Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

xit3medzv

Ja ezt könnyű produkálni túl nagy fordulatú szerszámmal kenődő (alu, lágy műanyag, plexi) anyagban tapasztalatom szerint, nem kell hozzá rossz csapágy.

000000000

üdv mindenkinek van egy pár hűtő bordám ha valakit érdekel meg agy pár nagy teljesítményű diodám

svejk

Szerintetek az 1-es ábrán levő kialakítású behúzógomba működhet golyós behúzószárral?

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/beh%faz%f3.JPG" border=0>

svejk

Ha nem, akkor melyik milyenhez passzol?
Gondolom a fig.3 karmoshoz.

robroy007

Működik, de nehéz belőni a golyó fészket, hogy jól tartson és ki se essen a helyéről

csjoki

Sziasztok!
KRESS marómotorba mílyen méretű befogópatron való? ER-sorozat vagy speciális?

Szalai György

Azt hiszem a Kress a DIN 6388 Eoc szabványú patront használja, amit pl. a Perske is. Ez olyan faipari bevált izé.
Az ER meg már a fémmegmunkálásban is megállja a helyét.
Nem egyformák.

xkbv3nx0d

Korábban volt szó valami egyedi fejlesztésű szerszámcserélős főorsóról? megvalósult ez?

vagy tud valaki ajánlani marógépre valami viszonylag nem extrém drága megoldást?!

köszi

istvan3

Fórumtársak, lenne pár kérdésem főorsóval kapcsolatban. Nagyjából elkészült a cnc gépem, marómotor vásárlás előtt állok.

Elolvastam a topic egy részét, de bizonytalan vagyok,jó lenne pár vélemény.  

Először is a kínai 0.8/1.5kw-os vízhűtéses motort néztem ki, majd ma lecsúsztam egy kress 1050 maró vételéről, ami árban nagyon kedvező lett volna... Boltban összességében patronokkal kb 15000-el lenne olcsóbb mint a  kínai használt frekiváltó árával egyben, felfogatással, és ahogy olvastam a fogyasztása is kevesebb lenne a Kressnek, de azt írták, hogy hangos, ami picit hátrány. A kínai mellett szól, hogy csendesebb, de láttam rozsdás, ütő tengelyű, hibás darabokat is, valamint hogy 1.5kw ER11re szerintem túlzás. A 0.8kW-os drágább, de frekvenciaváltó olcsóbb ekkora teljesítményre.

Másik ötlet ER11/16 fortuna esztergáltatása ismerőssel, amihez van szinte új NSK 7000 csapágyaim, patronra anya, ékszíjtárcsák, de hogy milyen motorral lenne érdemes, még nincs ötletem.  

Utolsó megoldás, hogy gyűjtök egy Teknomotorra, a márkáról csak jó véleményt olvastam, de ez eléggé túl van a kereten.

Megmunkálni 3-4-6mm es maróval tervezek alumíniumot mint legkeményebb anyagot, valamint ritkán fát max 8mm maróval, többet szerintem nem is bírna a gép.

Lényegében a kérdésem, hogy érdemesebb áldozni több pénzt a vízhűtésesre, vagy a Kress is teljesen megfelel, vagy barkácsoljak egy fortunát inkább; nem tudom dönteni.?

Köszönöm a tippeket előre is.

hostya

Nehezet kérdezel.

A kínai vízhűtéses frekiváltóval drága..
A Kress hangos..
A Teknomotor még drágább..
A fortuna esztergáltatása, még ha vannak hozzá csapágyaid, akkor is kockázatos.. -olyan lesz-e a fortuna amilyet Te szeretnél..-  + ahhoz is kell valamilyen motor szíjjal, szíjtárcsákkal, felfogatással..stb.
Ez utóbbi lesz a legdrágább, és a legkockázatosabb ha az árat, és a használhatóságot nézzük..

Ha nem vagy sebesség/fordulatszám hajhász, akkor egy használt frekiváltó, és egy használt patronosra átalakított tengelyű Perske motor a legjobb választás. (szerintem)  

xit3medzv

Kb. azt csinálom, amit Te szeretnél. Kress nekem aluhoz nem vált be, egyébként jó cucc. A nyakánál megfogva 6-os maróhoz kevés a merevsége, nagyon óvatosan lehet kaparászni vele. Láttam valahol, hogy megfogják felül is, talán úgy, de a műanyag ház azért behatárolja a lehetőségeket. Most Technomotor van ez, egészen más, nekem tökéletes, léghűtéses nagyon hangos.

ra8nsmk6w

Bár kezdettől fogva (4év) technomotort használok kipróbáltam a nyakánál megfogott kress, bosch és flex gyártmányokat is. Ahogy endrep irta ez két külön világ. Az igazi az lenne ha neked is lenne lehetőséged néhány variációt kipróbálni,ahol is a géped és a megmunkálás határait megtudnád.
Az aluminium marása még önmagában nem túlzott követelmény csak ha hozzátesszük, hogy nem 2-3mm lemezt vagdalunk körbe hanem 30mm ötvözött vastaglemezből vágunk ki alakos munkadarabokat.
A fát és a műanyagokat most nem emlitem.
Megjegyzem , hogy a flex maró amit egy hosszúnyakó egyenes csiszolóból alakitottam ki szerepelt egyértelműen a legjobban a szénkefés motorok között.  
A technomotort javaslom bár a gépem leggyengébb láncszeme. 1.1kw\24000n\min

wcmwugefi

Én viszonylag kezdő vagyok de a saját tapasztalatom hátha segít. Nekem egy 2.2kw-os léghűtéses technkmotor van fent.  
Két dolog biztos: 1: tökéletes, 2: 7000rpm felett ugyan azt a fülvédőt használom mint lövészetnél. Eszméletlen hangos.
Most a nagy gépemre egy 2.2kw-os vízhűtéses kínait vettem (csak azért 2.2-est hogy mind a kettő er20 legyen).
Ezzel kapcsolatban is egy biztos: egy 1.5kw-os új kínai motor új frekiváltóval 98ezer forintból megáll. Ezzel nehéz versenyezni.  
És az újabb. "Modelleknek" állítólag nagyon komoly a csapágyazása. Ehhez jön kb 15ezer egy combos felfogatás, meg a hűtő.

nv5firipz

A kínai motor halk? Videón láttam és ott nem vészes a hangja. Lehet különbség a levegős és vizes hangjában? Vagy csak a hűtőközeg?

istvan3

Köszönöm az eddigi válaszokat.

A kínain gondolkozom nagyon. Ahogy számolgattam motor kb 35, frekvenciaváltót 25-30 körül láttam használtat, felfogatás elkészítésére is találtam már embert aki kimarja, a vízhűtés kialakítása sem egy bonyolult dolog, megvan hozzá minden otthon.  

Viszont ott van, hogy garanciát nem adnak rá, illetve a többletfogyasztás, valamint, hogy kínai... Persze tudom, hogy hobbi és áldozni kell rá, a gépen sem spóroltam szinte sehol, de ha elég egy fele akkora teknomotor, lehet, hogy 1-2 év alatt áramszámlában kijön a különbözet.

Csapágyazást ahogy néztem 7002c csapágyak vannak benne, és mindenhol írják, hogy német, a Kressben 6002-esek.  

Sajnos a hangerő most egy ideig fontos tényező, mivel a műhely ahol a gép lesz még nem készült el, és az házunk egyik részében fogom használni, és hát család sem örülne ha órákig zúgna a gép.  

Azért még szívesen olvasok tapasztalatokat.