Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

svejk

dB-ben nem tudom kifejezni, de üresjáratban óriási. A vízhűtése szinte suhan,a léghűtése alig halkabb mint a mostani szénkevésed.
No persze munka közben a sok esetben a marás hangja kiegyenlíti ezt a különbséget.

A léghűtéseshez is kell frekvenciaváltó, mindkettő motor 300 vagy 400 Hz-es.

smalla

Nekem vízhűtéses kínai van, 1,5KW. "szinte" nincs hanga még 24000-es fordulaton sem, üresjáratban. Persze, ha anyagban megy, az más :) Gyakorlatilag alig melegszik, kell egy fél óra hogy kézmeleg legyen, ha nem megy a vízhűtés (le szokott levegősödni).

br88fua

Sziasztok!

Olvasgattam a főorsóról a válaszokat.
Igazából 1 megoldás már, akkor van. 0...3000-ig Szervó azután egy másik motor.
Engem azonban jobban érdekelne egy olyan megoldás ahol 0...12000 (16000) -ig pörgethetném a motort. És tudna szinkron menetfúrást. Vagyis ehhez, ha jól gondolom pozícionálhatónak kell lennie? Most egy 3ph AC aszinkron motort láttam el enkóderrel és saját vezérléssel, de a pontos megállás és a lassítás gyorsítás összeegyeztethetetlen. Amúgy a szinkronban futás az OK. Ha nem adott helyen kell megállni, akkor az elindulás és megállás is rendben van, mert a motor gyorsulása és lassulása megfelel a tengelyek gyorsításának lassulásának. Szóval nekem egy AC szervó kellene? De hol kapok olyat ami többet pörög mint 3000?

000000000

Miért is kell Neked a magas fordulatszám? Kis átmérőjű szerszámokkal dolgozol?

hedbu09tz

Köszönöm a választ mindenkinek.
Azt hiszem nekem is elég lenne kisebb teljesítmény is,de a kiebbeket ER11-es patronnal láttam csak.Én viszont zömében 8-as szárú faipari marókat használok.

svejk

Hát, én még csak 6000-es fordulatúval találkoztam.
de ha egy motorral akarsz mindent akkor egy többszörösen túlméretezett motor kell Neked, hogy ne ess ki a nyomatéktartományból.

br88fua

Hát a lényeg az lenne, hogy menetet is tudjak fúrni. Ez kb 1000...2000-es fordulaton, de szükséges lenne néha kisebb szerszámmal is dolgozni. PL néha szöveg begravírozása, vagy szimpla sorjázás.

br88fua

És az a 6000-es motor merre van? Mármint lehet kapni? Hol? Mennyiért?

br88fua

Igen! Még egy apróság. AL marásnál is jól jön a nagyobb fordulatszám. Akár a 10000...12000 is.

robroy007

ha már főorsó akkor inkább nagyobbat, a van-tól nem kell félni és ha van tartalék benne akkor bátrabban lehet neki menni bárminek

az üresjárati terhelés különbség ugyan pénztárca kérdés  

de kíváncsi lennék, hogy valóságban ugyan azon műveletnél egy kisebb és nagyobb motor forintosítva mit produkál

nagyobb motor nagyobb patron több szerszám lehetőség, kisebb fordulaton is több nyomaték marad arányosan

Torro60

Szia!
De,miért...?Én egy Haas VF6-os szerszám marógépen dolgozok.Ha,nem szerszámot csinálunk,akkor Alu megmunkálást.A gép legnagyobb fordulata 7000rpm.Alu megmunkálásnál sem szoktunk 6000-nél nagyobb fordulaton dolgozni.Átmérő 4-es maróval sem!Tökéletesen lehet ilyen fordulaton is megmunkálni alut!
Azt elismerem,hogy szerszám acélba átmérő 2mm-es maróval már nagyon kevés a 7000-es fodulat!De azzal is szoktunk dolgozni!
Nemértem miért akartok 0-24000 ezres fordulatig dogozni?

br88fua

Szia!

Nem akarok 24000-et. Az gravírozásra való vagy puha anyagokhoz (fa stb) vagy a nagysebességű megmunkálásra, de ahhoz olyan szerszám is kell. Néha azonban szóba fog jönni 2-es vagy kisebb szerszám is. Esetleg szóba jöhetne aszinkron szervómotor? Aszinkron motort hogyan lehet beállítani egy adott pozícióba?

sanyi84

Gravírtűnek kell ez a fordulat. Én egy bridgeporton nyomom .  Elgondolkoztam én is nagyobb fordulatú orsón, 60.000 már jó lenne, van is ilyen. Alapvetően rétegelt lemezhez nálam kell a 25.000 fordulat, 1-2 mm közötti szerszámokhoz.

br88fua

Én 3...5kW-os motorban gondolkodom. Most egy 750W-os van és 2-es szerszám megáll a 2mm-es AL-ben 1mm-es fogással. Az előtolást az adott fordulathoz tartozó kb 10...20%-ra kell visszavennem, hogy ne fulladjon be. Ezért is kapott egy visszacsatolós frekiváltot amivel már egy kicsit jobb. Amúgy inkább legyen nagyobb, minthogy később ne tudjak valamit megcsinálni, mert nincs nyomatékom. Egy sportautóval is lehet lassan menni, de ha kell otthagyja a trabit.

000000000

Ha sok pénz tudsz áldozni álmaidra, akkor vannak ilyen főhajtások, de milliókba kerülnek.
Szerintem válassz más technológiát a menetkészítéshez (pl. menetmarást, ami nem követel n szinkront), és akkor töredékébe kerül a főorsód (mellesleg nem kell azt agyon pörgetni, jól írta Torro60, ha igazán forgácsolni akarsz). A gravírozáshoz meg használj külön furtunát, mert röhejesen néz ki, amikor 10 W-nál is kevesebb a hasznos forgácsolási teljesítmény, közben meg "dühöng és melegszik" minden kW-os szinten idétlen frekiváltózás közben.