Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

000000000

"Most egy 750W-os van és 2-es szerszám megáll a 2mm-es AL-ben 1mm-es fogással. Az előtolást az adott fordulathoz tartozó kb 10...20%-ra kell visszavennem, hogy ne fulladjon be."

Ez gyanús....Milyen előtolásnál, n-nél történik ez?

besirkyjh

Szia

Nem tudom milyen a 750W-os motorod de én egy E240-es DC motort hajtok 60Volt körüli feszültséggel ( 5 max 6000ford/perc ) és az üresjárati áram ezen a feszültségen nem több mint 450mA de ha aluba megyek 4-es 3 élüvel fél mm mélyen akkor sem több az áramfelvételem 700mA-töl .Bár lenne nagyobb fordulatom ( akár 20 000 is ) , nyugodtabb lennék !

TROMF22

Megeszi a wattokat a mechanika?

000000000

Milyen mechanika? Gondolod annyira vacak a főorsó motorjának a csapágyazása? Az még gyanúsabb lenne. Várjuk meg, milyen előtolást, fordulatszámot mond, amikor "befullad" a motorja egy 2 mm-es átmérőjű szerszám esetén.

TROMF22

Igen, a hajtásláncra gondoltam.
Mert egy 2-es maró azért nem egy forgácsgyár.

br88fua

S8000 esetében F40-el képes menni.
Eredetileg 150-el akartam tolni, de befuladt.
Motor 750W-os tekno motor 18000RPM.
Elvi nyomaték (750 * 0.8) /(300Hz * 6.28) => 0.32Nm

Béni

Ha az előtolás mm/percben értendő, akkor ott nagy bajok vannak.
(Egy fordulatra 0.005 mm előtolás jut, ez nem forgácsolás, ez koptatás.)

smalla

Szerintem a frekiváltó rosszul van paraméterezve. Annak ezt vinnie kellene.

smalla

Én nyákot marok vele 0.2 - 0.4 es marókkal. Kevésnek tűnik a 24k.

000000000

Ha 150 mm/min-el tolnád, akkor ennél a marásnál 5 W csak a forgácsolási P igény, 40-nél ~1.3 W. Valami nagyon nem stimmel itt, hiszen a 750 W-os motorod 8000 rpm-nél ~333 W-ot tudna leadni. Ez pedig sokkal több mint az 5 W, az 1.3 W-ról már nem is beszélve. Jól van az a frekiváltó beállítva ehhez a motorhoz???

br88fua

A frekiváltó a javaslat szerint V/F 300Hz max 230V így delta bekötés.

br88fua

Igen. Az előtolást eredetileg 0.03-ra szerettem volna. Ott belassult az első 20mm-en és eltörte a marót. Azt hittem valamit elszámoltam. Aztán lementem F150 -re és ott is lelassult, de időben leállítottam. És ezután találtam ki az F40-et. Ott már elketyegett.

br88fua

Még egy kérdés. Ha van egy lakatfogóm, és egy sima műszerem, akkor a bemenő áram (hálózati) mekkora kellene, hogy legyen? És a lakatfogóval mért 3 fázisból az egyiken folyó áram? Érdekes, hogy most a bemenőm 0.5...0.6A és a fázisáram meg 6A. Gyanús, hogy a 6A a zavarok miatt jött ki. Mi a mérvadó? Fázisáram? Bemenő? Mennyinek kellene lennie?

000000000

Itt valami fatális hiba van, ami érthetetlenül lelassítja a motorodat, és ezt biztos nem a marás P igénye okozza.
A frekiváltódat az S kód vezérli?
Van charge pump?  
Ha igen, ezeket hagyd ki, és csinálj olyan tesztet, hogy csak a frekiváltód kezelő pultjáról állítsál be 8000 körüli fordulatot, és így marjál. Kérdés: ekkor is gyenge a motor?

br88fua

Szia! Mint már említettem a szinkron (majdnem szinkron) menetfúrás érdekében lecseréltem egy saját építésűre. Enkóderes motor lett belőle. Így egy kicsit jobb lett a helyzet, mert terhelés hatására emeli a motor teljesítményt és próbálja tartani a fordulatszámot. Már gondoltam sok mindenre. Életlen szerszám, rossz paraméterek, és gyenge motor. Szóval, hogy legyen összehasonlítási alapom az kérdezném, hogy kinél mekkora a motor fázis áram és az inverter által felvett áram? Mert, akkor addig állítgatom míg hasonló nem lesz az enyém is.