Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

wcmwugefi

A kínaira is ugyan úgy kapsz garanciát. Többletet meg nem fogyaszt. A terheléssel arányosan fogyaszt. (pl nekem a 2.2kw-os 6mm vastag fánál 1440mm/min előtolásnál 3mm szerszám átmérőnél teljes alak kivágásnál 1.2A-t vesz fel. Az jelképes. Szerintem új kínait vegyél amit mondtál,kb 30ezerrel olcsóbb a használt kínai és nincs garanciád, és használt...

mex

Attól, hogy a vízhűtéses kínai motor nagyobb teljesítményű, még nem fog az áramszámlád az egekbe szökni. Alapvetően a forgácsolás igényelte teljesítmény határozza meg a fogyasztást, tehát a jóval nagyobb teljesítményre képes marómotor sem vesz fel több áramot a hálózatból a szükségesnél. Ergo: a fogyasztás adott teljesítményigényű munkadarabnál különféle kivitelű marómotorok esetén is egyformának tekinthető, eltérés max pár százalék lehet a három fázisú frekvenciaváltós tipusoknál. A kefés motorok sokkal roszabb mutatókkal rendelkeznek ilyen szempontból.

sanyi84

Nekem 1.3 kW léghűtéses EVIG van, ehhez jön egy fortuna bordásszíjjal. Fogyasztása a marási teljesítmény plusz amennyit felvenne alapból. 200-300 W környékén fogyaszt terhelés nélkül. Ehhez jön az elhanyagolható terhelés. Nem mértem de a mini fúróhoz képest fényévekkel jobb a teljesítményviszonya. Mini fúró behalt már kisebb terhelésnél ez meg megy ameddig nem szakad a szíj. Lefogni nem sikerül de néha azért nagyon durván nyomom.  

A következő egy iso25 orsó lesz, motor és orsóalkatrészek megvannak, két tartomány. Első 1200 ig második 12000 ig de abból 6-8000 a reális. (ha van valakinek iso25 alapteste megvenném :) )

000000000

A tervezett forgácsolásaid fában max. 5-15 W marómotor teljesíményt kívánnak, aluban is jócskán 100 W alatt maradnak.  
Ezért azt javaslom, ne fűtsél idétlen 1++ KW-os frekiváltós motorokkal feleslegesen (azok üresben is ~200 W-ot zabálnak), és a te esetedben szégyenletes a hatásfokuk.
Gondolkozz el inkább a max. pár 100W-os kefés motorokon, nem agyon pörgetve azokat szépen csendben jó hatásfokkal dolgozhatsz. Persze az igazi megoldás egy pár száz W-os AC szervó motor lenne.

istvan3

Természetesen ezzel tisztában vagyok. Csak abból indultam ki, hogy láttam itt egy mérést 2.2kw-os ugyanilyen motorra, az üresjáratban azt írták, hogy 2Ampert vesz fel.  
Van ugye egy kisebb 800w-os változata, ez már azért ésszerűbbnek tűnik, viszont drágább (bár frekvenciaváltó olcsóbban kijön hozzá).  

istvan3

Gondolom gyorsító áttétellel gondolod a szervót.
200 wattos analóg yaskawa hajtást elég jó áron láttam eladót, vagy kevés lenne?

000000000

Ne siess annyira.:) Itt a Fórumon van egy idétlen szokás, pörgetnek mindent mint az "állat", több száz vattos mellékhajtás motorokkal hasítanák a levegőt, és ezekre általában se komoly CNC mechanika, hajtás, se technológiai szükség nincsen Hobby esetben.  
A 200 W-os Yaskawa analóg cucc bőven elég neked egy kis áttétel variálással, főleg alacsonyabb fordulatoknál, hogy a P kihasználható legyen.
Egyébként a géped mechanikája, merevsége a legfontosabb, hogy "egyenszilárdságú" legyen az elképzelt forgácsolásaiddal. Egy idétlen böhöm marómotor már önmagában csak a sűlya miatt elhajlíthat, deformálhat század mm-ekkel, tizeddel is egy kis gépet, arról nem is beszélve, hogy mint gyorsítandó káros tömeg, sokat ront a gép dinamikáján.
Neked is azt javaslom, tegyél fel egy mérőórát a Z tengelyedre, és picit kézzel terheljed a mechanikát érzékeny pontokon, rosszul leszel, akkora rugalmas alakváltozásokat, kottyanásokat fogsz tapasztalni. Ezért aztán teljesen feleslges nagy, böszme marómotorokban gondolkodnod.

robroy007

Azért láttam én már 150w-os proxont füstölni

És még nem is volt agyon terhelve.....

Én dolgoztam; dolgozok gyári ipari 3kw-os nagyfordulatú vizes orsókkal, a hangja főleg a szerszámtól van vagy ha kiegyensúlyozatlansági probléma adódik  

Tény hogy a hasznos munka pici a bevitthez képest , a van-tól nem kell félni  
Minden esetre azért oda kell még számolni egy nagyobb tószivattyú árát és fogyasztását is!

Nekem a saját gépemen is 2,2-es vizes kínai lesz üzembe

istvan3

Nincs tapasztalatom még ezen a téren, úgyhogy azért kérdezgetek ennyit. Az építésnél minden ötletet a fórumon lévő gépekről és elképzelésekből merítettem.  

A gépem építésénél amúgy Farkas Ádám w500-as gépét vettem alapul a tervezésnél. Annyi a különbség, hogy 80x80-as Item profilokból áll a váz, 20-as lineárok tartják a hidat, a többi tengelyen 15mm-es, mindenhol dupla kocsi. A híd és a Z tengely elemei 18mm-es alumíniumból készültek. Van pár hibája a gépnek pl túl közel vannak az X és Y kocsijai, de ennek az oka, hogy olcsón jutottam hozzá az alu lapokhoz, fix 110mm széles volt mind, melyek ráadásul síkba is voltak marva, úgyhogy kézenfekvő volt belőle építkezni. Úgy tervezem, hogy a kész géppel marom majd ki az új hidat és Z tengely elemeit, javítva a méretezéssel majd a gép hibáit, mint egy "második gépépítés", újraépítés. 350x500x100 munkatér. Szerintem alumínium lettére elég masszív lett. Híd csavarodását mértem középállásban egyik oldalról a hidat meghúzva 15kg-al kb 10 századot mozdult ki.  

Ahogy írtam főleg alumínium elemeket akarok készíteni vele, ugye puhább anyagokat, illetve előlapok gravírozását tervezem, úgyhogy azért szükség lenne a fordulatra.

Bocsának, hogy a képemmel offolom ezt a topikot.

istvan3

wcmwugefi

Szerintem a 1.5-ös kínaival ha újat veszel nem lősz mellé. tartalékod bőven lesz, ha nem használod ki nem fogyaszt, nem kell szenvedj az áttételezéssel mint az ac servonál, stb. ár/érték arányban magasan vezet

000000000

"Azért láttam én már 150w-os proxont füstölni  

És még nem is volt agyon terhelve..... "

Ez a kettő így együtt értelmetlen, és sületlenség. Mégis akkor mitől füstölt?:) Biztosan felhasználói hiba, helytelen technológiai adat választás oka volt, hogy nagyobb áram folyt benne, mint a megengedett.
Ez pedig már 15 W esetén is bekövetkezhetett a túlterhelés hatására.

000000000

" ha nem használod ki nem fogyaszt,"
Miért is, az üresjárati 200-300 W az neked semmi?
Röhejes, amikor valaki pi. egy ilyen 1.5 kW-os marómotorral gravíroz, amikor a gravírozáshoz ~1 W forgácsolási P elég, de közben elszáll 200 Wa asemmibe. Persze ha az 1 % alatti hatásfok nem zavar, akkor semmi gond.

000000000

Ezt a tanulságos videót láttad?
Ez egynek olyasmi látvány, amiket te szeretnél a gépeden művelni.  
https://www.youtube.com/watch?v=kScdFM7BDLk&feature=youtu.be" TARGET=_fnew>Sz. József videója hány W-os marás?:)

wcmwugefi

200watt az semmi valóban. Amikor egy rohadt fúrógép 500.
Persze lehet egy műkörmös 2wattos gravirozót felrakni a gépre gravírozáshoz, majd egy 200wattos ac servot fa vágáshoz, meg még vagy 6féle berendezést váltogatni nehogy elfüstöljön 100watt egy óra alatt a semmibe mert még 20 forinttal többe kerül a villany.
De ár érték arányban egy 80-100ezres 1.5kw vizes motor felülmulhatatlan. És mindenre jó.