Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

000000000

Bizonyára.
Bár, én arra a humor gyanánt tálalt hányasra nem vagyok vevő. Így a dolog lényegét nem értem.

Úgy gondolom, hogy az eszközök pontos megnevezése elengedhetetlen ahhoz, hogy megértessük magunkat.
A bizbasz, meg a baszomisten is jó, csak nem eléggé egyértelmű.
Ilyen ez a fúrószár is.
Ilyet csigafúróra még szakkönyvben nem láttam.
Mondjuk, egy egyik végén morsekúppal valami szerszámbefogó, már az egy más tészta.

Rabb Ferenc

Te is porokat szedsz ellenük? Én is tele leszek kiütéssl ha egy véletlen gombnyomás miatt tíz másodpercnél hosszabb ideig vannak a képernyőn [#csodalk]

000000000

Én úgy gondolom, hogy a hányásuk idegen a közép-európai embertől.
Szeretik "angol humornak" képzelni.
Szerintem, se nem angol és nem is humor.
Bár, ezt az angol dolgot nem tudom biztosra.

v2vhwz32z

Sajnos nem túl szakmai lesz a hozzászólásom, fizikából gyenge vagyok. Tapasztalatom az, hogy a saját hobbycnc gépemmel sikerült már a marótengelyt törni. Gyorsjárattal (5000mm/perc) mentem bele az anyagba, úgy hogy nem forgott a marótengely. Nyilván ott tört a tengely, ahol vékonyabb volt (ER11-es tengely a befogó környékén), de jó hogy nem volt alatta a kezem.. Nekem a Z tengely most önmagában olyan 12-15 kg lehet a felsőmaróval,állvánnyal, hanem több.

000000000

Szia, igazad van..   :) továbbá:
lyuka Marcsinak van, mi furatot készítünk, nem csinálunk, mert a kutya csinálja a kiskutyás (és rászoruló csinálja a kis rászorulót)
:)
nem kotyog, csak a kotló, az illesztésnek játéka vn, stb

sanyi84

Mérd fúrás közben, mert ez így félrevezet. Szerintem egy átlag hobbi gépnél a 45 mm lesz a sok, 5 mm es fúrót 45 mm hosszban keményfémbe nem biztos hogy találsz, de aláköszörülheted. Hss nél maradva (ami jobb a műanyaghoz) dupla, tripla idővel számolva elég lesz. De kell minimum 100 mm es Z, ez a minimum, jobb ha több.  

Végül is gyorsabb fúrni így. A "probléma" a fordulatnál lesz, 800-900 fordulat kell a gyorsacélhoz. A keményfém bevonatos tompább. Meg merném kockáztatni ha csak erre kell érdemes lenne csinálni egy cnc "célgépet" az asztali fúróból meg egy keresztasztalból.

jani300

Bátor vagy !
A "kottymentes" engem is zavart kissé eleinte .
De az itt helyileg elfogadott szóhasználat .
Nem akartam "holtjáték" ként ismert dolgot szóbahozni :)

000000000

Pontosan.
Ráadásul a "fúrószár", meg hasonlók, azoknak már van jelentésük.
Csak nem ez, ami itt előkerült.
Csak azért nevezzük át a köszörű korongot lapostetűnek, mert valaki ezt az egy kifejezést ismeri... [#nevetes1]
Ha, meg mindet lapostetűnek hívunk a fene tudja, hogy ezt most éppen micsoda.

000000000

persze, valaki felvetett valami fogalmat...
én úgy szocializálódtam, hogy a szabványokat, a gépek és anyagok tulajdonságát ismerni és tisztelni kellett... a liberális mindegymimindegyki nem volt még feltalálva...
persze, tudom, hogy egy szó az kód, ha mindenki érti, akkor mindegy...  csakhát aki ma csatlakozik (újszülött) egy szakmához, ne higgye, hogy úgy helyes...
ui.:
két ok miatt szoktam írni/mondani hibásan: hogy vajon elolvassa-e valaki, vagy tudja-e, hogy nem úgy "hejes", vagy a poén miatt (élcből)
Bocsánatot kérek azoktól, akik félreértik  :)

000000000

na bocs, átmegyek máshova  :)   ..

dravecz

5 mm-es fúró bármilyen hosszban van. Ha kell van 30xD is.
Az 5-6 kg "húzási erőt" azt fúrás közben mértem. De cca 40 kg azt úgy mértem, hogy alátettem egy digit mérleget a fúrószár alá.  
A keményfém fúróval akkor szerinted nem lenne jobb?  
Na meg a másik, hogy a cca 40 kg-os függőleges terhelés az hobby cnc-nél az gáz, vagy smafu.
Azaz egy sima mezei aluvázas gép (daben cnc, si-ko sign cnc) tufná, elviselné ezt.

dravecz

Még 1 kérdés a szakiakhoz!

Amit leírtam fúrási időt, sebességet
Fordulat 892 Rpm
Átmérő 5 mm
Mélység 45 mm
Idő 3 mp

abból azt számoltam ki, hogy:

Forgácsolási sebesség: 18 Vc
Fordulat/előtolás: 1  

Szerintetek jól számoltam?  

dravecz

Bocs a 18 Vc elírtam, az csak 14 Vc

000000000

Ezt a 892 rpm-et nyugodtam kerekítsük 900 1/min-re (15 1/s), így fejben is könnyű számolni.
A szerszámod előtolása így 1 mm fordulatonként. Ez egyébként kicsit soknak tűnik még műanyagban is, ezért is mértél ilyen nagy erőt, bár Te ott is kg-ot írtál. Gyengébb mechanika 500 N körüli erőket már nem fog elviselni, elhajlik alatta akár maradandóan is, és lehet eleve a Z tengelyed se bír ennyivel tolni, de ezt könnyen ki lehet számolni, ha ismert az orsó menetemelkedése és a hajtónyomaték.  
A forgácsolási sebesség maximuma pedig 14.13 m/min. Amit Te írtál mértékegységnek (Vc) az nem tudom mi akar lenni...

000000000

Én már ott elakadtam, hogy oszlopos fúrógép és nincsen rajta gépi előtolás. [#nevetes1]