Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

sanyi84

Első próbának 1400 as fordulat és 150 mm perc előtolás, 1 mm es fogásokkal. Kevésnek tűnik de félek megég a forgács, ha nem melegedne fel akkor mehet az forgácstöréssel 300 as előtolással. Belső hűtéssel simán dupla előtolás. Amit még megpróbálhatsz az a hss fúró, igen élesre élezve. Ott 800 as fordulatot javaslok. Jó pár műanyagot martam már, fúrásra még nem nagyon volt példa. Minden esetre kísérletezni kell, mennyire tudod hűteni. Belső hűtéssel drasztikusan lehet emelni az előtolást.

dravecz

A belső hűtést hogy lehet megoldani "hobby" dologba. Csak mert a fiúk itt elég komoly pénzekről beszélnek a belső hűtés megoldásáról /2milla/:-(
az 1 mm-es fogásokat hogy érted?

svejk

Kell egy legalább 10 Bar-os szivattyú, meg sok-sok kreativitás. :)
9D mélyen lefúrni már nem egyszerű külső hűtéssel.
Persze az is fontos kérdés, hogy mekkora a furat mérettűrése.

dravecz

valaki csin.már ilyet? mármint belső hűtésre megoldást?

kuv5p7226

Az 1 mm-es fogásokat úgy értsd, hogy "peck-drill", azaz 1 milliméterenként kihúzigálod a fúrót a lyukból.
Ennyi ezer lyuknál ez már nem igazán hobby kategória.
A belső hűtés pedig úgy néz ki, hogy a fúrószárban vannak csatornák (csövek) és azon keresztül megy a hűtővíz közvetlenül a vágóélre és nyomja ki egyúttal a forgácsot is. Ez már végképp ipari kategória és ott sem a belépő cuccoké.

Sz.József

Valami ehhez "hasonló"...
http://cnctar.hobbycnc.hu/Sz_Jozsef/furo3.jpg" border=0>

dravecz

Muszáj az 1mmes fogásokat alkalmazni? Nem lehet esetleg egyben fúrni? A belső hűtésű fúrót ismerem. De azt kérdeztem, hogy a befogását, hogy lehetne megoldani"hobbyba", tudom, hogy a 40 millás állomáson hogy van megoldva, de ebben az esetben mind1. vagy valaki csin. e már ilyen szerkezetet "hobbya"

kuv5p7226

Hobbyba? Lövésem sincs. Még az alacsonyabb nyomású rendszerek is 10 barosak, a komolyak 69 barral nyomják, az az igazi, főleg ilyen vékony hűtőcsatornákhoz mint egy 5-ös fúró.

Az 1 mm-es fogásokat nem tudod megkerülni, mert már 5-10 mm után sem fog kijönni a forgács rendesen, ami meg kijön az feltekeredik a fúróra és állandóan állhatsz le, hogy kézzel leszedd róla. 15-20 mm mélyen meg beolvad és töri a fúrót is.

Én alura úgy számolok, hogy a fordulatból és az előtolásból számolok egy forgácshosszat és az ne legyen hosszabb mint a fúró kerület 2-szerese, de inkább 1-szerese. Kisebb furatoknál 0,25 mm-es peck-ek vannak, olyankor ugrál rendesen fel-le a főorsó.:-) Ha működőre összeállt a kód, akkor megkapja a 100% gyorsjáratot (24.000 mm/perc) és hadd szóljon.

Írtam egy emailt is.

dravecz

Válasz ment mailban, Köszi

sanyi84

Lehetne brutálisan növelni az előtolást, ennyi lyuknál érdemes kipróbálni hogy átvinné-e telibe fúrással. Viszont oda mindenképp kell a belső hűtés mert biztos ráolvad, elég egyszer beszorulnia a forgácsnak. Esetleg ha az alkatrész jellege olyan akkor esztergába fúrnám, ott egy weldonba azért könnyebb bejuttatni a belső hűtést. Megpróbálnám a hss fúrót, egy érv szól mellette: ha nem tudod hűteni a keményfémet  belső hűtéssel az élesebbre köszörülhető hss lehet nem melegíti fel annyira az anyagot.

000000000

Hobby kategóriában amint tudjuk nem igazán vannak belső hűtésre alkalmas főorsó motorok. Ipari körülmények között is van ilyen, hogy egy régebbi gépen szeretnének mélyebb furatokat készíteni, ilyenkor megoldás lehet egy http://www.perfor.hu/furo/furobefogo/adapter_morseweldon___belso_hutes_19223" TARGET=_fnew>kiegészítő adapter belső hűtéshez.
Mi is használtunk hasonlót sokáig, amíg nem volt modernebb gép.
Sztem egy ügyes esztergályos készítene Neked egy hasonló megoldást ER11-es patronos befogóból. Kérdés, hogy milyen fajta szigetelt csapágy bírja a magas fordulatot. A belső hűtésű keményfém fúrószárat sajnos meg kell venni...nincs mese, de megéri. 5000-13000ford/perc fordulattal és 1500-2500mm/perc előtolással szoktam "keresztül böködni" a 40-es alulapot ezekkel a telibe fúrókkal... természetesen méret és mélységfüggő.
A patron és az anya közé még szükséges egy gumi bevonatú szigetelő alátét, hogy jó irányba távozzon a hűtőfolyadék és már "csak" a nagynyomású szivattyú marad...vagy lehet, hogy pont ez a legnehezebb része? :)

dravecz

Jelenleg ezzel a fúróval fúrom a műanyagot:
http://www.hornbach.at/shop/HSS-ECo-Stahlbohrer-Alpen-DIN-338-Forte-1-0/4049599/artikel.html

Oszlopos fúrón 890 es fordulaton, és kb 3 mp egy fúrás mire leér a fúró az utolsó műanyagig. A forgács nem szokott beszorulni! Talán az segít, hogy a forgács jól "törik" mert ez nem 1 anyag, hanem 3 mm vastag anyagok 1ben 15 db, így jön ki a 45 mm. Ez segít???
Jelenleg sima külső hűtése van! Csak simán folyik rá az emulzió a fúrószárra.
Én is belső hűtéssel szeretném megoldani, de olyan teknomotor túl drága lenne! Jó lenne ezt megoldani valahogy.

Rabb Ferenc

Nagynyomású szivattyúnak nem felel meg egy takarítógép rézbetétes szivattyúja? 48W, típustól függően 7-15 bár nyomás, kb 5000Ft. Nincs végtelen szállítása, de ez egy 5mm-es fúrónál talán nem is követelmény...

t334wehtf

Hu-hu-húúú!!!

Ez tényleg jó ár. A Jäger orsók jók, valójában a kis 300W-os tesójával is martunk titánt, és vitte szépen.

dravecz

Bocsi, hogy "figyelmen kívül" hagytam a hozzáoszlásod, nem frissítettem az oldalt, és nem láttam, hogy írtál.  Régebben én is feldobtam ezt a weldon19 adapter, hogy mondjanak valamit róla a fiúk. Arra gondoltam, hogy keresek egy komoly szakit, esetleg palástköszörűst, aki ezt nagyon pontosan megcsinálja! Vagy ez nem lenne megoldás? A szivattyú meg esetleg egy fogaskerék szivattyú lenne? Igaz olcsóbb lenne amit a Rabb Feri írt, az is jó lenne?
Ha a weldont köszörülve használnám, milyen marómotort ajánlanátok?