Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

keri

NYÁK-ról a vörösréz fóliát.

Ugye csak a hegy dolgozik, és mivel 0,1mm-es a hegy, ezért kell a fordulat hogy az élsebesség normális értékre adódjon. Így is csak 18m/min, és igazából ~50m/min ig mehetne, de olyan fordulat már nem létezik :)

Lehet persze 15-30k-s fordulattal is megmunkálni, de gyors és szép munkához, nem árt ha pörög.

keri

Az sem rossz ötlet, de arra gondoltam, hogy ki kell pótolni az anyagot, mivel csak az utolsó 1mm dolgozik amúgy is.

Legrosszabb esetben legfeljebb nem pörgetem 60ezerig :)

Ahogy Robroy is írta, és igaza van, figyelni kell a rezonanciát, hol a legkisebb és ott használni.

Ekkora fordulattal még nem volt dolgom, így nincs tapasztalatom mire számítsak.

keri

Egyébként, valahogy 600mm/perc előtolásra számoltam, ezzel a fordulattal, bár lehet akár a duplájával is hajtani elméletileg.

Sajnos ilyen gravírtűre nem nagyon találtam adatlapot, de a többi kis átmérőjű szerszámból kiindulva vonatkoztattam erre.

w0hgtwf3w

Lehet hogy a csavarélű gravírtű lenne neked  a tökéletes.

w0hgtwf3w

Elnézést
csavarélű = csavart élű

keri

NYÁK-ra beváltak ezek a felezett élű tűk, csak én még nem hajtottam ilyen nagy fordulattal.

LZ fórumtársnál láttam ekkora fordulatot, de neki valami Datron szerszáma van és méregdrága Precise főorsója.

svejk

Én nem értek hozzá ezért tőletek kérdezem.
Gyakorlatból vett sírköves példa:
Átm. 120 mm-es gyémántos maró (vagy nevezhetjük inkább csiszolónak is), 1 mm-es fogásmélységgel, 50%-os oldalfogással halad márványban, természetesen vízhűtéssel.  
A fordulatszám 4800 1/min.

Mekkora marómotorteljesítmény szükséges ehhez ideális esetben?

ebalint

279nwbpsa

2,2-es motornál kisebbet nem tennék rá,akkor sem,ha a matek szerint a kisebb is elegendő.
Ez egy konkrét gép egyébként,esetleg publikus?

ANTAL GÁBOR

Nincs mese meg kell várni Tibor 45 bejelentkezését , de addig fontos lenne tisztázni a márvány minőségét ( karrarai, vagy csak süttői ?) [#wink][#vigyor2]

svejk

Konkrét eset, 7,5kW-os 17500-as firdulatú a motor a motor. Ezt a leírt adatokkal használj(n)ák.
A főhajtás egy resolveres visszacsartolású szerkezet PID szabályzóval.

No most nekem gyanus, hogy ennek nem is olyan nagyon kellene működnie, hiszen ha csak egyenes arányban nézem akkor a (4800/17500) x 7,5 = 2 kW-ot tud a motor ezen a fordulaton.  
A visszacsatolás ellenére csodák nincsenek.

Egyébként ezzel az 1 mm-es fogásmélységgel még megbírkózik de állítólag régen 2 mm mélyen mentek, de most abban az esetben letilt a hajtás.

Csuhás

Nem értek a gravírozáshoz. Így azt sem nem értem miért olyan hosszan felezett tűvel dolgoztok? Nem volna elég a felezést a csúcs közvetlen közelében megcsinálni? Így sokkal kisebb volna a kiegyensúlyozatlan tömeg.

279nwbpsa

Milyen megmunkálást is végez ez a szerkezet tulajdonképpen,csak nem valami profil,vagy kontúrmaró?

svejk

Kontúr, zseb, profil, stb..
De az említett maró csak síkol.

jani300

Már majdnem beszóltam :( De leesett hogy ez lehet amikor nincs nyomatékváltó ,és állandó nyomaték mellett , a fordulattal együtt esik a teljesítmény .