Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

Thowra

Jól néz ki.
Előkerestem a kis motoromat és összebarkácsoltam egy próba fortunát. Nem volt rossz de majd valami komolyabb de a géphez képest nem túl nagy példányt kell beszereznem. A motort milyen táppal / vezérlővel hajtod?

designr

Szia.AC szervo motor meghajtása ,ha nem pozicionálni kell,mivel tőrténik?

Gyati

Szia. Lehet hajtani pl. frekiváltóval is.

yy2yggmv7

A motor DC servomotor, ez jobb mint egy sima DC motor mert tágabb tartományban tartja meg a nyomatékát.Én egy nagyon olcsó PWM szabályzóval működtetem amit a német eBay-on rendeltem.

http://www.ebay.de/itm/10A-PWM-Spannungsregler-Controller-Speed-DC-Motor-Drehzahlregler-DC-9V-55V-/281148838719?ssPageName=ADME:X:AAQ:DE:1123

yy2yggmv7

Szia!
A Gyati részben felelt a kérdésedre, egy frekiváltó is lehet jó megoldás hiszen egyes AC servo mociknak is három fázisú a tekercselése de alul a linken is van egy mód ami nem túl olcsó de szerintem megérné.
Megfelelő méretű és teljesítményű motort viszont itt a fórumon vagy az eBay-en érdemes nézni.  

http://webaruhaz.klavio.hu/index.php?id=t2cnch01_aruhaz_kulcs&p=termeklap&tkod=85

000000000

Nyomatékot nem tartunk meg főorsó hajtásnál, ellenkezőleg, változtatjuk, hogy ezáltal legyen a különböző terhelések hatására nagyjából állandó a fordulatszám. Ilyen olcsó PWM cucc esetén pedig bizonyára semmiféle szabályzásról nincs szó, egyszerűen az a szegény motor különböző  üresjárati fordulatszámokon forog, ami terhelés hatására csökkenni fog nem is kis mértékben.

yy2yggmv7

Köszönöm a kioktatást, rosszul fogalmaztam úgy látszik, természetesen nem egy szabályzásról van szó.De ettől függetlenül a PWM szabályzás egy elterjedt kifejezés ami nem a teljes kőr szabályzására értendő.A nyomaték megtartást pusztán arra értettem, hogy alacsonyabb fordulatszámon is van még elég erő a motorban, hogy lehessen vele egyáltalán valamit is dolgozni.  
Természetesen szerényebb hobbi szinten, de hát ez ilyen fórum még ha vannak közöttünk profik is.
A nagyjából állandó fordulatról meg annyit, hogy az ember szeretne alacsony fordulaton is dolgozni a géppel és magas fordulaton is mondjuk gravírozni.
Ha te tudsz erre jó és olcsó megoldást szívesen fogadjuk.

000000000

"A nagyjából állandó fordulatról meg annyit, hogy az ember szeretne alacsony fordulaton is dolgozni a géppel és magas fordulaton is mondjuk gravírozni."
És??? Nem értem megint miket írsz itt.
A potiddal beállítasz X fordulatot, amit kíván az adott forgácsolás. Utána az lenne jó, ha az állandó maradna. De az X lehet 120 rpm és 3000 rpm is. De ma már túl fáradt vagyok ilyen pontosító megjegyzésekhez, és még a végén "kioktatásként" éled meg ezen soraimat is, miközben Te meg olyan okosakat és szakszerű és egyértelmű dolgokat írogatsz. Hajrá!

yx8vp32h

Bocsánatot szeretnék kérni, hogy a kettőtök közötti eszmecserébe közbeszólok.
Ha azt szeretnénk, hogy egy főorsó motor fordulata ne változzon, oda egy egyszerű encoderes visszacsatolás kellene, ami egy PWM szabájzóba lenne kötve. Így ha terhelődik a motor, nagyobb kitöltésű jelet kapna. Ez egy DC motor esetén nagyon egyszerű. Mindaddig működik ez a szabályzás, amíg a PWM el nem éri a 100%-ot. Innentől már további terhelés hatására a fordulatszám csökken.
Nyomaték tartást is lehet szabályozni, -ez pl. menetfúráskor előnyös - de itt akkor a motor áramot szoktuk figyelni.

Mégegyszer bocsánat, hogy hívatlanul közbeszóltam és a gondolatomat leírtam.

vjanos

Ez azért egy nyitott fórum, hogy hívatlanul is hozzá tudj szólni - építő jelleggel - a témához [#wave]

Kérdeznék is: mindenképp encoder kell? Index jel nem elég?

yx8vp32h

Bármi jó, ami fordulatot impulzus jellé tud alakítani. Egy sima lyukacsos tárcsa is tökéletesen megfelel a célnak, vagy esetleg egy sima indexjel. Mivel a fordulatszámmal arányosan változik a visszacsatolás impulzusa jó az is. Alacsony fordulatnál viszont a több osztás pontosabb és gyorsabb reakciót von maga után.
Egy gyári CNC főorsóján például mindkét megoldás megtalálható. Indexjel - ami 1 fordulat alatt 1 jelet ad (menetmarás, menetkészítés késsel), és lyukacsos tárcsa is, ami több jelet ad 1 fordulat alatt (fordulatszám tartás).

PSoft

Egy lehetőség.

http://www.logicnc.com/files/RCNC%20manual%20V1_2_1.pdf" TARGET=_fnew>RCNC Brushless Motor Controller.

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/Brushless_fortuna/Brushless-fortuna.jpg" border=0>

ra8nsmk6w

Szeretnék egy 6000n\min RAVA motort beüzemelni. Milyen frekiváltót javasoltok. Omron, Mitsubishi,Schneider Electric. Ezek vannak.

Szalai György

„Omron, Mitsubishi,Schneider Electric.”
Tuba Istvánod nincsen még? Az való hozzá.

ra8nsmk6w

Az nem van. Nem gondoltam, hogy ez ennyire érzékeny. Akkor lesz egy eladó nagyon jó karban lévő és kicsit válógatós Rava motor.
Köszönöm a választ.