Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

mex

"Van itt egy kis bibi. Ha a marás szükséglete csak 10 W, akkor a 50 W-os marómotor jó csapágyazással éppen olyan felületet eredményez, mint egy 2 kW-os."  
Azért a 2kW forgórész inerciája sokkal nagyobb, és emiatt jobb lehet a felület is...

ra8nsmk6w

Ezzel szemben most 150-200 W-al fűtöttél, aminek hatására a levegő fajhőjét figyelembe véve minden stimmel, mert kb. egy 75 légköbméteres műhely valóban 40 perc alatt fűthető fel így 4 fokkal többre, ha kiszámoljuk ezt.  
Szerencséd van, most hideg van, így ez most még jól jöhet, mert nem kellett befűtened.:)  
Ezt nem olvashattad! esetleg szeretted volna.
A motor hőmérséklet volt 22 fok a műhely maradt 18.  
Amennyiben ezt megcsinálod ebben a minőségben egy kefés motorral egy tisztelőd már van.

000000000

Hidd el nem a motor típusa (van keféje vagy nincs) a fontos, hanem az éppen megfelelő P illesztés, szerszám csapágyazás pontosság, gépmerevség a fontos. Ez lett volna az egész eddigi mondókám lényege.

wcmwugefi

Megcsinálni azt nem hiszem, de megmagyarázni azt fogja, ne félj... :) ha meg elég marhaságot írt már a körömreszelőnyi marómotorrol, akkor "lebirkanyájazza" azt aki korrekten túlméretez (#5469)

Szalai György

"a saját inverterével"
Az hagyományos U/f jelleggörbe szabályzású frekvenciaváltó, vagy esetleg már fluxus vektor szabályzású?

xkbv3nx0d

hát én maximum a fluxuskondezátort ismerem mint kifejezés...

én ezeket használom már 3 éve... meg vagyok vele elégedve... er20-as befogóval, viszonylag pontosan és széleskörűen lehet használni, mach3-ből direktbe lehet vezérelni...

http://www.jinlantrade.com/ebay/invertermanual.pdf" TARGET=_fnew>manual

s7manbs8

Kell rátenni egy lendkereket és megoldódott a probléma. :)

jani300

Lehet viccből írtad , de létező megoldás .

sanyi84

Nekem 62 kg lesz az orsóm motorral ha sikerül összerakni, ez még picike ISO25 kúppal bír aminél mondjuk lehet 1 mm oldalfogást adni 20 mm es A40 anyagnak. Talán többet is bír feltéve hogy a kuplungja jó. Még ezzel sem lehet kihasználni a mai felső kategóriás szerszámokat, nagyon nem. Érdekes lesz ez a gép, komolyan mert helyem az nincs de tervek vannak, nem tudom hogy valósul meg 300-400 mm Z út, bírni fogja-e a merevített alu öntvény ezt a brutális orsót, mivel is merevítem ki az oszlopot, hogy lesz C vázam, mi lesz az asztala, mennyi fér el majd az orsó alatt hogy közel is legyen a maró támadása a Z tengelyvonalához. Sok a kérdőjel de hátha összekókányolom. Tényleg ez nem nagy orsó, gravírozáshoz és faipari felhasználásra ajánlották de ez fémipari volt mindig is, picinyke ám nem fürge marón hasíthatott fiatal korába (fiatal ez hisz az öntvény háza az zsír új meg a hidraulika egysége és a pneumatika is .    

Bicska

Pont akartalak kérni, hogy dobj mar fel képet erről a kiszerelt iso egysegtől, de aztán az egyik régebbi bejegyzésedből arra következtettem h befogód, motorod stb van még csak meg?!

sanyi84

Hazaértem fotóztam illetve előszedtem a régieket, igazából két orsó van, egyik -két orsós-egybe de csapágyas. A másik hiányos, van amiből van hozzá 4 van amiből nincs hozzá semmi. A kettős orsó fel lesz használva az egyeshez, minden ugyan az csak egy ékszíj és 3 alkatrésze változik. Ha lesz időm akkor kezdek neki mert türelemjáték lesz. Addig egye az olaj, az egyes orsó ház az még be se volt építve. Az évek hosszú során hánykolódott a raktárba, nem is igazán szánták újrafelhasználásra, aztán jöttem én :) . És az öreg nekem adta. A motorja (nincs kép erről) egy preske 1.4 kW. Két tartománya elektromos kuplungal kapcsolható. Ez a része ami az egyes mellől hiánycikk főleg. És a kopófelülete valószínűleg nem ép, nem tudom de valahogy meg kell javítani mert félgőzzel lehet csak vele menni akkor. Igazából ha ragaszkodok a hagyományos felépítményhez akkor egy régi maró asztal lenne megfelelő. Egy merev vázat vágatni majd ráépíteni az orsót, az X gépasztalra rögzíteném inkább a sínt meg a golyósorsót, anya és a kocsik meg az Y felépítményen. Y mozgástérrel annyiba leszek bajba dönteni kell majd mennyi is legyen mert most ha minden koppig számolok is 200 mm jön ki. Annál jó lenne nagyobb. Ha azt veszem hogy asztalra rögzítek akkor férjen el a Z alatt még 60-80 mm, na épp ez az, ilyen hosszú szerszám meg nem lesz szóval dönteni kell majd mire áldozok. Feláldozom a nagyobb mozgástérért a stabilitást amit kétféle képen lehet vagy nem. A két mód közül ha választok inkább a Z golyósorsóhoz közelebbi elhelyezést favorizálom, azaz függőlegesen lentebblógatni az orsót mint a tengelyvonal kivitelét jobban a Z től. Igaz kezelői szempontból óriási odafigyelést igényel és nem mindenre gyógyír a másik meg még jobban rontja majd a stabilitást. Mindkét módszer káros de munkateret nyerek. Remélem a képek megjelennek.    

sanyi84

http://www.kephost.com/images/2014/12/02/ujegyeskealap2.jpg" border=0>

http://www.kephost.com/images/2014/12/02/ujegyesalapdff01.jpg" border=0>

http://www.kephost.com/images/2014/12/02/foorsod9e32.jpg" border=0>

http://www.kephost.com/images/2014/12/02/2es8371e.jpg" border=0>

kmajer

Az ISO25-ös méret a legritkábbak egyike,
kb 200EUR 1db szerszámtartó.

sanyi84

Rájöttem, de az egyik helyen találtam (lehet kínait) olcsón, igaz rossz mert csak ER20 van és ezzel ennyi a választék, weldonos megfogók lennének majd az igaziak, 6-8-10-12. Kérdés a gomba mérete. Minden esetre azért mert ritka nem kellene a méhbe végeznie.  

hostya

Hú de fárasztó volt végig olvasni ezt a hosszú hozzászólást.
Tudom hogy így kényelmesebb írni, de sokkal kényelmesebb olvasni, és FŐLEG értelmezni, ha a sorok(mondatok) végén néha nyomsz egy-egy ENTER-t. [#wave]