Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

279nwbpsa

Van egy frekiváltóm,ami 4000ford/perc Rava-hoz van beállítva.Elég böhöm jószág.
Kezelőpanel nincsen hozzá,de már Rava sem.
Ha gondolod,keress meg emai-ban...

br88fua

Ödvözlök mindenkit. Nekem az lenne a kérdésem, hogy normál szerszámgépekben milyen főorsó van?
Vagyis milyen motor az ami pl 500-tól 12000 (16000)-ig pörög, orientálható, szinkronfogatható valamelyik tengellyel, nagy a nyomatéka (30...100Nm). Szóval. Szinkron? Aszinkron? Szervó? AC? DC?

Előre is köszönöm a válaszokat.

svejk

Ma már egyeduralkodó az AC szervo (ez ugye szinkron motor) direkthajtással.

Régebben a kefés DC shönt motorokat használtak általában thirisztoros vezérléssel.

Vetesi75

Most ismerkedek egy ilyen gyári technikával.  
Nem tűnik ennyire univerzális megoldásnak...  
Van külön főorsó (mint hagyományos CNC-nél) és külön C-tengely üzemmód. Program sorból választható - vagy ez, vagy az alapon. C-tengelynél szó sincs 500-as fordulatról.
Ez AC szervo és szíjhajtás.

s73tgf9vg

Ha már felhoztad a dupla meghajtásos főorsót én is felteszem a kérdésem. Ilyen esetekben direktbe van rákötve a szervo a főorsóra, vagy valamilyen oldható tengelykapcsolóval? Gondolkoztam már hasonló rendszeren, de az volt a problémám, hogy fixen kötve a szervo motorom 24000-et forogna a 3000 helyett. Olyan csapágyat raknak bele, hogy bírja? Vagy más a megoldás?

Vetesi75

Amit írtam nem dupla, hanem egyetlen tizen KW-os motor, ami csak vezérlés szempontjából van külön kezelve. Azt okát csak sejtem - svejk viszont lehet, hogy tudja is. :)
Hobbi megoldásként biztosan az oldható tengelykapcsolatot választanám, vagy marógép esetén a teljes cserét. A nagyon széles  fordulatszám tartomány csapágyazás szempontjából is problémás szokott lenni.

s2k5ycubj

Cnc marógépeken is van gyorsító áttételes szerszámtartó,hasonlóan mint ami sima marógépekhez való?

s73tgf9vg

Na elnézést a tudatlanságomért, de még mindig nem teljesen tiszta a szerkezeti különbsége egy ebayről vehető kínai "spindle" motor és egy AC szervo motor között. Mert ha csak az enkóder és a vezérlés módja, akkor egyszerűbb mint gondoltam.

Vetesi75

Jót tetszett kérdezni. Nem tudom.  
#5207 #5205 Esztergáról írok. Szerintem kicsit félreérthető volt.

svejk

Nem tudom pontosan mire gondolsz, de régebbi CNC esztergáknál -90-es évek vége felé- előszeretettel alkalmazták az AC szervot de Dahalnder tekercseléssel.  
Ez a motor a főorsót majdnem 1:1-es áttétellel hosszbordás szíjakkal hajtotta, a motorban resolverrel, a főorsón encoderes pozicionálással.
Ilyenkor a tekercselés, így a fordulatszám tartomány átváltása valamilyen M kóddal történik.

A mostani direkthajtásos, főorsóval egybeépített motoroknál már úgy tudom nincs tekercs átkapcsolás sem.

Vetesi75

Semmi gond, sok dologgal én sem vagyok tisztában.  :(
"spindle" az én fordításomban orsó.  Ac szervo, meg egy tág fogalom.  
Gyanítom, valami "sebesség szervo"/"pozíció szervo" szabályozólánc béli különbség is előfordulhat közöttük. Ehhez Tibor45 ért nagyon.

Szalai György

Pl. itt olvashatod a különbséget.
http://www.q-tech.hu/pdf/PR/Villamos%20hajtasok%20es%20mozgasvezerlok-8.pdf" TARGET=_fnew>http://www.q-tech.hu/pdf/PR/Villamos%20hajtasok%20es%20mozgasvezerlok-8.pdf
(Az „ebayről vehető kínai "spindle" motor” az egy AC aszinkronmotor. )

s73tgf9vg

Na ez egy nagyon jó és átfogó iromány, hálás köszönet érte! Átolvasom és utána már kicsit több rálátással tudok kérdezni, ha még nem világos.

Szalai György

hedbu09tz

Tervezek vásárolni a mostani felsőmaró motorom helyett egy csendesbb üzeműt.
Találtam kínai motorokat aze bay-en. A viszonylag nagyobb patron miatt  2.2 Kw-ost néztem ki,bár ennél gyengébb is elég lenne.
Tapasztaltabb fórumtársaimtól kérdezném hogy:
Találtam ilyenben léghűtésest és vízhűtésest is.
Gondolom a vízhűtés külön gond,a léghűtés pedig + zaj.
- Valójában a kettő között mennyi a különbség zajban?
 Van-e erről valakinek tapasztalata?

Azon kívül a léghűtéseshez nem látok invereteres egységet,még a vizeshez kínálják.
Lehet az hogy nemkell hozzá,vagy azt külön kellene megvenni még?
Nem ragaszkodom az e bay.eshez,az újhoz sem.
Esetleg valakinek van egy alkalmas motorja ami csendes,erős,kicsi ,na meg olcsó?:-)