Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

B.Zoltán

Motoros

Érdemes lenne a yutubra feltenni pár reszelős, kalapálós videót.
Kalapács, "S" betű (ez már ki is ment a fejemből, de most beugrott) meg a többi...kíváncsi lennék, hányan néznék meg.
Máshol a "reszelős" videók azok persze most is mennek, van is igény rá.
 Végül is nincsen semmi gond... reszelnek most is épp eleget az ifjak.[#nyes][#hehe]

ywathzay

Kipróbáltam a hántolást. Ez egy acél próbadarab. Ez volt kéznél. Arról már volt szó, hogy a festékkel óvatosan kell bánni, de milyen vékony az a  festékréteg amelyik a valós képet mutatja? Már az első réteg is vékony volt, a többi, kép fokozatosan, a festék fogyásával készült, ugyanarról a munkadarabról.

KoLa

A 'rablóvágó', az megvan Neked!? ez is egy trükkös szerszám.

Vetesi75

Az a "kétélű" vágó, ami szorosan egymás mellé fúrt furatok közötti falak átvágására szolgál?

D.Laci

ra8nsmk6w

KoLa

Hát' ez attól függ hol vannak azok a furatok.
Nem igazán erre való!

KoLa

Bingó!
Úgy néz ki mint egy leszúrókés!
Kalapáccsal kell ütögetni, általában vékony lemezeket lehet vele vágni.

Csuhás

Egyszer 40-es fél négyzetméteres kor lemezbe kellett alakos kivágásokat gyártani. Akkor készítettem dupla hegyű pontozót amivel gyöngyfuratsort lehetett kijelölni, majd 8-as furatokkal végigfúrtuk, azután többféle vágót kipróbálva végül egy nyolcas ezüstacélra melegen kovácsoltunk egy orrot. Megköszörülve ha beillesztettük egy furatba akkor az orr átért a szomszédos furatba. Maga az orr kb 3 mm széles volt. Ezt a szerszámot átkalapálva a furatokon, szépen egybenyíltak a furatok. Végül ment az egész marógépre a pontos besimításra. Valószínűleg ma már vannak olyan merev cnc gépek és keményfém szerszámok hogy nem kellene ilyen bűvészkedés.

KoLa

Hát ez szép! [#eljen]
Nálam a rablóvágó, úgy épült be az agyamba,hogy, egy hordó szerű lemezbe,ami elég vékony és elég merev, a palástfelületén alakos ablakot lehet vele kivágni, előfúrás nélkül.
3-4 mm es csíkot tol ki a lemezből amerre irányítom.

Amit írtál a kontúr körbefúrással kapcsolatban arra nekem is volt egy megoldásom annó, csak nem hidegvágóval.
Készítettem egy fúrósablont, leedzve, amin két furat volt egymás mellett érintőn! ezzel körbe lehetett nagyolni a kontúrt,mindíg stiftelve az előző furatba, és már nem volt nehéz kiütni a belsőt.
Ezek a régi technikák már kihalnak, de nem bonyolultak, elég lenne egyszer látnia az ifjú mestereknek, ahhoz hogy, amikor kell előkapják a YT-ról.

jani300

"dupla hegyű pontozó"
Hát csak hallottam valami újat :)
Már értem is a használatát , csak úgy kézből fúrtam a lyukakat eddig .

dtb

A kalapács, a fűrészkeret, a csőbilincs, és az S betűhöz én még hozzá raknám az "ÉMÁSZ"-lakatot is :-) :-) :-)
Nekünk voltak olyan "jó fej" oktatóink, hogy rászánták a hétvégéjüket, hogy az összes nyers kalapács vasat beedzették, nehogy már elreszeljük a méretet :-)

Virbo

Milyen mélyek a hántolási árkok?

Az a baj a festék vastagsággal, hogy nem lehet egzaktul meghatározni szerintem.

Festéktől függően, szerintem egy egyenletes fél-egy százados hántolt foltos felületnek le kéne tapadnia az etalonon.
Én úgy szoktam hogy az eloszlatott festéken végighúzva a tenyerem minimálisan fogja meg a kezem és a festéken csak éppen látszódjon hogy átsimítottam a kezemmel. Ezen festek. Utána sárga festékkel lekent, majd jó alaposan ledörzsölt (utána szinte nem is szinezi a kezem) felületre rányomom és azon átdörzsölöm. Ekkor egész jól látható kontúrt kapnak a fogáspontok.
De én sajnos még mindig nem nyomom neki eléggé és túl sekélyek az árkaim. Igaz nagyrészt etlonokat hántolok ott meg talán jobb is. [#rolleyes]

Motoros

A duplakirneres vagy duplapontozós technikánál célszerű minél kisebb átmérőjű fúrót használni, hogy a bonyolultabb alakzatot is minél jobban le lehessen követni, és a reszelési idő is rövidül. Az én megoldásom roppant egyszerű ..két darab edzett köszörült 4 mm átmérőjű kúpozott (90 fok) lyukasztótüske "szigszalaggal " egymáshoz rögzítve.
Az elkészült pontsort utána 3.8...3.9 mm fúróval kifúrkálom és a bentmaradt darab "sok esetben" egy kalapácsütésre kiesik a vékony hártyafal miatt.
A CNC világában is van jelentősége --szerintem-- mert ha a gép gyenge az acél marására akkor a pontsor kijelölésére ...központfúrózásra még jó lehet..elmarad a kézi pontozás.
A pontsor G kód generálásához több program is alkalmas de sokszor kézzel is be kell avatkozni, a záródásnál lesz hiba, de belefér.
Mindezekhez persze alap egy jó kis asztali fúrógép, és gépi élezésű fúró..keresztél kiszedve.