Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

2vkx6unz

Sajnos nem tudom. Egy E-bay-es vásárlás volt, ott pedig nem nagyon van gyártó és egyéb dolog közölve. Annyit tudok, hogy 900 a KV értéke és 8mm a tengely. A forgórész átmérője 50mm hossza 45mm. Szóval az E-bay-en C5045 típusként vannak ahsonlók. Kb. 1 éve vettem ~7000 forint volt akkor.

Vetesi75

Effektív áram mérésének receptje néhány száz volt feszültségű körökben:
-Végy... két egyforma, törpefeszültségű izzólámpát, amiknek üzemi árama kb. a mért áram várható értékének megfelelő. Egy szabályozható egyenfeszültségű tápegységet, és - ha nincs beleépítve - egy egyenárammérőt is.
Az egyik izzót sorosan kötjük a mérendő körbe, a másikat a tápegységről izzítjuk és a sorosan kapcsolt műszerrel mérjük az áramát.
Ha az izzók egyforma fényerővel izzanak, joggal feltételezhetjük, hogy az átfolyó áramuk effektív értéke is azonos.
A mérési hiba... (Mihez képest?)  :)

Szalai György

Ha régebbi típusú, szinuszos jelalakhoz készült műszer, akkor csak abszolút középértéket mér és nem veszi figyelembe a formatényezőt. Nem fog valót mutatni egy felharmónikusokkal telenyomott torz formájú négyszögszerű áram esetén.
Aki PWM környezetben mér, annak kell a nagyobb mintavételi sebességű és a mintákból  
valódi effektív értéket számoló TRMS műszer.

Miki2

Köszönöm, rákeresek

svejk

Basszus, ezeket ne nekem írjátok, nem most jöttem le a falvédőről!!

Nekem valahol van még orosz thermohuzalos árammérőm is. Talán 300kHz-ig használható.

svejk

Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy érdemes először a zseblámpaizzókat párba válogatni, mert kis áramoknál eléggé szór a fényerejük.
Az izzóval párhuzamosan illik kötni feszültségkorlátozó elemeket a túlterhelés elkerülése érdekében, illetve ha nincs olyan áramú izzónk akkor természetesen lehet shöntölni.

svejk

Én ezeket a méréséket kimondottan Janyjozsef fórumtársunk kedvéért végeztem el és épp azért több műszerrel, hogy lássa, mennyire nem mindegy ilyen környezetben mérni.

svejk

Mondjuk itt a nagyjelű PWM esetén nem túl jó ötlet a feszültségkorlátozó elem az izzó védelmében, mert könnyen bevisz a málnásba.

s2k5ycubj

És mi van a másik nagy klasszikus mérési módszerrel: induktívitásmentes ellenállás és szkóp,persze itt már számolgatni is kell...

svejk

Hát Te azt a PWM jelet kiszámolod a képernyőről, akkor Debrecenben fizetek egy sört! :))

Szalai György

Tudom, hogy tudod. De akkor most mennyi a frankó érték?

svejk

Amit a frekiváltó kiír: 1,1A  
Illetve a másik két műszer is okkal móddal ennyit mutat.

s2k5ycubj

Nincsenek mérőműszereid és pc szkópod? Nekem a multiméter 1/100 százalékra kiírja a kitöltési tényezőt a frekvenciával együtt és akkor már csak az amplitúdót kell megmérni,az ismert értékű ellenálláson. Nem olyan nehéz ez. De ha van digitális szkópod,vagy pc-s ami majdnem ugyan az,az ki is számolja helyetted. Sajnos úgy néz ki Debrecenbe nem tudok menni. Tehát,ha tényleg számít,ki lehet mérni és számolni az áram és teljesítmény felvételt. De nyilván megfelelő eszközök nélkül nem lehet.

svejk

Neked is mondom ne nekem írd a tanácsokat!
Janyjozsef a célszemély.

Egyébként láttál Te már ilyen jelet élőben?
Aligha, különben nem írnál ilyeneket. :(

svejk

Ugye az elmélet az, hogy a 4-10 kHz-es alap PWM freki modulálva van a az aktuális motorfrekvenciával ami ugye szinus szerű.
Persze ugye még ezer más tényező is bejátszhat.  
És ezt olvassam le a szkópról...

No ez egy igazi női munka...