Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

s73tgf9vg

Szia!
Nem írtad, mire szeretnéd használni, úgyis más is meg fogja kérdezni.
Egyébként a proxxon nem fog ütni az biztos.

Thowra

Igazad van, lemaradt.
Fához, műanyaghoz fogom használni főleg.
Gravírozáshoz, relief maráshoz kellene.

robroy007

ütni nem de lehet tengely irányban kotyog az is sajnos

Thowra

Mekkora nagyságrendű kotyogásra gondolsz?

w0hgtwf3w

Nekem cc. 1,5 évet bírt ki (hétvégi használat hobby szinten) mikor tönkrement javíthatatlan volt, egyszerűen minden csak roncsolással letehet volna cserélni (csapágy, szénkefe).
http://littlemachineshop.com/products/product_view.php?ProductID=2891" TARGET=_fnew>Nekem ilyen volt

Thowra

Ezekről mi a véleményetek?
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=806358" TARGET=_fnew>Proxxon 1
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=800864" TARGET=_fnew>Proxxon 2
Találtam tokmányos és patronos változatot is, melyik a jobb?

000000000

Sziasztok,
a gépről jut eszembe:
hova tettétek a kislányt, aki gravírozott?

mex

Ha már Proxxon, akkor ezt venném a helyedben:http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=826796" TARGET=_fnew>Hosszúnyakú

etc77f5nr

Szia! Láttam a gépedet a másik fórumon épp 10perce. Nem okoskodni akarok, de nem javallom, hogy ilyen kézi hobbigépet vegyél több óra folyamatos használatra. Persze ez pénztárca függő is. Én Dcsaba-tól vettem 48V-os marómotort ER11-es szárral, nyilván ez sem a legjobb megoldás, de időben többet bír mint ezek a hobbigépek. Ebbe én is beleszaladtam a legelején sajnos és 7000-et adtam ki egy obis rosszért. Kb 8órát bírt..Nyílván a proxxon jobb márka, de ár/idő arányban nem éri meg.. Kiszámoltam, hogy ha nem vettem volna meg az obis rosszt és nem kellett volna vennem gyorsan egy 48Vos marómotort akkor tudtam volna venni egy Kress marómotort patronokkal és az kiszolgált volna bőven teljesítményben is. Bár koppkoppkopp a 48Vos marómotor is nagyon jól teljesít. Ezek az én tapasztalataim, nyilván az sem járja, hogy egy tanulógépre feltegyél egy 1050W-os kresst, én is emiatt nem vettem meg utólag. Nem akarlak eltántorítani a proxxon mellől, de ha gyűjtesz pénzt, akkor ruházz be egy jobbra amit később egy nagyobb gépen feltudsz használni :).

Thowra

Köszönöm a tanácsot. Igen, ez egy tanuló gép, kicsit talán alul is méretezett sajna :(. Jelenleg egy occó előzőleg darabolásra használt maró van rajta ami sajna nagyon üt, érezhetően. A következő gépemre (idő és pénz kérdése) egy komolyabb motor lesz tervezve és a mechanika is masszívabb lesz.

etc77f5nr

Esetleg még azt lehet tenni, hogy veszel egy er11-es szárat, keszitesz egy fortunat, es ha ugyis ilyen rontom-'Bontom' lelek vagy akkor egy kisflexet hozzatudsz applikalni es annak meg fordulata is van boven. Szerintem olyan 30 ezer korul porog attetel nelkul, de ha csak 20at meg az is jo szerintem, de ez csak egy otlet :-)

Thowra

A fortuna jó ötlet, főleg a változtatható áttétel miatt. Van valahol egy kicsi motorom ami jó is lenne a meghajtáshoz de tartok a tömegétől kicsit. Egy próbát megér előkeresni :). "rontom-'Bontom' lelek vagy" gondolom a csapágy gyógyításra érted, az ilyen feladat volt. Nagy satu + 50cm precíziós erőkar :).

etc77f5nr

Nem tudom mire ertetem csak jott :-) Az atetelezessel az a baj ha noveled a fordulatszamot a motorhoz kepest akkor csokken a Zerő :-) Tehat gyenge motorral sem jo kiserletezni ezert mondtam a flexet foleg ha meg nyomatektarto elektronika is van benne. A suly pedig attol fug mibol van a fortuna hogyan szereled fel. Szerintem egy egyszeru alu hazban 2 csapagy nem szamottevo egy szetszedett flex sem nyom 10 kgot, de ez is akor jo megoldas ha legalabb a flex vagy a meghajtomotor ingyen vagy annal olcsobban beszerezheto vagy guberalhato. Most meg szerintem nem a precizitas a fo celod :-) de meglehet oldani igenyesre nezegess kepeket neten. :-) mostmar tenyleg befogtam nem rabeszelni akarlak es a proxxonrol lebeszelni akkora hudenagy tapasztalattal en sem rendelkezem :-)

yy2yggmv7

Nekem volt egy FSB 240E típusu proxxon-om azzal kezdődött. hogy kellett egy 0,2mm-es alátétet csinálnom mert egy is idő után annyit mozgott a befogószár le és fel.A csapágyházban ami műanyag, megmozdult a csapágy és hiába húztam rá a burkolat csavarokat.
Most egy saját készítésű Er11-es fortunám van amit egy Elactro Craft mocival hajtok 48v max-al  12000 rpm bordáskerék -bordásszíj áttétellel.
A képen épp az ékszíjtárcsáim vannak fenn  
de a megoldás látszik azért.
Gondolj még arra is, hogy mekkora zajjal fog a motor menni amit felraksz.
Egyébként a Kress FM 1050-1 típus az nagyon jó csak drága, a cégemnél ahol dolgozom ilyen van a CNC gépen csak az itthoni gépemre nagy lenne egy Kress.
Egy motorral sehogyan sem tudod megoldani azt a problémát, hogy lassan forogjon nagy erővel mondjuk akár 1000 rpm-el is vagy gravírozáshoz piszok gyorsan mondjuk 25000-el, még a Kress is csak 5000-ig megy le.
Én az enyémmel már martam 1600 rpm-el is és 12000 rpm-el is úgy, hogy megfordítottam a tárcsákat.
Hát ez az én tapasztalatom.
http://www.imgserv.com/images/2013/12/15/QUbyYL.jpg" border=0>

yy2yggmv7

Itt van a jelenlegi megoldás.Még annyit, hogy én gondolkodom AC servó főorsó meghajtásról ami drága ugyan de rohadt jó motorok vannak már kisebb méretben is és pl. a szénkefekopást el lehet felejteni .
Azon agyalok, hogy olyan fortuna kialakítást csinálni amibe egy viszonylag lassabb fordulatú AC motort is bele lehet tenni és egy BL  mocit is a gyors fordulatra.

fordhttp://www.imgserv.com/images/2013/12/15/6ZQws.jpg" border=0>