Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

dravecz

Üdv.

Segítséget kérnék tőletek. Milyen marómotort ajánlanátok fúráshoz. cca 6-9000-es fordulatig. Most egy kress 1050 fme marómotort hsználok, de ez nem igen alkalmas fúrásra, meg 6-9000-es fordulaton már eléggé "lelassítja" a motort.

dravecz

Ez a marómotor alkalmas lenne fúrásra. Mint teljesítményben, mint csapágyazásban.
Kezdő vagyok ezen a téren nagyon.

http://www.sorotec.de/shop/index.php/cat/c300_Suhner-Oberfraesen-Oberfraesen-300.html

Szalai György

De hát milyen anyagot fúrnál, mekkora fúróval és mennyit?
Ez is famaráshoz való. Fémet 5mm fúró fölött nem sokat fogsz kifúrni vele, mert ahhoz magas a fordulata, kevés a nyomatéka.

http://www.sorotec.de/shop/images/product_images/popup_images/2437_2.jpg" border=0>

Ez ugyan az Ausztráliában, mint a Kress Germániában. Aki egzotikust akar, az a másik földrészről vesz, de az sem jobb semmivel.
Ugyan az a mélyhornyú csapágyazás, ami hiába dupla, akkor is csörög és nem hosszú életű.
Rosszul viseli a fúráskor jellemző tengely irányú terhelést.

jani300

Üdv !  
Elnézést hogy beleszólok !
Az összes régi ipari Magyar kis oszlopos fúrógép főorsó csapágyazása ilyen rendszerű . (FO 16 )Azokkal nem szokott probléma lenni .(Max letörik a tokmánykúp durva túlterhelésnél )
Persze a fordulat ott egy nagyságrenddel is lehet kisebb .

dravecz

pvc műanyagot.
cca 9000-es fordulaton kb 3500 as előtolással. 40 mm-mélyen. Most kress /1050w/ motort használok, de nem megy ilyen lassú fordulaton mert megfújtja.
Ezért gondoltam, hogy kéne egy nagyobb teljesítményű. De nem értek hozzá, hogy ez jó lenne e.

Szalai György

Hát nem biztos, hogy jól értem, mert kevés az adat.
Amennyire én itt megjegyeztem, az előtoló sebességet méter/perc-ben „szokás” megadni. Az akkor nálad 3,5m/min?
9000n/min fordulatszámon, de mekkora átmérőjű fúróval?

http://www.muanyagipariszemle.hu/2006/04/ismerteto-sorozat-7resz-15.pdf" TARGET=_fnew>Itt megtaláltam a PVC fúrási paramétereit.

Ha 3,5m/min előtolást elosztom a 9000n/min fordulattal, akkor 0,38mm fordulatonkénti előtolást kapok, (forgácsvastagság) ami a hivatkozott táblázat alapján sok, mert esetedben inkább 0,2mm/ford-hoz kéne közelítenie.

A másik a vágósebesség. Intenzív hűtés nélkül 50m/min környékén kéne lennie. Ez a 9000n/min fordulatszámon 2mm alatti fúró átmérő körül valósul meg. Ekkora fúrót használsz?

Lehet, hogy nagyobb átmérőjű lyukakat fúrsz, (4mm felett) ahol már hűtés nélkül túl nagy a vágósebesség, ezért olvadna az anyag. Ezt megelőzendő nagyobb forgácsvastagsággal vágod, ami pedig lefogja a motorodat?
Lehet, hogy a fúród hát, homlok és csúcsszöge sem puha műanyaghoz való, ami tovább növeli az anyag melegedését és fojtja a motort?

Bajos a 9000n/min fordulatszám is, mert a faipari kézi marógépek között csak a 2kW teljesítmény környékieknek van ezen a fordulatszámon elfogadható nyomatéka. Nekik kell a 12mm szárátmérőjű nagyobb maróbitek hajtásához. Azok meg drágák.
A kézi fúrógépek között meg csak a nagyon pici teljesítményűek pörögnek ennyit.
1kW körüli teljesítménnyel, a 125mm-es tárcsájú sarokköszörűk fordulatszám tartománya ez.

svejk

Épített, üzemelt-e már be valaki automata szerszámcserélőhöz mindig adott pozícióba megálló marómotort.
Akár aszinkron, akár szinkronmotorost.

Mesélhetne pár jó szót róla...

Linkek, műszaki leírások is jöhetnek.

svejk

No és persze a Mach3-mal való kapcsolatuk is érdekelne.

Béni

Szoktam ipari gépeknél beállítani szerszámváltókat. Nagyjából ismerem a működésüket szoftver szinten is.
Ha a mechanikai feltételek biztosítottak, össze tudom "barátkoztatni" a Mach3-al.
(Keress magánban, ha látod értelmét ...)

svejk

Most még úgy vagyok a témával mint az egyszeri dohányos, hogy a cigizéshez csak a szám van, se cigim, se tüzem.

De ez már jó hír, hogy a szoftveres rész szinte kipipálható.

Őszintén szólva nem igazán vagyok képben az elektromos részét tekintve sem.
Sokszor szó volt itt már róla hogy főorsónak általában elég egy egyszerű sebességszervo, de ugye itt pozicionálni is kell.
Komolyabb AC szervo rendszerekkel ez nem gond, ezzel egyben ugye működhet a szinkron menetvágás is.

De messziről láttam/hallottam én már aszinkron motororos frekiváltós hajtású főorsót is pozíciótartással a szerszámcseréléshez.

Úgy általában a frekiváltók tudják DC fékezési üzemmódot, aimi elég stabil tartást ad, de a pontos pozícóba való megállást nem tudom hogy szokták megvalósítani.

Milyen jelek szoktak lenni egy ilyen rendszernél?
Gondolom kiad a mozgásvezérlő egy jelet a hajtásnak a szerszámcseréhez, aztán a hajtás meg visszaad egy "pozíció oké" jelet és megindulhat a szerszámváltás.

Béni

A menesztő elemek meghatározzák a főorsó pozicionálás pontossági igényét.
Akadásmentes (normál) működéshez SK40, SK50, HSK63 rendszereknél az eltérést +- 0,2 fok alatt kell tartani! (Rendszerint inkrementális jeladó a főorsón vagy a főmotoron. Referenciafelvétel minden váltás előtt lehetséges nullimpulzus alapján.)
Ha az ilyen pontosságú beállást elektronikusan nem lehet biztosítani, akkor mechanikus ütköztetéssel kell kivitelezni! A megbízható visszajelzésnek itt is meg kell lennie!
A csere időtartama alatt a főorsót fékezve kell tartani!
Maga a szoftveres rész nem bonyolult egyik esetben sem.

svejk

Azt hittem a mechanikus pozicionálás nagyon amatőr dolog a mai világban. :)
Az igaz, hogy egy precíz mechanika sokszor veri az elektronikát is, hobby kürülmények közt az élettartamai is hosszú lehetne.

Már olyanon is gondolkodtam, hogy egy másodlagos kis pozíciószervoval forgatnék be egy hagyományos hajtású főorsót.

r5y7cufaj

Sziasztok!

er11 becsapágyazásához milyen csapágyat érdemes választani(milyen csapágyjelölést kell figyelnem?)? Marni szeretnék vele, és 15000rpm-et is el kellene viselnie.
Köszi!

keri

20-30ezerig bármilyen csapágy megteszi.
Zárt fém porvédősnek magasabb a határ fordulata.
A tengely méret adott, viszont érdemes a kisebb külső átmérőjű csapágyat választani, mert annak nagyobb a határfordulata.
Illetve ha nagyon precízkedni akarsz akkor ferde hatásvonalúval elő is feszítheted, de olyan terhelés irányú kell amilyen terhelést tervezel neki.

sanyi84

Nálam 3 darab 608 csapágy van, amíg kettő volt halt be sorba, bírt 4-5 hetet. Persze használtam is rendesen a gépet. Ehhez volt csapágyházam. Főmotor 1.3 kW, melegszik kicsit de beáll egy hőmérségletre az egész főorsó rész. A fordulat 24.000 és szoktam vele 20 mm es 2 élű felsőmaróba való szerszámot is használni kizárólag asztal síkolására. Nekem megfelel amit kell azt tudja. Amúgy lehet komplett házat kapni Sir Nyetegnél , vagy esztergályos csinál egyet. A csapágyat csapágyragasztóval rögzítem. És csak zárt fém porvédős jó ide minden másra jó a nyitott meg a gumiporvédős ide nem.