Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

svejk

Az ER patronokban is van szigetelt típus, direkt belső hűtésű szerszámokhoz.

Pár ezres fordulatig szerintem megoldható az #5062-ben Brobi által linkelt megoldás házi változata.
Ma már elérhetőek a legkülönfélébb alakú és anyagú simmeringek ilyen célra.

dravecz

Mi lehet a max. fordulat az ER-es megoldásnál?

kuv5p7226

Mi a valódi kérdés? ER11-es patronos befogót meg tudsz pörgetni akár 100.000-el is, nem a patronos rész a szűk keresztmetszet.

svejk

Jó minőségűnél több tízezer.
De neked a forgó hűtőanyag átvezető a gondod, ez ugyan az mint a Weldonnál, ha nem áteresztős a főorsód.
Csak azért írtam a szigetelt ER-t mert univerzálisabb mint a Weldon, az átalakítás meg ugyan az.

dravecz

Azért kérdeztem, mert svejk írta, hogy pár ezres fordulatig. Azt hittem úgy érti hogy tényleg pár azaz 2-3ezer.

000000000

Szóljatok, ha nem lehet megvalósítani, de én megpróbálnám legyártatni ezt az átvezetőt. Egy gyári szigetelt ER11-es patronos befogót, ha esetleg nem lenne üreges, keresztülfúrni hosszában, majd palást oldalról egy vonalban több helyen körbefúrni. Persze csak annyira, hogy ne gyengítsük el a befogót. Készíteni egy csapágyházat két oldalról egy-egy szigetelt csapággyal, a kettő között lenne a víztér. Ezt kellene a csapágyakkal együtt valahogy rápréselni, vagy ragasztani az ER szárra úgy, hogy a korábban palást irányból megfúrt vízfuratok a víztérbe essenek. A csapágyházba még kell egy furat a vízbevezetéshez és kész...sztem működhet a dolog egy bizonyos fordulatszámig.
A szivattyú választáshoz sajnos nem tudok hozzászólni, de Rabb Ferenc 5lete jónak tűnik. Erre a célra úgyis a nagy nyomás számít és nem a vízszállítás.

000000000

Vannak a "vízálló"-ként hirdetett csapágyak általában gumi porvédővel. Ezek vajon a nagy nyomást nem bírnák, vagy az olajat? A szimering tényleg jobb megoldás lehet a víztér és a csapágy közé.

s2k5ycubj

Azért egy 8-as tengelyt nehéz nem elgyengíteni fúrással,vagy van vastagabb szárral is er11-es befogó? A másik,hogy szerintem nem kis feladat egy ilyent hosszába végigfúrni.

000000000

sztem ehhez a csapágy szab határt... annak kellene tudni a max fordulatát.

000000000

Vagy ER16... 5-ös fúróhoz még az sem túl nagy és amiket használni szoktam az összes át van fúrva hosszában. :)

000000000

16 és 12-es szárral vannak.

dravecz

És mi pénz lenne egy ilyen dolog legyártása?

000000000

A legdrágább része talán a befogó. ER16-ost kapsz 9-30ezer között általában. Csapágyak, szimeringek, vízcső szerelvények, gondolom nem vészes. A munkadíj meg úgyis mesterfüggő.

Szedlay Pál

Az árát direkt nem írom le.
Erre a típusra gondolsz.
Spindle type:  Z62-D360.91 S3

Vetesi75

És mi van, ha a fúró és az ER-patron közé gyárt egy folyadékbevezető közdarabot - akár a fúróra zsugorítva- , ami forog egy tömített, de csapágyazatlan hozzávezető gyűrűben, amit pl. a hűtőfolyadék cső biztosít elfordulás ellen. A szerszámkinyúlást ugyan növeli, de a patron, főorsó, stb. maradhat a régi.  
A hűtés nem csak a folyadékmennyiség növelésével, hanem a hűtőközeg hőmérsékletének csökkentésével is fokozható.