Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

s2k5ycubj

Láttam és tudom milyen szívás. Most olyan pwm-es ledtápot csinálok ami 13-15khz-en megy áramot limitál teljesítményt szabályoz és még most jön hozzá a változtatható intenzitású 10-30hz közötti pulzálás. Mindez stabilan és zavarmentesen,és ha ez megvan processzor vezérelhetően. Mire ez sikerül a maradék hajam is kiőszül az biztos... Ez már közel áll a frekiváltóhoz,de ez még csak egy fázis tudom. Azért neked írtam,mert te kínlódtál a méréssel,nyilván más kérésére. És az írásaidból az is kiderült számomra,hogy nem vagy már gyenge kezdő az elektronikában sem.

s2k5ycubj

Csak nem ilyen női munkára gondolsz:

svejk

Ha nem is gyenge kezdő, de sajnos csak törekvő amatőr vagyok :((

br88fua

Szia!

A végén DC fékes. A fékellenállás a nagyobb fordulaton még nincs beépítve így max 3000!sec-el tudom lassítani, mert különben úgy megugrik a buszfeszültségem, hogy csattannak az IGBT-k. Ha lesz benne, akkor minden bizonnyal 3000 felett is mint a villám. Amúgy én 16kHz-n és SV PWM-et használok. Gondolkodok azon, hogy kivigyem e a kütyüt majd a találkozóra, de addig még sok víz lefolyik a Dunán. A méréseket meg majd ha lesz időm elvégzem. Bár jobban örülnék egy értelmes lakatfogónak.

s2k5ycubj

Használj inkább profi(bontott) impulzus trafót,elég sok készülékben használják már. Csak pár forrasztás...

keri

Érdekes megoldások, ez a theremin érzékelő ha jól sejtem, ami valóban nagyon érzékeny tud lenni, de ennyire nem bonyolítanám.
Magnónál tapasztaltam régebben, hogy a szalag akusztikus rezgése kényelmes megjelenik a kiadott hangon, pedig ott sincs mm-es elmozdulás.
De gondolj csak a dinamikus mikrofonra, az sem mozog látható mértékben. Mikrofon előerősítőt nem gond összeraknom, tehát gondolom ezt is meg tudom oldani.

Én pont az ilyen akusztikus rezgéseket szeretném látni. Mert statikusan ki tudom órázni az ütést de nagy fordulaton ki tudja hogy rezonál. Magnófejre azért gondoltam, mert a kicsi légrés miatt érzékeny az elmozdulásra, ha közel rakom.

keri

Valamelyik fiókomban még van is egy ilyen teszter összerakva, de már olyan régen építettem hogy a sok lom között esélytelen megtalálnió :D

De a Mach3 illesztést úgy is meg kell csinálnom, és az sem sokkal bonyolultabb. Bár valószínűleg egy PIC-et programozok fel, de 555-el is meg lehetne oldani.

Szalai György

Nem tudtam, hogy mi a Theremin, de most elolvastam a Wiki-ben.
És kiderült, hogy az érdekes hangszer, amit 1978-ban épített egy kollégám zsebrádió alkatrészekből.
A méréseddel kapcsolatban nem erre gondoltam, de jó volt most visszaemlékezni.
Kíváncsi vagyok sikerül-e elmozdulást detektálnod a magnófejjel.
Jut eszembe, a törlőfejben mágnes mag van nem? Majdnem olyan mint egy gitár hangszedő?

svejk

Működik a magnófejes, a gyáriban is van olyan elvű.

svejk

Hát akkor megy ez neked!
Ezek után nem is értem azokat az első bugyuta kérdéseket...

Mint látod háromból 2 kielégítő értéket mutatott.

De ha már ilyen jól megy neked ez a programozás akkor belerakhatnál egy árammmérőt is. :))

A feszültséget mindig ismered, hiszen Te állítod be.

keri

Igaz, most én is elolvastam a wikit tényleg nem ugyan az az elv, mert amit te linkeltél csak a csatolás szorosságát méri, illetve a jelek arányát, a thereminnél meg egy nyílt rezgőkört hangol az idegen tárgy és az alap oszcillátorhoz nézi a fázishibát, ezzel pedig szuper érzékeny detektálást tesz lehetővé.

Én úgy tudom a régebbi törlőfejek voltak csak mágnesesek, de aztán rájöttek, hogy sokkal hatékonyabban lehet lemágnesezni,  lassan csökkenő amplitúdójú váltakozó mágneses mezővel, mert a remanens mágnesesség mindig egyre kisebb lesz a polaritás váltás miatt, így gyakorlatilag nullára le tudták mágnesezni a szalagot, ami a következő hangfelvétel dinamikáját jelentősen javította.

De én már nem láttam állandó mágneses törlőfejet, pedig van még Tesla B100-as magnóm is :)

br88fua

Szia!
Vicces, de az árammérő rész nem is olyan egyszerű. Egyrészt leválasztott kell, másrészt nem mindegy, hogy mikor veszem a mintát. És olcsó kell legyen. Vannak nagyon jó analóg optós leválasztók direkt erre a célra, de 2000...3000 HUF + ÁFa és legalább 3 kellene. Jó esetben 5. Ubusz, I1, I2, I3 Iössz. A bugyuta kérdések abból adódtak, hogy nem volt mihez viszonyítanom, hogy jó e amit csináltam. Valamint kb akkor kezdtem beállítani és megcsinálni megcsináltam, de, hogy mik a jó paraméterek, hol mit kellene mérni. Na azt nem tudtam.

VighLajos

Van egy "családi" Mambo M5a csöves magnónk, abban is váltóáramú törlőfej van. 1971-ben kaptuk, mint "levetett", elavult szerkezetet.

VighLajos

De ez már ismét eltávolodás a topic témájától.
[#falbav]

000000000

Pl. az nem értem, hogy a vezérlődben nyilván van áramkorlátozás. Ott akkor mire állítottad a védelmet? Csak úgy saccra? Az ottani figyelő ellenállás pedig némi RC szűrés után egészen használható motor árammal arányos adatot szolgáltat a külső méréshez, akkor miért nem azt méricskélted? Na mindegy, a lényeg, hogy Neked jó ez az egész, és megfelel a céljaidra.