Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

000000000

000000000

Természetesen működhet, ha csak 5-ös fúróval akar dolgozni.

torrente

Sziasztok!
Kezdó vagyok a témában, első gépemet kezdem építeni lassan. Egy kisebb marógépet tervezek (30X28X13) amivel alu-t is szeretnék marni. A marómotor választásán agyalok.. kíváncsi lennék a véleményetekre. Amiben gondolkodom az egy kress 800 (esetleg 1050) vagy egy barkács megoldás: er11-es szár + brushless motor kombó. A kress egy picit drágább viszont azt csak kiveszem a dobozból és kész megoldás de a működése elég hangos (lakásban üzemelne) és a tömege is kb a duplája lenne a BL-hez képest. A BL egy kb 350g-s motor lenne ami kb 1500W-os, 5000-15000 fordulatig lehet számolni vele, elég nyomatékosak és hatékonyak, nagyon hosszú élettartam, a BL motort a későbbiekben lehet változtatni is. Alu maráshoz Ti milyen fordulasztám tartományt javasoltok? Valaki kísérletezett már ilyan BL motoros megoldással?

v2vhwz32z

Lakásban a Kress szerintem felejtős.
Milyen átmérőjű tengelye van a brushlessnek?
Csapágyazott vajon?

kuv5p7226

Alunál ökölszabályként indulj ki 200-as vágóél sebességből(m/perc), ez 1 mm-es marónál 63662-es fordulatot jelent, 3-asnál 21221-et, 6-osnál 10610-et. 100-as élsebesség alatt már inkább keni az él még a jobbfajta alumíniumot is. Hűtés-kenés mindenképp kell. Az csak a reklámfilmekben van, hogy szárazon marják az alut.

torrente

Köszonöm a gyors válaszokat!
A BL motorok ebben a méretkategóriában 5-6mm-es tengellyel vannak szerelve, természetesen csapágyazott, 2-3 db van bennük. Ha mondjuk 1000W teljesítményt táplálok be a motorba (hogy ne kelljen max-on járatni a motort és ne melegedjen túl) mekkora átmérőjű marószárral tudnék dolgozni? A 6-os még szóbajöhet? A 10610 fordulatszám gondolom a minimum, van neki maximuma is, vagy csak amit a szerszám kibír? Csapágyazással kapcsolatban valami ötlet? Az er11-es szárakból többfélét láttam, 8-12mm-es szárvastagságig, azon túl, hogy a vastagsággal növekszik a merevség is nagyobb átmőrőre nagyobb azaz masszívabb csapágy is jön ami tovább bírja. Jól gondolom?
Hűtésre kenésre nem nagyon láttam hobbinál "egységes" megoldást, gondolom elég lesz a megmunkáló felületet megfújni valamivel, de ennyire nem szaladnék még előre, ez még nagyon messze van.

kuv5p7226

A motor tengelynél vastagabb marószárat felejtsd bátran el, hatványozottan terheli a csapágyat.

10610 fordulatszám gondolom a minimum, van neki maximuma is, vagy csak amit a szerszám kibír?

Nem. Akkor elölről.
Kisebb részben a szerszám geometriájától és nagyobb részben az anyagi minőségtől függően van egy optimális vágóél sebesség, amivel célszerű az adott anyagot megmunkálni. Ez a sebesség érték minden szerszámkatalógusban benne van (amelyikben nincs az felejtős) a különféle anyagcsoportokra. Alumíniumra ökölszabály, hogy 200 m/min értékből indulunk ki.

Itt vannak a képletek hozzá, hogy a kerületi sebességből (ez a vágóél sebesség) hogyan lesz fordulatszám:

http://www.sandvik.coromant.com/en-gb/knowledge/milling/formulas_and_definitions/formulas/pages/default.aspx

Tehát a fordulatszám függ a szerszámod átmérőjétől.
Te tudod, hogy mit akarsz megmunkálni, milyen pontosan és milyen szerszámokkal. Ezek a paraméterek helyből megadják a határokat a gépedhez, a főorsóhoz, a marómotorhoz, mindenhez.

Ha csak tűheggyel óhajtasz gravírozni, akkor jó bármelyik motor, úgyis piszok alacsonyra jön ki az élsebességed.
Ha 6-os maróval óránként fél kiló forgácsot akarsz lemunkálni, akkor az meg már nem ez a kategória.

A hűtésnél meg a legegyszerűbb a minimálhűtés, kis alkoholt/vizet spriccelni a szerszám hegyére/élére sűrített levegővel.

9hpa53xy

Sziasztok! Tapasztalt gépépítőket kérdeznék hogy megmunkáló motornak mennyire alkalmas direkt meghajtású "flex"vágó motor ~500W körüli teljesítménnyel (er11 befogóval) gravírozásra, alumarásra, frekiváltóval.

000000000

"Alumíniumra ökölszabály, hogy 200 m/min értékből indulunk ki."
Azért legyen egy másik ököl is, mert gyoracél szerszámra elég lesz ennek a harmada, negyede is.
Valamint az optimális vágósebességet felülírhatja, és csökkentheti a szerszám fogankénti optimális előtolása is, hiszen egy léptecses de akár szervós CNC gép is korlátos munkaelőtolással dolgozhat.
Magyarul ez is elég összetett, sokváltozós  dolog, hogy mekkora legyen a jó fordulatszám a gyakorlatban.

000000000

Nulladik kérdés:
Az 500 W-os flex motorodhoz biztos jó ötlet a frekvenciaváltó?
Ezek zöme kefés motor, ahhoz meg más vezérlő kell.

s2k5ycubj

Én biztos olyan egyenes csiszolót(flex,csak egyenes és áttétel nélküli) vennék amibe van beépített fordulatszám szabályozó. És ahogy Tibor is írja a frekiváltóval nem sokra mész egy ilyen motorral.

torrente

Az világos, hogy a szerszám kerületi sebességéről beszélünk, tehát kisebb átmérő-nagyobb fordulatszám és fordítva. Az er11-es szár mindkét végén csapágyazott lenne, a motortól függetlenól, tehát csak forgatónyomatékot adna le a motor, a csapágyait oldalirányú terhelés nem érné. Nagyon még szerszámfajtákba és anyagminőségekbe nem akarok belemenni, inkább csak nagyjából kitalálni a fordulatszámtartományt. Ilyen méretben a BL motor külső forgórköpenyes 6-13 ezerig tud dolgozni tartósan, belső forgórészes szerintem tud tartósan 20 ezer környékén dolgozni, de nem tudom, hogy kell-e ilyen magas fordulatszám, na meg az er11-es szárat is olyan csapágyakkal ellátni. Belsó forgórészes BL motort még nem használtam, de gyanítom, ilyen fordulatszám mellett igen csak hangos tud lenni.

kuv5p7226

Acélt, sárgarezet nem igazán fogsz tudni megmunkálni ezzel, marad a műanyag és az alu.

Alut úgy 40 m/min-től lehet farigcsálni, a POM-ot én nagyjából ugyanolyan sebességgel szoktam számolni mint az alut, de van olyan könnyű műgyanta alapú műanyag amire pl. 320 jött be.

Úgyhogy számlj 40-nel, és ha csak karistolsz a gravírtűvel akkor 0,5 mm-es átmérővel. Ez 25.000-es fordulatot ad ki. Ennél kisebb átmérőd nem lesz, ha nagyobb átmérővel mész akkor csak nyereség a nagyobb élsebesség, tehát egy 25.000-es meghajtásod legyen.

9hpa53xy

Igaz. PWM? Állítólag ezek mennek egyenáramról is...mennyire igaz ez?

9hpa53xy

Természetesen áttétel nélkül gondoltam :) fordulatszám szabályzás, ha a frekiváltó nem jó, akkor PWM (ha megy egyenáramról) vagy van bontott f.sz.sz-m fúrógépből :) (ha az jó)