Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

dravecz

A Vc az a forgácsolási sebesség jele m/min, asszem

000000000

Jó lenne, ha megkülönböztetnéd, és helyesen használnád, írnád egy fizikai vagy forgácsolási paraméter jelét és mértékegységét. A kettő ugyanis nem azonos.

dravecz

Szóval  

jele :Vc  
mértékegysége :m/min
az előbb (#5142) kihagytam a mértékegység szót

hostya

"..persze, tudom, hogy egy szó az kód, ha mindenki érti, akkor mindegy... csakhát aki ma csatlakozik (újszülött) egy szakmához, ne higgye, hogy úgy helyes... "

Inkább nézzen utána hogy mi a helyes...

A fúrószárral, marószárral való megmunkálás, nekem is csípi a szemem...

A csigafúró, meg az újmaró része a SZÁR, tehát ha eltörik tőben bármelyik szerszám, akkor csak a befogó része marad, (a szára) amivel nem lehet megmunkálni semmit..!

Extrém hasonlat... :))
Egy férfi ember a piszuár előtt állva, mit fog a kezében..?  
A szerszámot.. vagy a tökszárat..?? :))
[#integet2]

s7manbs8

Az okos is volt hülye valamikor ... avagy a kitanult tudatlan ... :)

hostya

000000000

Sziasztok, mi a gyakorlat, alu, réz, ABS gravírozáshoz egyélű gravírtűvel 3500/perc fordulatszám elég lehet?

000000000

Üdv nektek.

Teknomotornál mi a legkisebb sebesség mivel még lehet, szabad dolgozni, ahol még le tudja adni a teljesítményt, és nem lehet "megfogni" a tengelyét?

f35ezvjs

Szalai György

Mekkora névleges teljesítményű és névleges fordulatszámú Teknomotor?
http://t2cnc.hu/downloads/teknomotor.PDF" TARGET=_fnew>http://t2cnc.hu/downloads/teknomotor.PDF
Én úgy emlékszem, hogy a névleges teljesítményét, csak a névleges fordulatszámon tudja leadni.
Ahogy csökken a tápáram frekvenciája és esik a motor fordulatszáma, úgy csökken a teljesítménye is.
A névleges forgatónyomatéka viszont, az akár teljesen megmaradhat nagyon alacsony fordulatszámon is, az alkalmazott motorszabályzó elektronika tudásától függően.

000000000

kb 1000-1300as fordulattól szeretném ha indulna. Melyik teknomotor lenne az amit ajánlanál abból a pdfből ami jó lenne nekem.
Vagy szerinted mi lenne amit ki lehet hozni "legkisebb" fordulatot?
És annak a motornak mi lehetne a max fordulata?

000000000

A műszaki életben van egy olyan fogalom, hogy átfogási tényező. Te a 24000 1/min motor fordulatodat le akarod csökkenti 1000 1/min-re. Ennek az alkalmazásnak az átfogási tényezője 24. Ez már elég nagy elvárás egy mezei elektronikus hajtástól, azaza a frekiváltódtól. Ráadásul sajnos ezt csak akkor tudod megtenni egy azonos áttételű marómotorral, ha megelégszel a névlges teléjesítményének a 24-ed részével. Tehát ha a maró motorod pl. 1200 W-os 24000 fordulaton, sajnos 1000 fordulaton csak 50 W-os forgácsolásra alkalmas.
Ha nem akarsz áttételezni, motort váltani, sajnos csak az a megoldás, ha olyan kis technológia adatokat (fogásmélység, előtolás)állítasz be maráskor, ami nem eredményez 1000-es fordulaton nagyobb frogácsolási teljesítményt, mint 50 W.
Ha mondasz adatokat, milyen anyagot szeretnél marni, milyen fogással, előtolással, kiszámolom Neked, az hány W-ot igényel.

Ha pedig ki akarod használni a motorod teljes teljesítményét, sajnos mechanikai lassító áttételezést kell használnod.

Szalai György

Szerintem, ha 1000n/min fordulatszám környékén szeretnél minél nagyobb forgató nyomatékkal dolgozni, (fémmegmunkálás) egy még hobby méretű motorral, akkor a lenti .pdf-ből a 21. oldalon látható táblázat legfelső sorában lévő C51/60-D-3822-100 típus felel meg onnan a leginkább az elvárásnak.
2,2kW teljesítményével, 6000n/min fordulatszámával, lehet úgy 3,5Nm nyomatéka. De ez sem kicsi motor, a maga 14kg tömegével!
Ha ettől kisebb, könnyebb és jobb hatásfokú kéne, akkor ilyen alacsony fordulatszám igény esetén szakítani kell a magas fordulatszámra készült (famegmunkálás) Teknomotorokkal és mást kell nézni helyette.
Elsősorban az áttételes aszinkron motorok jönnének szóba, de én az áttételes AC servo motorok felé kacsintgatok inkább.

(Kíváncsi lettem, hogy mekkora forgató nyomaték fogható le kézzel.
A személyes szorítóerőn kívül a tengelyátmérőtől és a tapadástól is függ.
A Tomintex nyomatékkulcsom műanyag bevonatú, 20mm átmérőjű, (egy acél tengelyhez képest jól tapadó) hosszabbító szárát, ball kézzel markolva, jobbal a kulcsot forgatva, 10Nm beállításnál még éppen meg tudom kattantani.
Felette már nem.
Kb. ennyire tudok megfogni egy ER25 befogót is.
10Nm feletti forgató nyomatéka a Hobbyista méretű Teknomotorok közül egyiknek sincs, tehát mindet le tudnám fogni kézzel, ha a lendület le nem tépné a kezem.)

mu45tbne

Sziasztok.
Adott egy https://plus.google.com/photos/113963974403025140111/albums/5942834258552443537?authkey=COn4ko2l_4KlzAE" TARGET=_fnew>ilyen motor, az lenne kérdésem találkozott már valaki ilyennel, ilyent miben használtak, illetve érdemes vele építeni egy főorsót, mire lenne képes az a 63W, esetleg áttételezve működne?
Üdv Gábor.

mu45tbne

Az lemaradt hogy ER11 patron, leginkább nyák gravírozás kontúrmarás fúrás, esetleg puhább anyagokba relief munkák.