Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

keri

Főleg azért mert ilyet lehet kapni.
Azért van hosszan felezve, mert reliefek esetén, főleg puha anyagban mehet ilyen mély fogással. De kaptam szimmetrikus tűket is. Még nem próbáltam, mert most az alacsony fordulatu motorral szórakozok. Fogaskerék maráshoz az kell.

keri

Szalai György

Csak egy vélemény: Szerintem meg, még többel is.
A rezonanciával sajnos együtt kell élni, mert meg nem szüntethető. De lehet törekedni a minimálisan ártó rezgésre, ha tudja az ember, hogy mi miért van.
Szerintem, a szerszám kiegyensúlyozatlansága csak az egyik összetevője a rezonanciának.
A másik a szakaszos forgácsleválasztás miatt keletkező, periodikusan változó nagyságú forgácsoló erő.
Ezek egymással kölcsönhatva, egymást erősítve eredményezik a szerszám károsodását.
Használhatnál tökéletesen kiegyensúlyozott szerszámot is, de marás közben rezgés akkor is marad.
A rezgés frekvenciáját érdemes minél magasabbra feltornászni, az amplitúdóját meg alacsonyan tartani, főleg törékeny, keményfém szerszám használatakor.
Ez annyit tesz, hogy a fordulatszám minél magasabb, a forgácsoló erő meg minél kisebb legyen. A minimál kenés sokat segít.
És ha nem kell, akkor ne használj hosszan kilógó, hosszan élezett és feleslegesen alacsony (30fok) csúcsszögű szerszámot, mert nincs semmi előnye, csak hátránya.
Szerintem.

000000000

Nem írtál előtolási sebességet, enélkül nem lehet semmit számolni. Tegyük fel, 60 mm/min az előtolás. A márvány, szerszám konkrét típusa se ismert, így pontosan nem nagyon lehet számolni.
A legkedvezőtlenebb esetre 600 W jön ki, de akár a fele, három negyede is elég lehet is.

svejk

Valóban... [#falbav]   1200 mm/min az előtolás, és kijavítottak nem 120, hanem 125 mm-es a tárcsa.
Mindenesetre a 600 W jóval alatt van amit tudnia kell a motornak.

A probléma több hónappal ezelőtt kezdődött nekik. Csapágyat cseréltek, aztán rosszul rakták össze, megint csapágyat cseréltek.
megint bejött nekik egy baki megint cseréltek (sejthető, hogy nem 2 Ft egy ilyen motorhoz a csapágygarnitúra)

Három hónap elteltével a motor mechanikusan már jó, de a resolver pozícíója szerintem a homályba veszett.
De állítólag csak egyféleképpen lehet összerakni.
A resolver külső mérőszközökkel mérve működőképes, de a vezérlő is tilt szakadás vagy zárlat esetén)
Én mostanság már nem hiszek semmiben, sokszor már magamban sem. :(

Ezen a gépen van a Spindax vezérlő, amit kerestem a múltkor a frekiváltó topicban. Ott le van írva van egy metódus a resolver és a motor összehangolására, de a leírt formában nem működik.
(ezért kerestem volna hozzáértő személyt. A szakszervíz állítólag már nézte, szerintük a resolver csak a szerszámcsre pozíciót határozza meg, de ez biztos nem igaz, mert kissé terhelve vagy fordítva bekötve a resolvert megváltozik a motor áramfelvétele, tehát menet közben is benne van a visszacsatoló körben. No meg nem is lehet U/f karakterisztikát állítani)

A motor tekercselését, forgórészét két független helyen is jónak nyilvánították.

Most a motor üresjárati áramfelvétel 1000-en 10A, 17000-en visszamegy 5 A köré.
4800-as fordulaton az üresjárat 8 A de az említett megmunkáláskor felmegy 17A fölé és letilt a vezérlő.

Így még mindig keresném azon szakembert aki ért ezekhez a Spindax vezérlőkhöz!

Ha lenne kéznél egy ekkora vectoros frekiváltóm kipróbálnám, de most pont nincs. Akár le is lehetne cserélni az eredetit, mert a szerszámcserélő részét nem használják, tehát nincs szükség a pozícióban való megállásra.

Lőrincz Tibor

Keresek céget, vagy vállalkozást aki fel tud újítani KP100-01 palásköszörű fortunát számlával garanciával. Az is megfelel, ha új fortunát ad.
Kérem,hogy akinek van javaslata írja meg magánban.
Köszönöm.

000000000

privátban ment egy elérhetőséget!
üdv;
csaba

br88fua

svejk!
Nem lehet, hogy a hajtás mérő ellenállásai elöregedtek? Megnőtt az értékük és így hamarabb letilt? Vagy száradnak a puffer kondik. Ebben az esetben a táp jobban hullámzik nagyobb teljesítménynél és fesz csökenés miatt tilt le. Ez az első 2 ok. Tapasztalatból mondom.

svejk

Bármi lehet, de papíron 17 A-t tud a frekiváltó, mérve 20 A-ig felmegy terheléskor és pár másodperc múlva leáll.
Tehát vagy tényleg nem is kell ezzel a szerszámmal tudnia ezt, vagy a frekiváltó hülye és feleslegesen pumpálja az áramot a motorba.

br88fua

Szia svejk!

Nos a pár mp-s letiltás még és a 20A azt jelenti, hogy a bemeneti puffer szárad. Kell bele tenni vagy cserélni. Az enyém is sokkal jobb lett miután négyszeresére cseréltem ki. Ugyanis, ha méred a DC-t, akkor nagy áramnál erőssen hullámzik. A táp a fesz függvényében rászabályoz a motorra és, ha éppen a hullám alját méri, akkor jelentősen. Így lehet nagyobb az áramfelvétel amit a túlterhelés védelem letilt.

svejk

Köszönöm a tanácsokat, ilyen hibákkal én is találkoztam már, de gyanús, hogy itt másról lesz szó.
(lásd #5371)

000000000

Hali! Azt szeretném kérdezni, hogy egy ilyen mocinál meg lehet oldani a menetfúrást(azaz az orientálást)?

http://www.ebay.com/itm/CNC-ER16-80MM-1-5KW-WATER-COOLED-SPINDLE-MOTOR-TOP-QUALITY-/260995016651?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cc483e7cb" TARGET=_fnew>Marómotor

ksjus5vax

Sziasztok.
Egy olyan problémám van hogy nem tudom beazonosítani ezt a patront valaki nem tudja milyen fajta ez ? ER 20 as bele megy csak nem jó a kúpja kisebb a szöge.  
Válaszotokat és segítségeteket előre is köszönőm.  
http://kepfeltoltes.hu/view/140422/DSCF5147_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

5bzs27u7

Nagyon hasonlít az isel patronhoz.........