Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

bujjpdu4f

Sziasztok!

Az előzmények olvasgatásával sikerült a teljes káoszt megteremteni a gondolataimban. :)
Nekem egy Farkas Ádám féle W300as gépem van és jelenleg egy Kínai 400W-os marócska van rajta és azért ezzel szerintem a nagyobb marók használata már feszegeti a határokat, mint pl. a 90° 22mm V-bit. Szeretnék egy erősebb főorsót feltenni a gépre és jelenleg egy szintén Kínai de vízhűtéses 1500W-os maró felé kacsingatok vagy egy 800W-os felé, bár az 1.5KW-os olcsóbb. Azért vízhűtéses, mert csendesebb és nem kavarja a port sem :)
Kérdésem ill. kérdéseim:
Nem tudom milyen tömegű egy ilyen, sajnos az nincs feltüntetve ott ahol néztem.
És érdemes e a Z tengely léptecsét erősebbre cserélni a nagyobb tömeg miatt?
Frekvencia váltóból melyiket érdemes választani, vagy ne válogassak mert a sajátját szereti?
Frekvencia váltó téren nekem ez Kínai :), lehet Machból fordulatot állítani?
A rögzítőket amiket találtam hozzá fecskefarkú ékpályás rögzítéssel találtam, ez lényeges, lehet esetleg a magasság manuális állítása? Z a Z ben? :)  

Tapasztalat?
Nem csak gravírozáshoz, hanem alu, réz max. keménységű anyagok marásához is használnám, ennél nagyobb keménységet a gép szerkezete sem bír.
Bocsánat hogy elölről kezdem a témát, de sok pro és kontra írás volt, de nem segített.
Első sorban akiknek van tapasztalata az említett főorsókkal, azok véleményét várom, de természetesen nem csak.

Előre is köszönöm a türelmet és a segítséget!

000000000

Nem hinném, hogy 400 W-os fém forgácsoláshoz elég lenne a géped mechanikai merevsége, örülhetsz ha 100W-ot kibír.
Így a mostani 400 W-os marómotorod bőven elég lenne, csak mivel ha jól értem nem akarsz mechanikus áttételt is betenni, így igencsak túl kell méretezni a marómotorodat. Ebből aztán az is következik, hogy cipelsz ott plussz 5-6 kg-ot, fogyasztod a sok áramot, dinamikai korlátokat kell elvislened azért, mert nincs áttétel. El kell döntened, mint mindig általában a műszaki életben: vagy ez van, vagy az a megoldás van, és mérlegelned kell ezen alternatívák előnyeit, hátrányait.

bujjpdu4f

Azért itt nem 100W-os főorsó van rajta.
https://www.youtube.com/watch?v=GF5-HnZPfTc" TARGET=_fnew>W300

000000000

Figyelj, én segíteni akartam Neked, ne hozz ki a béketűrésemből, és kérlek ne írkáljál ilyeneket. Szerintem valamit nem értettél meg.  

Szerinted függetlenül attól, hogy mekkora a maró motor ezen a videón, ez hány W-os forgácsolás szerinted?

bujjpdu4f

bujjpdu4f

Azért ha jól gondolom akkor az olcsó kis Kínai maró és egy minőségi főorsó közötti különbséget zongorázni lehet?  

w0hgtwf3w

Miért nem Ádámot kérdezed ?
Szerintem nála jobb tanácsot nem igen tud adni senki.

korbendallas

Üdv,
Tudna valaki segíteni? A főorsómat egy dahlander motor hajtja. Az lenne a kérdésem, hogy az ilyen motorokat lehet-e frekvenciaváltóval hajtani? Ha igen mi a minimális frekvencia, amin még nem kér külső hűtést?

svejk

Igen lehet, de fontos, hogy legyen reteszfeltétel a tartományváltó és a frekiváltó közt, azaz csak letiltott frekiváltó mellett szabad átkapcsolni.

A gyári motorok saját ventilátoros hűtései az 50 Hz-es fordulatszámhoz vannak méretezve, ergo elméletileg az alatt illik a direkt hűtés.

Mezei frekiváltóval kielégítően a 30-60 Hz-es tartományban fogod tudni használni.
Majd látod mennyire melegszik a motor, általában a gyakorlat azt mutatja nem kéri a külső hűtést.

Ha tudsz vectoros frekiváltót szerezni és jól be is tudod állítani a motorhoz, akkor lejjebb is tudsz menni frekvenciában úgy hogy marad myomatékod, de ekkor már majdnem biztos, hogy kell a külső direkt hűtés.

korbendallas

Köszönöm szépen a segítséget. Vectoros frekiváltóm van. Akkor szerelek a motorra még egy ventilátort.

000000000

Ezért vannak olyan frekvenciaváltók ahol 2 különböző motorparaméter állítható be.
Például a Yaskawa G5 is ilyen ahol egyik input úgy paraméterezhető, hogy a két motor között lehessen választani.
Váltásnál futás közben a motort leállítja az egyik kimeneti relét leállás után átkapcsolja és újra elindítja az előtte lévő frekvenciával a hajtást. ( megfelelő programozás kérdése )
A relé meg mágneskapcsolót vezérli, a többi gondolom egyértelmű.
A G5-os egy nagyon jópofa cucc, nekem bejött a tudása, csak kár hogy nem tudja a szinkronmotort is hajtani.  
Megfelelő modulokkal és enkóderrel 0.01%-os fordulatszám stabilitástis tud.    

TROMF22

Szervusz Pál!
Te bizonyára kapásból tudod: a Yaskawa G7 is
képes erre? (van egy ilyen a polcon :)

000000000

G7 mint a szám is utal rá tudásban veri a G5-ös szériát.
Csak dahlander-nél alap a 3x400-as kijáratú frekvenciaváltó, mert ritka a 3x200 voltos kivitelű ilyen motor.

svejk

A G7 már tudja a vectoros üzemet.

korbendallas

Omron V1000-m van ez is tudja a vectoros módot