Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

000000000

"200watt az semmi valóban."
Tudod van egy lényeges különbség köztünk. Én nagyon tiszteletem a matematikát, sokkal nagyobb alázattal vagyok az ott érvényes axiómákkal, fogalmakkal szemben. Így aztán nekem a semmi az a nulla, neked meg úgy látom +- 200 között bármi az. Jó neked, hogy ilyen egyszerűen, hamisan elintézed magadban a matekot és a tényeket.:)

wcmwugefi

Igen. Én inkább addig marok, amig tiszteled a matematikát... :)

xit3medzv

Ja. Egy akkora marómotor van a gépemen, ami elnyeli az összes káros rezonanciát, mint egy fekete lyuk, csak arra kell ügyelni, hogy előre ne döntse fel a vázat. :) :) Nem túl szinergikus viszont az tény.

000000000

Ezt is jól legegyszerűsítetted, eszedbe se jut az a verzió, amikor a kettő (marás és matek tisztelet) együtt is jelen lehet egy ember gondolkodás módjában.
Mellesleg neked kézzel reszelni kellene egy acél kalapácsot (valamikor ezt még én is megtettem egy gépészti középiskolában), ez az első lépés lenne az 1 W forgácsolási teljesítmény gyakorlati tisztelet megadás felé számodra.

PSoft

A franc tudja már,de én valahogy másképp emlékszem.

Én,úgy emlékszem hogy....
Engem,fűrészelni,fúrni,reszelni tanított az a kalapács.:)
A W-ok "tisztelete"....szóba se került,sem tanár,sem diák szinten.
(sőt,a készülgető kalapácstól sem hallottam ilyen megnyilatkozást,hogy...'tiszteld a Wattokat!'):)
Igaz hogy 'anno,én csak egy "mezei" szakmunkásképzőbe tanultam a szakmát.:)

ra8nsmk6w

Ma épp volt egy ilyen munkám. Nem szokásom, de most megmértem mindent és készitettem képeket is.
8mm acéllemezbe kellett 110mm kör kivágást késziteni.
18 fok C mühely hömérséklet.
5mm maró átmérő 3élű.
5000n\min 130mm\min.
1.1A áramfelvétel.
41 néhány perc.
A munka végeztével a marómotor hőmérséglete elérte a 22 Fok C. Tehát itt szó sincs mühelyfütésről. Ezt a munkát a linkelt kefés motorokkal csak komoly gyötrelem árán lehet megcsinálni. (kipróbáltam)

000000000

Na mindjárt rendet teszek itt a forgácsolási tapasztalat és az elmélet között, hiszen a kettőnek egyezni kell. Fogásmélység mekkora volt?

000000000

Valóban nem fűti a világot, de azért ebből az is látszik, hogy az üresjárási áramfelvételen kívül, ami kurvajó cosfível is térsul, más nem történik.
Ha annak a motornak egy kicsit is dolgoznia kéne, akkor nem csak a csapágyak surlódási hője melegítette volna fel kőkemény 3 fokkal a motort!

Azért fogadjuk már el azt, hogy a villamos forgógépeknek VAN nem kevés üresjárási teljesítménye is!

Most lehet huroogni, de én még eddig minden feladatot el tudtam végezni a BL modell motorral és egy 15V 5A-es táppal!

1/8-os maróval sokféle anyagban volt már részem, és a motor még nem sírt, hogy nem bírná!

Ja, és a léptetők se 3Nm-esek, hanem NEMA17 0,5Nm!

000000000

Elég baj az neked, ha a mai eszeddel sem tudod összekapcsolni a dolgokat a beírásom kapcsán, és még ennek a csipkelődés jegyében hangot is adsz. Mentségedre legyen mondva, akkor nekem se a W-ok jutottak eszembe reszelés, fúrás, fűrészelés alatt. Közben azóta "szerencsétlenségemre" a tanulmányaim kapcsán engem az összefüggések is érdekelnek, szeretem fejben is lejátszani a történéseket. Kérlek nézd ezt el nekem, hogy számomra picit bonyolultabb, és más a műszaki élet, mint neked, én szeretem tudni a dolgok értelmét, a mi mennyi valós adatok tükrében.

ra8nsmk6w

Azt ugyan nem irtam mert lefelejtettem. 16 fogásból azaz 0.5mm.
Andrásnak!Ac servókat használok. Elfogadom azt amit irtál, de nem egy kategóriáról beszélünk.

ra8nsmk6w

Mint ahogy azt sem irtam, hogy a beállitott 5000n\min-nél az üresjárati áram 0.96A-volt.
A választott 5mm maró nem volt új, de jó állapotban volt és van.  

zotykó

Hello.
Gondolom nem pont erre találtátok ki ezt a topikot amit most kérdezni szeretnék.  
Nem találtam megfelelőbbet.

Szóval egyik cimborám a fejébe vette, hogy vízhűtéses számítógépet szeretne építeni. Ehhez kellene a procira csinálni egy hűtőbordát. Kezdtem is vele próbálkozni, de nem lesz jó mert a 0.8 endmill törik nagyon. A 30fokos 0.4-es gtavírtű éppen bírná, de az meg az oldaldőlése miatt túl ritkán lenne. Az nem lenne hatékony.
Szerintetek létezik olyan kicsi körfűrészlap, amivel lehetne 0.3-0.5 mm széles nútokat marni 3mm mélyen?
Ha valaki tud ebben segíteni kérem írja le.
Köszi.
Teszek be egy képet, hogy mit árulnak a kínaiak. Ilyesmi lenne jó végeredménynek.
(Nem megvenni akarjuk készen. Itt a hobbi a lényeg)http://abload.de/img/120805004e7eo9.jpg" border=0>

sanyi84

Én matekoztam, szóval "gazdaság". 1.3 kW böhöm motor, jó mindenre. Volt előtte mini fúró 125-150 W soros motor. No annak az ára 5-8000 körül van, nálam 80-100 órát ha ment aztán vége. Ilyen a minősége. Ha számolom a 6000 forintot 100 órával az 60 forint óránként. Nagy motor hobbi szinten leterhelve nem eszik 60 forintot. Tény hogy egy 250 W teknomotor ami a legkisebb hozzáférhető volt anno jobb választás lett volna de megint összenézve a két lehetőség árát megintcsak jobban jött ki a böhöm motor , még úgy is sokszorosan jobban hogy csináltattam hozzá egy gázrugót. 1000 óráig talán jó vagyok, aztán a teknomotorban (ami ideális lenne szerintem) kell cserélni csapágyat. A másik út az meg lett volna egy bldc plusz fortuna, nos az géphiány miatt nem járható nálam.

robroy007

15w-os túlterhelt állapotban?

Ez 10% teljesítmény csak, szóval még 90% tartaléka lehetett volna  

3kw-ot is lehet 8-as maróval 90% fölé vinni anélkül hogy nagyon mellé nyúlna az ember  

De ha ennyire elég a pici forgácsoló teljesítmény akkor az ipar miert használ óriás motorokat ? És ott azért a szerszám gyártók határozottan parametrizálják a forgácsolási lehetőségeket

svejk

Az a baj, ezekkel a frekiváltók által kiírt áramértékekkel, hogy nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.
U/f karakterisztika , stb... egyéb tényező.

Én kötelezővé tenném a hobbistáknak a Lidls, Aldis 2-3000 Ft-os valós teljesítménymérő "műszereket" és csak ezen keresztül táplálhatnák a masinájukat. :)
Ezek a tapasztalom szerint kielégítő pontossággal mérnek.