Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

csakyt

meg van tisztítva. Kopás végett szorul meg a sín közepétől. Alaphelyzetben amikor az éklécet beállítom, akkor az elejénél még jó, de a közepe körűl elkezd szorulni. Ha a másik végénél állítom be passzosra az éket, akkor ha a kezdő pozíciba hozom vissza a késszánt, akkor meg lötyög. . Olyan valakit keresnék, aki ezt nekem normálisan síkba tudná köszörülni, illetve feljavítani, hogy mindenhol egyenletes legyen.  A képen látható összerakott állapotban ettől a pozíciótól kezd el szorulni. Ha kiveszem az orsót és csak simán kézzel akarom tólni, akkor is. Így biztosan nem az orsó hibája okozza, hanem kopás.

Csuhás

Ha nem sürgős, hanem egy két hét belefér akkor hozd ki a szánt Fótra és megigazítom neked.

csakyt

nagyon köszönöm Élek a lehetőséggel. nem sűrgős, mert hobby célra használom.

Csuhás

Elgondolkoztam mi a különbség a profi és a hobby fémfaragó között. Azt hiszem egy profi nem foglalkozott volna a törött orsó takaró kupakkal, tudta volna, hogy ott óvatosan kell nyúlkálni, és kész. A hobby forgácsoló pedig két délutánt rászánva egy méh telepi alu karikából, egy szintén telepi szétvágott szivarköszörű befenekelt csapágyházából készít egy géphez illő kupakot..

KoLa

Van még egy különbség, mester![#eljen]
A faragás szót is csak a hobbisták használják!
Fémiparban ez nem szokás, én még sosem hallottam ezt senkitől, a műhelyekben, ahol már megfordultam!

jani300

Faragás ..
Szerintem használatos elnevezés a fémiparban .
Laposvágóval szokás kézzel faragni az anyagot ,lakatosiparban ,én ezt még tanultam
Hegesztésnél is szokás győkfaragásnak nevezni a gépi munkát .
Fémfűrészt , laposvágót ugyan manapság nem igen használják ,de sokszor azért nem gazdaságtalan .
Csak úgy megjegyeztem , mint egy megemlíteni való kihalt módszert :)   [#wave]

Csuhás

Anno tartottam erre egy precízen kihézagolt satut síkba köszörült jól illeszkedő pofákkal. Volt hozzá hss hasábból köszörült vágó. Így apró lemez dolgokat lehetett faragni, úgy hogy szinte félbe vághattad az előrajzolás vonalát. Gyorsabb és pontosabb volt mint a reszelés.

KoLa

Ezt a laposvágós "faragást" ami inkább, vágás vagy, nyírás, én már el is felejtettem, pedig anno a 70-es évek végén még sokat használtam! mint ahogy Csuhás is írta.
Persze a reszelésnél azé' nem pontosabb!
Mostmár van fémipari 90 fokos szalagfúrész, ezzel a legtöbb alakzatot ki tudom vágni, van lézervágó, és nem is folytatom.
Lehet kéne ilyen videókat feltenni a YT-ra ahol ezt bemutatnánk!
Nehogy kihaljon a józan ész!

ra8nsmk6w

Ablakot nem tudsz vágni! és még sorolhatnám,
A Csuhás által közölt satu és vágó segitségével percek alatt lehet pl  egy műszer keretet csinálni ami elég kényes munka 1mm saválló lemezből. Mindezt úgy, hogy ne vetemedjen csavarodjon az anyag.
Tény, hogy az ilyen jellegű munkákhoz már nagyon komoly alázat kell, hogy a munkán látni lehessen a helyes munka módszer választását

KoLa

Ez, az a módszer nem?!hogy,rárajzoljuk a lemezre a kivágandó részt és úgy fogjuk be a satunkba hogy ez a vonal a satupofa szintjén egybeesik! aztán vágóval áttoljuk a túloldalra, derékszögű sarkoknál itt is illik befúrni, mert különben feszültséget kelt az anyagban...és vetemedik.
A lérervágásnál ez nincs!
Szalagfűrésszel meg csak külső kontúrt lehet.

Az én alázatom, mindíg az elkészítés módja!
Első a gép, ami adva van, és ezen kell megoldanod, választás nincs, a munkadarabok jönnek-mennek...

ra8nsmk6w

Ezzel én is igy vagyok!
A körülményeim kicsit mások és nagyon sok minden félével foglakozom. Sok esetben a reszelő a választott szerszám.[#nevetes1]

Motoros

Igen van egy legalább 150 éves módszer amikor még nem volt sem cnc sem huzal sem semmi csak  pár fajta reszelő meg fúró és mégis megoldották a szinte tetszőleges külső-belső alakzatok megmunkálását akár 20..30 mm vastag vasanyagban is.
Ja még kelletett hozzá a rajztű, raporterkészlet, kaloda, meg dupla kirner... idő...na meg kis szakmai gyakorlat.
Az eredmény tized mm pontos volt vagy az alatt.

jani300

Örülök hogy volt valami részem ennek a néhány hozzászólásnak az elindításában , ebben a flexülős világban :)
Mi még úgy kezdtük a levélnehezéket hogy kaptunk egy darab kazánlemezt és elsőnek egy karreszelőt :)
Gondolom erre mostanság sem idő sem igény nincsen .

TBS-TEAM

Az 500g kalapács készítés nagy élmény volt. [#vigyor0]
Két hét küzdelem a vassal. [#kacsint]
József

PSoft

Fűrészkeret...csőbilincs..."S" betű kalapálás...meg még, nem is tudom már micsoda.
Mind-mind, szép és nem utolsó sorban -az évtizedek alatt- hasznosnak bizonyuló emlékek.