Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

svejk

Hát az úgy szokott lenni, hogy vagy az egész vezérlőelektronika a DC feszültségen van és a Be/kimenetek vannak leválasztva optoval, ekkor használhatsz mezei shöntöt.
Vagy a nagyobb, komolyabb frekiváltóknál pedig áramváltók vannak a a motorkörben 2 fázison (a harmadik ugye-e kettőből számolható)

No meg ezek kombinációja meg még ezer varáció, attól függően hogy hogy ébredt a tervezője. :)

br88fua

Szia!
Igen az első változat olyan volt. Mármint minden a DC oldalon és a kom optózva. De a zaj oly mértékben zavart, hogy nem is kapcsolt rendesen először (IGBT-t). Olyan szűréseket kellett beletenni, hogy inkább leoptóztam. Amúgy a napokban került egy a kezembe és ott is le van optózva a megható a teljesítménytől és ugyanazok az analóg optókon keresztül nézi az áramokat meg a feszt mint egy rajzon láttam. Ez egy 5kW-os Emerson. Van benne egy kapcsüzemű táp. Az adja a pr tápot. Elég drága alkatrészek vannak benne. 6db IGBT driver optó FOD3120 és 2db HCPL-788J-000E analog optó. Meg sok apróság. És többrétegű nyák.

000000000

Sziasztok,

Gondom van a Perske D6800 0,6 kW főorsómmal, mégpedig üt.
Jobban megvizsgálva észrevettem hogy a patronbefogó úgy van rátoldva. körülbelül 4 századot üt a száron, de befogott szerszám már jóval többet. A rátoldás előtt viszont nem mértem ütést. Úgy láttam menettel van rajta a befogó szár, de leszedni nemigen lehet. Szétszedtem a motort és a tengelyen láttam nyomait annak hogy rá próbáltak fogni elég barbár módon (gondolom a toldás felcsavarásához), még nem kapcsoltam be, csak remélem hogy nincs benne nagy kiegyensúlyozatlanság.
Elég tanácstalan vagyok mit lehet vele tenni, esetleg ha saját csapágyazásánál megforgatva valahogy leköszörülni felszabályozni, de fogalmam sincs hogy lehetne ezt megoldani a kúp esetén. Esetleg ha valaki tud olyat aminek leégett az állórésze az is jó, vagy hasonló eladó főorsó is érdekel. Az a gond hogy ehhez a főorsóhoz lett tervezve a gép, és most derült ki  hogy nem jó. Megint nem tudom hogyha eredetileg nem patronbefogós volt, akkor a csapágyazás megfelelő e patronbefogóshoz.
Minden ötletet szívesen veszek, esetleg valami vállalkozó szellemű egyén jelentkezését aki meg tudná oldani a javítást.
Képek:
http://imgserv.com/images/2014/03/10/ZaL2O.jpg" border=0>

http://imgserv.com/images/2014/03/10/YUg8GyDmwW.jpg" border=0>

http://imgserv.com/images/2014/03/10/kX6u.jpg" border=0>

Előre is köszi a segítséget

Üdv: Gábor

000000000

Ilyen hosszan tévedésből sem szabad "kilógatni" szerszámot.
Így ahogy van, halva született ötlet.

Csuhás

A patronos toldót alighanem ragasztották is, így csak melegítve lehet lecsavarni. De ha csak a menet adja az illesztést akkor nem fog futni soha. Ha én készíteném akkor enyhe kúpra tolnám fel a patron befogót és egy csavarral biztosítanám tengelyirányban a patron fészke felől.

svejk

Hogy lesz ezen csapágy cserélve?
Mert ugye azt elég sűrűn kell alapban is, nem hogy ekkora kilógással.

000000000

Igen erre én is gondoltam, csak akkor ezt le kellene valahogy szedni. De ha úgy fel van ragasztva akkor lehe annyira meg kell melegíteni, hogy vetemedik az egész. Másik kérdés hogy meg lehet e még csinálni a tengelyre azt a kúpot. Patronbefogóba meg megint csak nem egyszerű...

Csuhás

Ha szét tudod tekerni melegen akkor a tengelyre saját csapágyában mehet egy kúp. Nagyjából 1:20 kúpossággal, majd a kúp végébe egy M6..8 körüli menet. Ezután a patronbefogót kell átfúrnod. Ha edzett akkor lehet vele küzdeni... Majd a furatot egy kicsit felbővítve egy perselyt kell fixen beleragasztani. A perselybe pedig már mehet a kúp. ( Egy esztergált tüskére a saját patronjával felfogva kell esztergálni a kúpot ) Ez szépen fogy futni, és szükség esetén szétszerelhető lesz.

000000000

Én biztos nem tudom megcsinálni mert nincs gépem, de ha bevállalod vagy valaki bevállalja megbeszélhetjük.

keri

Szerintetek egy felezett 30 fokos gravírtűt megpörgethetek 60ezer fordulattal percenként?
Nem okoz gondot az anyaghiány okozta kiegyensúlyozatlanság egy 1/8"-os tűnél?
Vagy könnyítsem ki a befogót az ellenkező oldalon?
Az a gond, hogy egy nagyon könnyű BLDC motorom van erre a célra, szóval el tudom képzelni hogy jelentős rezonanciát okoz.

robroy007

Szia Keri!

minden továbbiak nélkül igaz azt igényelné normál körülmények között, hogy a maró másik vége ellentétes oldalon legyen köszörülve!

ha a befogót könnyíted soha az életben nem fogsz többet szerintem jól dolgozni, meg kár tönkre tenni ilyen miatt

ha megfelelően merev a felfogatás akkor nem okozhat olyan mértékű rezonanciát ami kellemetlen vagy káros lenne  

na meg attól is függ mit akarsz azzal a tűvel csak forgatni vagy hozzá is szeretnél érni vele valamihez

ha szépen fut ütés mentesen akkor a hegye is bírni fogja

de én gyakorlati tapasztalatból azt mondom, hang alapján lehet jól marni és nem fordulatszámra, minden gépnek megvan a rezonancia felharmónikus pontja aminél szét akar ugrani és borzasztóan viselkedik hangra meg egyébként is na ott nem szabad hajtani egyáltalán a gépet!!!

w0hgtwf3w

60000 fordulattal mit szeretnél marni ?

besirkyjh

Szia  

Pl : sárgarezet ? kel neki a fordulat , persze lehet 15 000-el is de lényeges a felületi különbség plussz ha birja elötolással miért ne tenné akár 60 000-re is ?

besirkyjh

Szia  

Esetleg megoldás lehet a gravitü negyedelése , kisebb a tömeg ami rezonáltatja a maromotorod ?

PSoft

Vagy,a másik jó megoldás...
A háromélű,háromszögre köszörült gravírtű.
Valaki már árult itt a Fórumon.
Én,még nem használtam,de aki igen,az dícséri.