meg kiderült, hogy valami a tengellyel is történt, mert mind a két oldalon egy századdal erősebb a csapágy felület. Szóval elvittem egy céghez, aki ezt fel tudná nekem újítani, de nem lesz olcsó mulatság. Közben meg találtam "new old stock" komplett főorsót Ukrajnában valami csere-bere oldalon. Azt ígérte a faszi, hogy elküldi. Remélem nem ver át. :) Az sokat segítene a helyzeten, szóval megkockáztattam a bizniszt.

Aztán ez sajnos még édes kevés. A köszörűkő kiegyensúlyozásról is gondoskodnom kell majd, amihez még semmim sincs. Kellene hozzá egy kiegyensúlyozó állván, ami hiányzik és egy kiegyensúlyozó tengely, amivel a kőagyat fel tudom fogni. írtam már a gyártónak, mert a cég még létezik Fehéroroszországban, de csak annyit írtak, hogy megnézik, de már egy ideje semmi. Ezt a 90-es évek óta nem gyártják és az újabb modellnek már más a kő felfogatása. Hátha van nekik még valahol a raktár mélyén. Ha nincs akkor egy ilyet is kell majd gyártatnom. Szóval nem unatkozom ezzel a géppel. Jó lenne, ha már készen lenne. Igaz a tartozékok felújításának még neki se álltam. Azokkal is elleszek egy darabig.
 Neked milyen készülékeid vannak hozzá? Ehhez az orosz géphez rengeteg tartozék volt.

mdani2

Érdekes. Esetleg még azt meg tudnád csinálni, hogy felteszed a lécet a gránitlapra úgy, hogy két párhuzamos hasábon nyugszik. A hántolt felület szembe néz a gránitlappal. Aztán szögtapintós mérőórával végigtapintod. Ez megmutatja, hogy mekkora a különbség a gránitlap és a lécek között.

Virbo

Sajnos az a léc már a gazdájánál van, de esetleg a sajátommal meg tudom nézni. Az az ép gránitomon készült.

Virbo

Elkészült végre egy újabb hosszútávú projektem, egy kicsit nagyobb etalon prizmákhoz.

Lehetne még maszírozni, de ismét sikerült 2-3 ezred mély nyomokat alkotnom és picit vastagabb festékkel megint telibe festi, szóval így marad szerintem... [#nemtudom]

Virbo

Na nem bírtam megállni, de ez mostmár így marad. :)

frob

Sziasztok
hátha valakinek van HUNOR PNC720 kezelő és plc hez valami leírása, egy digép-es élhajlítón van a szerkentyű, jó lenne legalább nagyjából ismerni mit csinál a szerkentyű
A gép jelzése DEZ200SG

Előre is köszönöm!

csakyt

Sziasztok
nem tudom jó helyre írok-e. Remélem igen. keresnék egy olyan szakit, aki a kis házi készítésű esztergámnak a keresztszánját feltudná újítani. Az a hibája, hogy kb fél úttól kezdve, elkezd szorulni, és nagyon nehezen lehet végig vinni a keresztszánon a szánt.
 Van ilyen   szakember itt köztetek aki ezt megtudná csinálni?

mdani2

Szia!

Szerintem elsőnek pucold meg, utána állítsd be az éklécet. Lehet, hogy csak azért szorul, mert a három csavar az oldalán nincs jól beállítva.

Üdv Dani